"Lai es neaizmirstu mūsu mīlestību!": ar Alcheimera slimību sirgstošs mūziķis sacer sievai veltītu dziesmu
Miks Smits ar sievu Daianu (ekrānuzņēmums no "X")
Attiecības
2024. gada 22. janvāris, 13:34

"Lai es neaizmirstu mūsu mīlestību!": ar Alcheimera slimību sirgstošs mūziķis sacer sievai veltītu dziesmu

Jauns.lv

Ar Alcheimera slimību sirgstošais britu kantri dziedātājs Miks Smits atradis veidu, kā cīnīties pret savas kaites postošo ietekmi uz atmiņu — lai neaizmirstu savu mīļoto sievu, ar kuru kopā ir gandrīz 60 gadus, viņš sacerējis savai mūža mīlestībai veltītu dziesmu.

81 gadu vecais Smits, kurš muzicē Lesteršīras demences slimnieku atbalsta grupā “Thrummy Drummers”, savai sievai Daianai ir veltījis dziesmu “Always Together”, ar mūzikas starpniecību paužot savas jūtas, pāra nesatricināmo mīlestību, apņēmību kopā cīnīties pret nepielūdzamo kaiti, kuru viņam konstatēja 2021. gadā. Mūziķis atzinis, ka bez sievas nesatricināmā gara un atbalsta viņam būtu grūti turpināt dzīvot.

“Man ir tik ļoti svarīgi, ka mēs esam kopā,” viņš saka. “Ja viņas vairs nebūtu manā pasaulē, es nespētu cīnīties tālāk.”

Alcheimera slimība ir viens no biežākajiem demences veidiem ar pagaidām nezināmu cēloni. Tā ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva slimība, kuras raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā. Slimība ir nosaukta 1901. gadā to pirmo reizi aprakstījušā vācu psihiatra Aloiza Alcheimera vārdā.

Agrīns simptoms ir jaunas informācijas aizmiršana, piemēram, slimnieks nezina dienu un datumu, bet senus notikumus atceras labi. Vēlāk pievienojas dažādi neiroloģiski simptomi, rodas grūtības orientēties telpā, runas traucējumi, nemiers, halucinācijas, zūd lasīšanas un rakstīšanas prasme. Demences simptomi pakāpeniski progresē, galu galā noved pie tā, ka slimnieks nepazīst tuviniekus, pilnībā zaudē spēju veikt pašaprūpi un mirst. Psihes sabrukuma process var ilgt vairākus gadus, sagādājot ciešanas gan pašam slimniekam, gan viņa tuviniekiem.