foto: Pexels.com/Тарапата Анна
Injekcijas morgā un kosmetoloģe no "TikTok": uz ko gatavas sievietes Latvijā, dzenoties pēc skaistuma
Simtprocentīgi drošu procedūru nav, un organisma individuālā reakcija var būt visneprognozējamākā, brīdina speciālisti.
Skaistums
2023. gada 19. novembris, 05:38

Injekcijas morgā un kosmetoloģe no "TikTok": uz ko gatavas sievietes Latvijā, dzenoties pēc skaistuma

Jauns.lv

Pavisam nesen Latvijā pēc botulīna toksīna injekcijām paciente nonāca neatliekamajā palīdzībā. Tiesa, iemesls bija paaugstināta emocionalitāte, kas pārauga panikas lēkmē. Nekas briesmīgāks nenotika, lai gan patiesībā meitene riskēja, un stipri - viņai nebija pakalpojuma čeka, viņa nezināja, kāds preparāts viņai ievadīts un kādā devā. Šādi gadījumi nereti beidzas daudz bēdīgāk. Tostarp arī par to runāja diskusijas "Mākslīgā skaistuma patiesā seja" dalībnieki, Latvijā pazīstami speciālisti.

Diskusiju starptautiskās izstādes "Baltic Beauty 2023" laikā organizēja Latvijas kosmētiķu un kosmetologu asociācija, kur bieži tiek saņemtas sūdzības par nekvalitatīviem pakalpojumiem. Izteikušies plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis, ārste kosmetoloģe Irēna Kermena, endokrinoloģe Elizabete Sokolovska, kosmetoloģe Terēza Beļkova un citi, izpētījis portāls "Rus.lsm.lv".

"Neejiet pie Annas uz blakus kāpņu telpu!"

"Skaistuma injekcijas" šodien kļuvušas par kaut ko ikdienišķu, "procedūru pusdienu pārtraukumā". Botulīna toksīna injekcijām (pēc ieraduma tās tiek dēvētas par "botoksa injekcijām", lai gan nosaukumi var būt dažādi) ir daudz priekšrocību, tomēr par iespējamiem riskiem klientiem bieži netiek ziņots. Izplatītākie ir zilumi, galvassāpes, slikta dūša, nekustīgi sejas vaibsti.

Vēl agresīvāka lieta ir filleri. Tie palīdz modelēt sejas formas, papildina audu apjomu, izlīdzina grumbas un ādu. Bet "blakusprodukts" var būt visai nepatīkams
- sablīvējumi, strutaini iekaisumi, mezgliņi zem ādas, bet visnelabvēlīgākajā gadījumā - fibroze un audu nekroze. Pasaulē fiksēti pat nāves gadījumi no līdzīgām injekcijām.

Simtprocentīgi drošu procedūru nav, un organisma individuālā reakcija var būt visneprognozējamākā. Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis uzskata, ka filleru ievadīšana ir pietiekami bīstama procedūra un viņa klīnikā pacientus ne tikai brīdina par iespējamām blaknēm, bet vienmēr ir gatavi līdzīgām nepatikšanām.

Dakteris Ģīlis brīdina, ka nedrīkst veikt injekcijas, ja īsi pirms tam esat bijis pakļauts kādām citām manipulācijām, piemēram, lāzerprocedūrām vai permanentajam grimam. Tāpat nedrīkst "taisīt lāzerprocedūras" dažu nedēļu laikā pēc fillera ievadīšanas.

Kosmetoloģe Irēna Kermena uzsvēra mājas aprūpes svarīgumu pēc skaistumkopšanas injekcijām: "Domāt, ka viena injekcija atrisinās visas jūsu problēmas, ir liels malds. Lai panāktu labu rezultātu, pastāvīgi jārūpējas par savas ādas stāvokli un jāpilda visi ārstu ieteikumi."

