foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press
"Labākais vēl tikai būs" - Holivudas superzvaigzne Džonijs Deps un viņa dzīves jaunā nodaļa
Dzīvesstils
2024. gada 4. aprīlis, 06:31

"Labākais vēl tikai būs" - Holivudas superzvaigzne Džonijs Deps un viņa dzīves jaunā nodaļa

Zane Dzene

jauns OK

Pēc kostīmfilmas “Žanna Dibarī” Kannu festivāla publika aplaudēja septiņas minūtes. Galvenais vaininieks bija nesen 60. dzimšanas dienu nosvinējušais Džonijs Deps. Savulaik trakulīgs bohēmists, tad – pieradināts ģimenes cilvēks, visbeidzot – varonis vienā no pēdējo gadu skaļākajām tiesu prāvām. Viņa pretiniece, bijusī sieva, Džoniju Depu apvainoja fiziskā vardarbībā, taču tiesa lēma par labu aktierim, bez kura talanta Holivuda nebūtu ieguvusi daudzus spožus varoņus.

18. gadsimta vidus. Žanna nāk no strādnieku kārtas, taču viņai piemīt apņēmība kāpt pa sociālās hierarhijas kāpnēm. Iekārdinājusi Ludviķi XV, viņa ievācas Versaļas pilī un kļūst par karaļa pēdējo oficiālo mīļāko, tā izraisot ne vienu vien skandālu. Līdzīgi savulaik izdarījās jauniņā Maivena Aurēlija Nedjma Le Besko – aktrise un režisore, kura kinokameras priekšā stājās jau agrā vecumā un agri uzsāka arī mīlas priekus. Ar kinorežisoru Liku Besonu Francijas un Alžīrijas pilsone iepazinās, kad viņai bija 12, bet viņam – 29. Pēc trim gadiem abi bija pāris. 16 gadu vecumā Maivena piedzemdēja meitu Šannu, kuras laimīgā bērnība beidzās brīdī, kad tētis iemīlējās filmas Piektais elements (1997) zvaigznē Milā Jovovičā.

2004. gadā piedzima Maivenas un viņas otrā vīra, nekustamo īpašumu māklera Žana-Īva Le Fura dēls Djego. Tagad Maivena pošas iziet pie vīra trešo reizi.

foto: Mondadori Portfolio/Archivio Spaziani/Rocco Spaziani/Sipa USA/ Vida Press
Maivena un Džonijs Deps 2023. gadā Kannās.

Nesavaldīgā uzvedība īsi pirms filmas Žanna Dibarī pirmizrādes Maivenas vārdam piešķīra skandāla notis. Kādā Parīzes restorānā viņa uzbruka žurnālistam Edvijam Plenelam, jo viņš publicēja rakstu, kurā vairākas sievietes apsūdz Liku Besonu izvarošanā. “Vai es apstiprinu, ka viņam uzbruku? Jā,” režisora bijusī sieva un kustības #MeToo kritizētāja atzina. Taču visus apstākļus viņa varēšot izklāstīt tikai  tad, kad filma nonākšot kinoteātros. Francijā tas notika vienlaicīgi ar pirmizrādi Kannās.

Trīs gadu pauze

Pirmoreiz par Dibarī stāsta ekranizēšanu viņa iedomājās 2006. gadā, kad noskatījās Sofijas Kopolas filmu Marija Antuanete. Izlasījusi kaudzi biogrāfiju un noskatījusies daudz vēsturisku filmu, tostarp Stenlija Kubrika meistardarbu Barijs Lindons (1975), Maivena nolēma, ka viņas filmā primārais nebūs teksts, un ķērās pie scenārija rakstīšanas. Karaļa lomai viņa bija noskatījusi kādu franču aktieri, kura vārdu neatklāja. Pēc trim gadiem viņa parādīja šim aktierim gatavo scenāriju. Noklausījusies apgalvojumus – “kino ir miris, palicis tikai Netflix”, režisore vērsās pie cita aktiera, kurš atteicās veselības problēmu dēļ. Kad viņa jau praktiski bija zaudējusi jelkādas cerības Žannas stāstu ekranizēt, Maivena iedomājās par Džoniju Depu.

