Ilze Ķuzule-Skrastiņa un labās meitenes metamorfozes
Intervijas
2023. gada 8. marts, 13:34

Ilze Ķuzule-Skrastiņa un labās meitenes metamorfozes

Jauns.lv

Par aktrisēm mēdz teikt: trausla, ēteriska… Aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa pati par sevi saka: sīksta. Nospēlējusi daudzas lielas lomas teātrī, viņa nu pirmo reizi parādās arī kino: un uzreiz galvenajā lomā – un pārliecinoši. Filma Zilās asinis ir lieliska, noteikti nepalaidiet garām iespēju noskatīties!

Ilze, kura ir tā tava mīļākā māksla?

Man ļoti patīk skatīties kino. Agri sāku iet uz kino – un vienmēr viena. Man tas joprojām patīk – un tieši vienai pašai. Nevis draugu bariņā, ar popkornu un vīnu.

Atceros arī to pirmo lielo kino satricinājumu, lai gan neatceros, kura tieši filma tā bija. "Romeo + Džuljeta"? Varbūt "Titāniks"? Akadēmijas laikā kino skatījos mājās, Bergmans bija ļoti daudz – pilnīgi visu, ko varēja dabūt, es noskatījos. Kad Regnārs Vaivars teātrī taisīja Laulības dzīves ainas, atkal gāju cauri viņa filmām, lai atsvaidzinātu savā atmiņā to estētiku un domāšanu.

Es esmu no tiem, kas, saskaroties ar kādu personību, noteikti meklēs faktus par viņa dzīvi un lasīs biogrāfiju. Kad iestudējām Tenesija Viljamsa "Ilgu tramvaju" un es izlasīju viņa grāmatu "Atmiņas", tas man pilnīgi tā kā atslēdza vaļā vēl kaut kādas durvis.

"Zilās asinis" faktiski ir tava pirmā kinoloma. Kā tā?

Kaut kā tā vienkārši ir noticis.

Bet gribējās to kino?

Protams, un joprojām gribas. Jau ir nofilmēta arī filma par Itu Kozakeviču, tur es spēlēju Sandru Kalnieti. Itu spēlē Ērika Eglija-Grāvele, tur būs daudz mums joprojām labi zināmu un atpazīstamu cilvēku. Atmodas laiks, līdz pat maijam.

Bet par kino – kas to zina, kā tālāk būs. Es arī neesmu lauzusies tur iekšā. Vienā dzīves periodā esmu slinki gājusi uz kastingiem – vai pat vispār neesmu, pat ja esmu aicināta. Esmu arī atteikusies no projektiem. Interesanti – jo mazāk lomu, jo vairāk tu saproti, ka katrs nākamais piedāvājums ir ļoti no svara. Ja es neesmu bijusi nekur – vai šī ir tā reize, kad man vajadzētu ar šo parādīties, vai tomēr pagaidīt vēl? Ir bijušas vairākas reizes pēdējos gados, kad saprotu – laikam pagaidīšu vēl. Vai scenārijs neatbilst manai izpratnei, vai man piedāvā materiālu, bet tajā laikā es teātrī strādāju, piemēram, pie Žannas d’Arkas. Lasu filmas scenāriju un saprotu: nē, es nevaru paralēli darīt šo!

Tās ir bijušas manas izvēles. Godīgi sakot, tas ir par jēgu. Vai ir jēga no savas dzīves tērēt laiku kam tādam? Jo vairāk gadu paiet, jo vairāk tu novērtē, kā savu laiku pavadi. Ar kādām tēmām, ar kādiem cilvēkiem.

"Zilās asinis" mani uzrunāja uzreiz. Un kad vēl uzzināju, ka tas viss patiešām noticis tepat – Rīgā! Cik tas tomēr ir fascinējoši ar kaut kādiem dzīves un pēc tam skatuves un kino notikumiem: ja mēs to rādām uz skatuves, tas bieži šķiet ļoti pārspīlēts. Bet dzīvē tieši tā ir noticis! Realitāti ir grūti pārspļaut. Lasīju scenāriju, un likās neticami – ārprāts, tepat, Rīgas centrā, dzīvo cilvēki vecā jūgendstila mājā ar augstiem griestiem, bet tur nav elektrības, vīrs ar sievu sadalījuši dzīvokli uz pusēm, ēd katrs savu ēdienu… Tikmēr meita iet labā Rīgas skolā, normāls pusaudzis, arī sieviete nav pagrimusi, no labas ģimenes. Un pēkšņi tādi dzīves pavērsieni… Arīdzan, protams, šī emocionālās vardarbības tēma.

