foto: Shutterstock
Izrādās, ka sievietēm vajag krietni vairāk miega nekā vīriešiem
Dzīvesstils
2023. gada 10. maijs, 06:03

Izrādās, ka sievietēm vajag krietni vairāk miega nekā vīriešiem

Jauns.lv

Neseni pētījumi liecina, ka sievietēm vajag vairāk miega nekā vīriešiem, jo sieviešu ķermenis ikdienā daudz vairāk patērē enerģijas dažādos iekšējos procesos.

Kāpēc sievietēm vajag vairāk miega?

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts PNAS Plus, sievietes piedzīvo garāku diennakts ciklu. Kā arī sievietēm ir daudz garāks melatonīna ritms nekā vīriešiem.

Patriks Flins "Instagram" rakstīja: "Sievietēm ir garāks diennakts ritms nekā vīriešiem, kas liek sievietēm gulēt vairāk. Vīriešiem ir vajadzīgas 7-8 stundas miega, bet sievietēm 8-10 stundas, kas izraisa dažādus diennakts ritmus. Miega cikli ir līdzīgi, taču sievietēm kortizols pazeminās un melatonīns paaugstinās ātrāk nekā vīriešiem.

Djūka universitāte publicēja pētījumu, kurā atklājās, ka sievietēm miega trūkuma dēļ ir lielāks psiholoģisku un fizisko problēmu risks nekā vīriešiem.

"Mēs noskaidrojām, ka sievietēm slikts miegs ir cieši saistīts ar augstu psiholoģiskā diskomforta līmeni un lielāku naidīguma, depresijas un dusmu sajūtu. Turpretim šīs sajūtas nebija saistītas ar tādu pašu miega traucējumu pakāpi vīriešiem," sacīja Edvards Suaress, kas piedalījās pētījumā. 

Melatonīna līmenis sievietēm parasti paaugstinās ap 21:00 un sasniedz maksimumu nakts stundās, taču īsi pirms rītausmas tas nokrītas līdz ļoti zemam līmenim.

"Mijiedarbība starp diennakts fāzi un miega laiku bija nozīmīga miega efektivitātei, jo diennakts miega traucējumi kļuva spēcīgāki, miegam progresējot," saskaņā ar pētījumu PNAS Plus.

Kamēr cilvēks guļ, viņa hormonu līmenis atjaunojas un, ja sievietei trūkst miega, tas var sajaukt ciklus, kas notiek sievietes ķermenī, kas vīriešiem nenotiek.

Saskaņā ar "HealthDirect" dienas laikā virsnieru dziedzeri ražo kortizola hormonu, kas palīdz cilvēkiem iegūt enerģiju visas dienas garumā.

Virsnieru dziedzeri veido tikai aptuveni 3% no vīrieša testosterona, bet 95% nāk no sēkliniekiem. Virsnieru dziedzeri veido 30% sievietes ciklisko hormonu," rakstīja Flins. "Ko, jūsuprāt, tas dara, ja miega trūkums liek ķermenim ražot vairāk kortizola? Tas var traucēt citu hormonu ražošanu sievietēm un palielināt stresu viņas ķermenī."

"Sievietēm ir nepieciešams vairāk miega. Diemžēl sievietes uzņemas tik daudz, ka ne vienmēr saņem vajadzīgo miegu, kas kaitē viņu veselībai,” rakstīja Flins.