Tas notika 2019. gada nogalē. Deps piekritis uzreiz. Taču tad pār viņa galvu savilkušies tumši mākoņi – aktieris zaudējis prāvā pret The Sun. Džonijs Deps bija pārliecināts, ka ar to pietiks, lai režisore viņam lomu atteiktu, taču Maivena apstiprināja, ka bez viņa dalības filmēšana nenotiks.

To, ka Džonijs Deps iemiesosies Ludviķa XV lomā, izziņoja 2022. gada janvārī, un jau 26. jūlijā Versaļā sākās filmēšana. Maivena vēlāk atzina, ka Deps ir “īsts hameleons”, kaut arī pirmo reizi spēlē franču valodā. Taču pašai ar filmēšanos gan nav gājis necik spoži, un Maivena nozvērējusies, ka vairs nekad nespēlēs pašas režisētā filmā.

foto: Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Filmā “Žanna Dibarī”.

Džonija Depa radošajā biogrāfijā Žanna Dibarī ir pirmais ieraksts pēc trīs gadu klusuma, un Francijas, Lielbritānijas un Beļģijas kopīgi producētā filma parāda, ka, ja arī kādreizējais Holivudas elks bija kritis nežēlastībā, tas laiks ir garām. Turklāt Holivudai vienmēr patikuši fēniksi, un 90. gadu mīlulis, visspilgtākais no Karību jūras pirātiem, trīs Oskariem nominētais Džonijs Deps tam atbilst īpaši labi. Kopš 2016. gada, kad Ambera Hērda viņu publiski apsūdzēja vardarbībā, aiztecējis daudz ūdeņu, un nu viņš atkal stāv prožektoru gaismās.

Kad festivāla direktoram Tjerī Fremo vaicāja, ko viņš domā par Džonija Depa parādīšanos uz Kannu sarkanā paklāja, Fremo uzsvēra, ka Depa juridiskās problēmas viņu neinteresējot, bet “aktieris Džonijs Deps gan”. Taču jāpiebilst, ka Kannu politkorektums ir raisījis jautājumus ne reizi vien. Arī šogad. Elektroniskajā vidē tika ieviesta mirkļbirka #CannesYouNot trending, un daudzi nostājās pret Džonija Depa reabilitēšanu, jo – kā gan drīkst slavas saulītē celt vīrieti, kurš, citējot Hērdu, “ir tik ietekmīgs, ka spējis uzpirkt zvērinātos, lai panāktu sev vēlamu tiesas spriedumu”?

foto: CAMERA PRESS/Lumeimages / Vida Press
Ar Amandu Hērdu 2016. gadā.

Bohēmists

Daudzu gadu laikā Deps tiesājies ne reizi vien. Pirmo reizi viņu apcietināja Vankūverā, jo jaunais aktieris nebija ar mieru pielikt punktu ballītei. Savukārt 1994. gadā Džonijs Deps kopā ar draudzeni Keitu Mosu tik “sirsnīgi” izvandīja Ņujorkas viesnīcas The Mark Hotel numuru, ka viņiem piesprieda 9767 dolāru lielu soda naudu. Depa kontā ir arī kāda paparaci iekaustīšana.

Protams, populārs vārds un pasaules slava allaž ir pievilinājis iedzīvoties kārus līdzpilsoņus, arī Džonijs Deps ne reizi vien kļuvis par viņu upuri, taču tas izraisījis krietni mazāku šūmēšanos nekā viņa kāre ballēties. Pirmo dūmu Deps ievilka 12 gadu vecumā, taču neslēpj, ka jau 11 gadu vecumā noprovējis mammas “nervu zāles”. Tas licis pamatus Džonija attiecībām ar narkotikām, kuru plašo arsenālu viņš esot apguvis pāris gadu laikā.