Filmas "Zilās asinis" pirmizrāde

20. februārī kino teātrī "Splendid Palace" noritēja režisores Unas Celmas pilnmetrāžas mākslas filma "Zilās asinis", kas atklāti runā par seksuālu, ...

gallery icon

Beigās nevar saprast, kurš tad ir tas vardarbīgais, jo viņa pati ir tā, kas nedod šķiršanos.

Cīņa, kurš ilgāk izturēs…

Viņa mīl to vīru?

Domāju, ka jā. Tur tā bēda. Nebūtu mīlestības, droši vien rīcība būtu citādāka. Izturēt tos pazemojumus un to drausmīgo necieņu… Viņai ir izvēle izkāpt no tām attiecībām, bet upura domāšana neļauj.

Visu sarunu lasiet žurnāla "OK!" jaunajā numurā!

Vēl žurnālā:

  • Ekskluzīva intervija ar ukraiņu dziedātāju Svetlanu Lobodu. Viņa jau gadu dzīvo Latvijā. Steigā aizbraukušai no Maskavas 2022. gada februārī, dziedātājai bija jārod atbilde uz jautājumu, ko darīt tālāk. Kādā valodā dziedāt? Kam dziedāt? Un galvenais – vai kāds viņu sadzirdēs, kurš klausīsies? Nupat izdots jauns albums, kurā iekļautas jaunas dziesmas – tās ierakstītas jau pēc kara sākuma. Un tā ir pavisam jauna Svetlana Loboda, zvaigzne, kas nav baidījusies atteikties no sava ierastā tēla un riskēt sākt visu no jauna. No paša sākuma.
  • Liepājnieks Māris Verpakovskis ir profesionālajā sportā kopš 16 gadu vecuma. Futbolists otrajā paaudzē. Visu laiku rezultatīvākais Latvijas izlases spēlētājs. Jau devīto gadu aizrautīgs augstākā ranga menedžeris uz klubu futbola skatuves, šobrīd RFS komandas ģenerāldirektors. Savulaik tas uzbrucējs, kurš pārsteidza gan futbola lielvalsti Turciju, gan visu Eiropu, – kālab Vaira Vīķe-Freiberga pasludināja Māri par Latvijas futbola Zelta puisēnu, bet viņa izlases krekliņu ar intriģējošo uzrakstu "Rita" fani joprojām atceras ar sentimentālu lepnumu. Tagad mīlošs tētis un vīrs. Un grāmatas "Manas [ie]spējas" līdzautors.
  • Ceļojums uz sirds telpu. Toreiz Nils Raumanis bija modeļu aģentūras "DANDY" izveidotājs un vadītājs, kas līdz pasaules slavai aizveda ne vienu vien latviešu modeli, tostarp Gintu Lapiņu, Ievu Lagūnu un Alisi Dauguli. Toreiz viņš mīlēja panākumus, ballītes un galējības. Tagad Nils dzīvo ar sirdi, cenšas neizšķīst emocijās un sevis meklētājiem vada gongu-kakao-rapē ceremonijas. Starp toreiz un tagad ir daži gadi, toties pavisam citāda sevis un pasaules uztvere.
  • Stāsts par dzejnieku Imantu Ziedoni, kurš, izrādās, sapņoja kļūt par dārznieku un šo sapni arī daļēji piepildīja, saimniekojot Murjāņos, kur tagad ierīkots muzejs.
  • Pirms desmit gadiem viņu dēvēja par nekaunīgu feministi, kura apzināti cenšas kaitināt – šokējot, uzspļaujot sabiedrības standartiem, kas tika pieprasīti no sievietēm. Šodien viņas himna sevis mīlestībai – "Flowers" – iedvesmo miljoniem sieviešu visā pasaulē. Fenomenāla dziedātāja, aktrise un pilna laika dumpiniece – Mailija Sairusa.
  • Tas čalis ir bīstams! Nepārprotiet, Penns Bedžlijs nepavisam nav bīstams. Tāds ir viņa atveidotais varonis – sērijslepkava Džo Goldbergs "Netflix" seriālā "Tu", kura lomā aktieris iejūtas nu jau piecus gadus. Nupat skatītāju vērtējumam nodotas 4. sezonas sērijas, un seriāla publicitātes speciālisti apgalvo, ka no Džo vislabāk turēties sešu pēdu attālumā…
  • Uzmanības centrā. Desmit fakti par grupu "Sudden Lights".
  • Iedvesmojamies. Aktrises Elīnas Vaskas-Boteres laimes deva.
  • Pavasara un vasaras modes aktualitātes. Influenceres demonstrē, kā dizaineru radošos piedāvājumus valkāt realitātē, ne tikai uz mēles.
  • Skaistums. Tīras ādas formula.
  • neizlutināt bērnu?
  • Garšīgi ēdam. Mīnus 25 kilogrami. Elizabetes Valujevas receptes.
  • Desmit visgaidītākās filmas šogad.