Bet galvenās briesmas ir "kreisie" speciālisti. Mūsdienās internets mudž no lētu skaistumkopšanas injekciju piedāvājumiem, un cilvēki, vēloties ietaupīt, vēršas pietiekami apšaubāmās vietās. Lai gan pārāk zemai pakalpojuma cenai vajadzētu, gluži otrādi, satraukt: speciālists tur, visticamāk, ir neprofesionāls, bet preparāts - zemas kvalitātes vai vispār viltots. Gadījumā, ja kaut kas noies greizi, jums nevarēs sniegt kvalificētu palīdzību, bet, kamēr vērsīsieties citā ārstniecības iestādē, var tikt zaudēts jau tā tik dārgais laiks.

"Esmu jau nogurusi pacientiem teikt: "Neejiet uz procedūrām pie Annas uz blakus kāpņu telpu!". Jūs taču nezināt, ko viņa jums iedurs. Viņai nav ne atbilstošas izglītības, ne iemaņu. Tas viss var beigties ārkārtīgi bēdīgi," - uzsver kosmetoloģe Terēza Beļkova. "Kāda kliente man palielījās, ka viņas kosmetoloģe aizgājusi uz izstādi un tur iegādājusies kādu jaunu korejiešu preparātu. Jā, korejiešu kosmētika tiek uzskatīta par labu, bet, kas konkrēti šajā ampulā, neviens nezina. Iepakojums korejiešu valodā, ne Latvijā, ne Eiropas Savienībā šis medikaments nav sertificēts. Kas zina, kā viņš uzvedīsies? Un kas jums garantēs drošību? Neviens."

"Blakusparādību gadījumā ir ļoti svarīgi zināt, kas par preparātu jums tika ievadīts un kāpēc organisms uz to tā reaģēja, vai tā ir alerģija, vai infekcija, vai ķīmiska reakcija," turpina Ansis Ģīlis.

"Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki ir veikuši skaistumkopšanas procedūras visneiedomājamākajās vietās, piemēram, Rīgas morgā. Un visā Eiropas Savienībā tas nav retums. Bieži šādas manipulācijas notiek mājās antisanitāros apstākļos: teiksim, pacients guļ uz dīvāna, bet viņam blakus - kaķis."

Injekciju gadījumā svarīgs jautājums ir mērenība. Influensere Adriana Miglāne atzīst, ka regulāri veic skaistumkopšanas injekcijas lūpu palielināšanai: "Reiz es ar to tā aizrāvos, ka man visu laiku bija par maz - likās, ka lūpas nav pietiekami apjomīgas. Kādā brīdī mana ārste, profesionāla dermatoloģe, teica: "Viss, pietiek. Es tev vairs neko neduršu. Un es viņai esmu ļoti pateicīga par to, ka viņi mani laikus apturēja."

Ja Ansis Ģīlis jūt pacienta lūgumu neadekvātumu, tad uzreiz atsaka viņam pakalpojumu. Bet daudzi citi ārsti iet pie klientiem. Rezultātu redzam ielās - sievietes ar karikatūriski uzpūstām lūpām, kas viņas padara līdzīgas gumijas lellēm. Par laimi, gan šī tendence, gan groteskās krūtis palēnām iziet no modes.

Jauns mīts par tievēšanu

Katru pavasari, kārtējās pludmales sezonas priekšvakarā, plastiskajiem ķirurgiem sākas pacientu pieplūdums, kuri vēlas ātri atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Jā, liposakcijas procedūras pasaulē jau sen kļuvušas par rutīnu, taču solīdās klīnikās šādas operācijas neveic "trīs dienu laikā". Kā teica dakteris Ģīlis: "Plastiskā ķirurģija un jēdziens "ātri" ir lietas, kas nav savienojamas."

Vispirms ārsts analizēs pacienta dzīvesveidu, pēc tam, visticamāk, nosūtīs viņu diētā un sporta zālē. Un tikai pēc trim mēnešiem varēs runāt par iespēju iznīcināt "pārpalikumu".

Dažus pacientus tas neapmierina, un viņi meklē alternatīvu. Šobrīd pasaule ir ķerta uz "tievēšanas injekcijām" (pazīstamākais ir "Ozempic", bet ir arī citi). Šie preparāti sākotnēji tika izstrādāti II tipa diabēta ārstēšanai un stimulē insulīna izstrādi, kas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs. Taču tām ir arī papildu efekts - tie nomāc apetīti. Cilvēks ļoti ātri izjūt piesātinājumu un sāk maz ēst - tāpēc arī tievē.