Depam nav gājušas secen arī problēmas ar alkoholu – drāmas Kas kaiš Gilbertam Greipam (1993) filmēšana esot pagājusi vienā miglā, jo Deps dzēris nepārtraukti. Kad Depam pārmeta, ka viņš par vīnu tērē ap 30 tūkstošiem dolāru mēnesī, Džonijs sašuta, jo īstā summa bija daudz lielāka. 2013. gadā Deps paziņoja, ka liek dzeršanai punktu, jo esot iztukšojis ne vienu vien spaini. Aktieris arī ironizēja, ka viņš, vīns un citi alkoholiski dzērieni mijiedarbojoties radot skaistas – varbūt pat pārāk skaistas – attiecības.

Briesmonis kopdzīvē

Ne mazāk intensīva bijusi viņa privātās dzīves atspoguļošana pasaules bulvārpreses lapās. Depa un grima mākslinieces Lorijas Annes Alisones laulība ilga tikai divus gadus – līdz 1985. gadam. Atbilstoši aktiera karjeras attīstībai ātrumu uzņēma arī viņa apgriezieni romantiskajā sfērā. 80. gadu beigās Deps paguva saderināties gan ar Dženiferu Greju, gan Šerilinu Fennu, bet 1990. gadā izteica bildinājumu Vinonai Raiderei, ar kuru kopā spēlēja kulta filmā Edvards Šķērrocis (1990). Tolaik uz viņa labās rokas rotājās tetovējums Winona Forever, kas pēc attiecību izjukšanas pazaudēja dažus burtus un pārtapa par aktierim daudz raksturīgāko Wino Forever.

Nākamā viņa sirds pavēlnieces lomā nokļuva Keita Mosa, un, kā viņa atzina, “mēs kopš pirmā brīža zinājām, ka būsim kopā”. Tomēr saderinātie – Deps un Mosa – 1997. gadā pašķīrās. Modele par šo attiecību galu esot sērojusi gadiem ilgi. Vainu uzņēmās Džonijs – viņš esot pārāk daudz strādājis  un neesot veltījis Keitai pietiekami daudz uzmanības. Aktieris, pārnākot mājās no filmēšanas, nevis atstājis lomu aiz durvīm, bet turpinājis par to domāt: “Kopdzīvē es biju briesmīgs. Ticiet man, es reizēm uzvedos kā pilnīgs idiots.” Taču draudzību bijušie mīlnieki ir saglabājuši, Keita apmeklē Depa koncertus un bija arī viena no lieciniecēm aktiera tiesas prāvā. Savā liecībā viņa uzsvēra, ka Džonijs nekad pret viņu nav pacēlis roku.

Keita Mosa un Džonijs Deps

gallery icon

Ruma reibums

1998. gadā Francijā, filmējoties Romāna Polaņska filmā Devītie vārti, Džonijs iepazinās ar franču dziedātāju un aktrisi Vanesu Paradī, un jau 1999. gadā piedzima abu meita Lilī-Rouza Melodija Depa, bet 2002. gadā ģimenei pievienojās dēls Džeks. Kā Deps atzinis intervijās, bērni viņa dzīvei devuši īstu un stabilu pamatu, un ilgus gadus viņa privātās dzīves idille ļāva cerēt, ka bohēmists beidzot ir pieradināts, lai gan kāzu zvani tā arī neatskanēja. “Nekad neesmu izjutis vajadzību pēc tā papīra. Laulība nozīmē saikni no dvēseles uz dvēseli, no sirds uz sirdi,” Deps rezumēja savas izjūtas. Taču tad viņam piedāvāja atkal iejusties Hantera S. Tompsona romāna notikumos. Aktieris, kurš jau bija izbaudījis neprātu, kas caurvij romānu Bailes un naids Lasvegasā – to ekranizēja 1998. gadā –, piekrita spēlēt Ruma dienasgrāmatas (2011) galveno varoni. Uz galveno sieviešu lomu apstiprināja Amberu Hērdu, kurai nebija iebildumu kameras priekšā izģērbties. Un tad kādā intīmākā epizodē Deps sapratis, ka starp abiem ir kaut kas vairāk nekā tikai koleģiālas attiecības, un tas nekas, ka viņš ir kopā ar Vanesu, bet Ambera – ar amerikāņu mākslinieci Tasju van Rī!

Pašķīries no Paradī – tas Džonijam Depam izmaksājis ap 150 miljoniem dolāru –,  viņš darīja visu, lai saglabātu ar viņu labas attiecības. Lilī-Rouza neslēpa nepatiku pret tēva jauno partneri, taču Vanesa bija viena no lieciniecēm, kura savu bijušo aizstāvēja tiesā. Visas apsūdzības viņa nodēvēja par “neticamām”, uzsverot, ka “es Džoniju pazīstu 25 gadus”.

Principiāls - nē

Džonijs un Ambera apprecējās 2015. gada sākumā uz Depa privātās salas Bahamās. Ambera bija tērpusies garā, baltā kleitā un pati ieveidojusi sev matus, viņš – baltā žaketē un kurpēs un melnās biksēs. Nedaudzie viesi izbaudīja tropiskās salas priekšrocības un šefpavāru sniegumu, taču, kā vēlāk atzina jaunā Depa kundze, netrūka arī narkotiku. Tikai 15 mēnešus vēlāk – 2016. gada 23. maijā – Hērda iesniedza šķiršanās prasību, kā iemeslu minot alkohola un narkotisko vielu  ietekmē piedzīvoto verbālo un fizisko vardarbību. Pāris izšķīra 2017. gadā, Deps bijušajai samaksāja septiņus miljonus, un viņa ieslīdēja miljardiera Īlona Maska skavās. Taču tas bija tikai sākums...

foto: ddp/Wild Bunch / Vida Press
Ar Amandu Hērdu filmā "Ruma dienasgrāmata".

2018. gada 27. aprīlī izdevums The Sun publicēja tekstu ar virsrakstu, kurā Deps tika nosaukts par sievu sitēju. Holivudas bosi saprata situācijas nopietnību un ne tikai atņēma Depam iespēju piedalīties Fantastisko būtņu turpinājumā, bet neļāva arī iejusties Džeka Sperova lomā Karību jūras pirātu franšīzes kārtējā daļā. Savukārt tagad, kad Disneja kompānija ir gatava šķirties no 20 miljoniem dolāru, lai Džonijs vēlreiz padauzītos nu jau leģendārā kapteiņa lomā, aktieris no filmēšanās atsakās. Viņš neslēpj, ka joprojām ir dusmīgs par to, kādā veidā studija, pamatojoties uz Amberas Hērdas apgalvojumiem, bez ceremonijām pārtrauca ar viņu attiecības.

Nē, nedz ar Disney, nedz Warner Brothers Džonijs Deps nekad vairs nesadarbošoties; tāpat viņš arī negrasās vairs apmierināt masu gaumi, punkts! Un vispār – tagad aktieris esot apņēmies vairāk fokusēties uz savu dzīvi, nevis Holivudu, taču no arthouse projektiem un režijas gan neatteikšoties. Jau šogad kinoteātros nonāks biogrāfiskā filma Modiljāni, kas atklās 24 absinta apdullinātas stundas mākslinieka Amadeo Modiljāni dzīvē. Filmas režisors ir Džonijs Deps, kurš šajā jomā debitēja 1997. gadā ar drāmu Drosmīgais.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Uzstājoties Stambulā 2023. gadā.

Liktenīgā tiesa

Kad Ambera Hērda The Washington Post žurnālistiem klāstīja, ka mājās piedzīvojusi vardarbību, viņa droši vien nenojauta, ka iedarbina milzīgas lavīnas palaidējmehānismu.  Viņas bijušā vīra fani sociālajos tīklos aizsāka kampaņas ar mērķi panākt, lai Ambera vairs nestrādātu ne komiksā Akvamens, ne L`Oreal. 2019. gada februārī Džonijs Deps iesūdzēja Hērdu tiesā, norādot, ka vardarbības upuris bija viņš. Plaši atspoguļotais process, kas abu aktieru faniem – un ne tikai! – lika iemācīties Virdžīnijas štata Fērfeksas apgabala nosaukumu, norisinājās no 2022. gada 11. aprīļa līdz 1. jūnijam. Hērda vēlējās pierādīt, ka Deps ir tirāns un kauslis, savukārt Deps – ka bijušās sievas apgalvojumi ir meli, kas nopietni ietekmējuši viņa reputāciju un karjeru.