Latvijā šādi preparāti pēc pamatnozīmes - diabēta ārstēšanai - veiksmīgi tiek lietoti jau daudzus gadus, pastāstīja endokrinoloģe Elizabete Sokolovska. Taču tās ir recepšu zāles. Analogi, bet jau visiem, kas vēlas vienkārši nomest svaru, pasaulē ir izstrādāti, tomēr Latvijā pagaidām nav reģistrēti. Tāpēc cilvēki šādus medikamentus iegādājas internetā un dursta paši sev, kas nereti beidzas problemātiski.

"Šādas zāles jālieto tikai ārsta uzraudzībā," stāsta daktere Sokolovska. "Medikamenti ar semaglutīdu ir pietiekami nopietni, to lietošanas laikā iespējamas dažādas blakusparādības, bet pie dažām saslimšanām tos vispār nedrīkst lietot."

"Notievēšanas injekcijas" ir diezgan dārgas, taču cilvēki ir gatavi tām tērēt milzīgas summas, jo uzskata tās par panaceju un tic brīnumam. Bet brīnumu nav. Daktere Sokolovska uzsver: ja nemainīs dzīvesveidu, efekts nebūs ilgstošs. Pēc kursa beigām radīsies jojo efekts - svars atgriezīsies, turklāt ar uzviju.

Pats sev dakteris

Diskusijas laikā tika pārrunāta arī retinola mode, ko mūsdienās dēvē par brīnumvielu ādas atjaunošanai. Pateicoties "TikTok" popularitātei, tas šobrīd ir neticami pieprasīts, plaši tiek piedāvāts tīklā, un jaunieši to aktīvi pērk.

"Retinols ir viens no tiem ādas kopšanas līdzekļiem, kas patiešām dara brīnumus, bet tikai tad, ja to lieto pareizi," norādīja ārste Irēna Kermena. "Pretējā gadījumā var saskarties ar nopietnām sekām - sākot no lobīšanās un ādas apdegumiem un beidzot ar aknu problēmām. Nekontrolēta retinola uzņemšana ir īpaši bīstama kombinācijā ar aparatūras procedūrām, tāpēc, ja lietojat šo vielu un gatavojaties, teiksim, "uz lāzeru", noteikti brīdiniet ārstu."

Cits medikaments, ko cilvēki bieži vien izvēlas lieto paši, ir dzelzs. Mūsdienās daudziem ir novērojama anēmija jeb pazemināts dzelzs līmenis asinīs - piemēram, tas bieži sastopams jaunai paaudzei, un īpaši vegāniem. Milleniāļi parasti ir ļoti norūpējušies par savu veselību, un, uzzinājuši par problēmu, sāk nodarboties ar pašārstēšanos - zāles ar dzelzi mūsdienās aktīvi tiek reklamētas aptiekās un tās var iegādāties bez receptes. Bet to nekādā gadījumā nedrīkst darīt: tikai ārsts pēc vispusīgas izmeklēšanas var nozīmēt jums pareizu preparāta lietošanu. Un, protams, nekādus padomdevējus no "TikTok" nevajadzētu klausīties.

Vēl viena svarīga problēma, ko apsprieda diskusijas laikā, ir nepieciešamība aizsargāties pret sauli. Paradokss: saules aizsarglīdzekļu pārdošana pasaulē pieaug, bet saslimstība ar melanomu un ādas vēzi nemazinās. Speciālisti uzskata, ka visa vaina ir tā, ka saules aizsargkrēmus lietojam nepareizi. Cilvēki pret tiem izturas kā pret sauļošanās "atļaušanu" un uzklāj tos nepietiekami bieži un nepietiekamā daudzumā, taču drošības sajūta rodas. Tā ir nepatiesa, un cilvēks sevi pakļauj vēl lielākām briesmām. Tāpēc rūpīgi lasiet instrukcijas un nenodarbojieties ar pašdarbību.