Noklausījies tiesas spriedumu, Džonijs Deps pateicās par milzīgo atbalstu un mīlestību, ko saņēmis no visas pasaules. “Man ir atdota mana dzīve!” viņš priecājās. “Pirms sešiem gadiem gan mana, gan manu bērnu un tuvinieku dzīve, kā arī to cilvēku dzīves, kuri mani daudzus gadus ir atbalstījuši un man ticējuši, tika apgrieztas kājām gaisā. Pēc šiem sešiem gadiem zvērinātie man ir atdevuši manu dzīvi. Es esmu patiesi pateicīgs.”

foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press

Amberas Hērdas paziņojums tēmēts citā virzienā: “Vilšanās, ko šodien jūtu, ir vārdos neizstāstāma. Man sāp sirds, ka ar visu šo pierādījumu kalnu tomēr izrādījās par maz, lai pārvarētu mana bijušā vīra nesamērīgo ietekmi. Vilšanos vēl pastiprina tas, ka apzinos, ko šis spriedums nozīmē citām sievietēm. Tā ir neveiksme. Tas atmet mūs atpakaļ laikā, kad sievieti, kura atļāvās publiski izteikties, varēja publiski apkaunot un pazemot.”

Džonija Depa un Amberas Hērdas publiskā netīrās veļas mazgāšana atstāja lielu ietekmi arī uz sabiedrības viedokli. Katram bija savs fanu loks, tiesas procesu pat iemūžināja dokumentālajā filmā, un nu katram ir sava dzīve, kas iegūta grūtā cīņā. Pēc tiesas Ambera Hērda pārcēlās uz Spāniju, kur dzīvo kopā ar divgadīgo meitiņu Ūnu. Bērnu iznēsāja surogātmāte, tēva vārds nav zināms. Anonīmi Amberas draugi stāsta, ka viņa gaidot īsto brīdi, lai atgrieztos. Īstais brīdis vai ne, taču kinoteātros sola demonstrēt divas filmas ar viņas piedalīšanos.

Džonijs Deps apsūdz Amberu Hērdu neslavas celšanā. Tiesas prāvas norise 2022. gada aprīlī

gallery icon

Savukārt Džonijs Deps metās darbos. Iepriekšējā vasarā viņš kā dziedātājs un ģitārists devās tūrē ar Džefu Beku, abi ierakstīja kopīgu albumu. Deps daudz laika pavada arī ar 2012. gadā dibinātās rokgrupas Hollywood Vampires domubiedriem: Elisu Kūperu un Džo Periju, kurš spēlē arī Aerosmith. Šobrīd gan mūziķiem ir pauze, jo Deps Kannās savainoja potīti un ārsti viņam ieteica padzīvot mierīgā režīmā.

Iepriekšējā vasarā tiešsaistes izsolē aktieris izpārdeva savus mākslas darbus un nieka dažu stundu laikā nopelnīja 3,65 miljonus dolāru. Interese bija tik liela, ka Castle Fine Art mājaslapa burtiski uzkārās, taču kolekcijas Friends & Heroes darbi, kuros attēloti Als Pačīno, Bobs Dilans, Elizabete Teilore un Kīts Ričardss, savus jaunos saimniekus atrada.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Pēc tiesas prāvas 2020. gada jūlijā.

Deps iegādājās lielu māju Somersetas grāfistē Lielbritānijā, ik pa laikam dodas uz kādu randiņu, taču pastāvīgas draudzenes viņam nav, jo “Amberas afēras” ēna joprojām esot jūtama. Deps arī parakstīja līgumu ar franču kompāniju LVMH, kuras paspārnē top Dior Sauvage. Tas paredz, ka nākamajos trīs gados Depa kontā iekritīs 20 miljoni dolāru. Kompānijas boss Bernārs Arno norādījis, ka šo smaržu pārdošanas apjoma vienīgais vaininieks ir tā “seja” – Džonijs Deps.

“Beidzot ir sākusies jauna nodaļa, un labākais vēl tikai būs,” Džonijs Deps komentēja, kad beidzot bija atguvis savu vārdu un stāju. Šobrīd kā savas prioritātes viņš ir noteicis veselību un projektus, kuros nevar neiesaistīties.