foto: Alpha Photo / Alamy/ Vida Press
Emīlija Parīzē - aktrise Lilija Kolinsa. Kāda ir viņas īstā dzīve?
Dzīvesstils
2023. gada 10. janvāris, 07:03

Emīlija Parīzē - aktrise Lilija Kolinsa. Kāda ir viņas īstā dzīve?

Zane Dzene

Žurnāls "OK!"

Mūziķa Fila Kolinsa meita, talantīgā aktrise Lilija Kolinsa uz savas ādas izbaudījusi gan apkārtējo apcelšanas iespaidu, gan ilgojusies pēc tēva uzmanības, gan nokļuvusi anoreksijas ciešajās skavās. Nospēlējusi virkni dažādu varoņu, viņa atkal atgriežas Emīlijas Kūperes lomā seriālā Emīlija Parīzē. Aktrise un nu arī šī TV projekta producente sola, ka trešās sezonas notikumos būs vēl vairāk mīlestības, drāmas, smieklu, modes un, protams, Francijas. Producenti jau izziņojuši – būs arī ceturtā sezona.

Pelnrušķīte no Čikāgas

Reklāmas aģentūras darbiniece Emīlija Kūpere bija viens no krāsainākajiem pandēmijas “plāksteriem”, jo laikā, kad ceļošana piederēja vien atmiņām un televizora ekrānam, viņa no Čikāgas pārcēlās uz Parīzi, lai grimtu tās burvībā un visos stereotipos, kas vien vidusmēra amerikānim iešaujas prātā, iedomājoties par Francijas galvaspilsētu.

Dzīvesprieks, sarkana lūpukrāsa, apsēstība ar modi un salātlapas, bagetes un vīns – gandrīz tāda pat kombinācija kā televīzijas profesionāļa Darena Stāra izlolotajā kulta seriālā Sekss un lielpilsēta, vien nomainot varoni, mērķauditoriju (krietni jaunākas sievietes) un dekorācijas. Un visam pa vidu – Lilija Kolinsa, kura, piekrītot Emīlijas lomai, nospēlēja varoni, kādas viņas līdzšinējā karjerā nebija.

foto: Publicitātes foto
Emīlijas Kūperes lomā seriāla Emīlija Parīzē 3. sezonā.

Kādā intervijā viņai vaicāja, kāpēc aktrise nolēma iekāpt Kūperes jaunkundzes kurpēs. Kolinsas atbilde bija, visticamāk, jau iepriekš saskaņota ar filmas PR komandu: Lilija izmanto visas sava darba sniegtās iespējas, lai pēc iespējas labāk izzinātu sevi, un neparko nevēlas tikt ievietota kādā konkrētā ampluā. Viņa jau ilgu laiku bija meklējusi iespēju nospēlēt komisku, asprātīgu varoni, kurai patīk mode un kura grib iemīlēties, taču “šādas lomas ir ļoti specifiskas un parādās reti”.

Kad viņai piedāvāja kļūt par Emīliju, Lilijai nebija ne mazāko šaubu, vai piekrist, bet to, ka šis Netflix seriāls kļūs par vienu no pandēmijas pieturpunktiem, visticamāk, neņemtos pareģot pat pārdrošāko aplamību paudēji. Skatītāji saņēma no realitātes atrautu, sākotnēji – amerikāniska snobisma piepildītu “putukrējuma kūku”, kuras varone tikai ar laiku saprata, kur un kāpēc atrodas un kā viņai vajadzētu uzvesties.

Emīlija burtiskā nozīmē mirdzēja uz saulainās Parīzes fona, ļāvās draudzībām un mīlestībai (pavārs Gabriels Lūkasa Bravo izpildījumā!) un, tērpusies Seksa un lielpilsētas varoņu garderobju pavēlnieces Patrīcijas Fīldas piemeklētajās štātēs, kā īstena mūsdienu “ietekmele” iemiesoja skaistumu, gudrību, apķērību, talantu, veiksmi un panākumus. Īsta mūsdienu Pelnrušķīte no Čikāgas!

Kinokritiķi, viņu vērojot, mīļi pasmaidīja – lai jau meitēnam veicas, bet neko jēgpilnu viņa nevar piedāvāt. Tā teikt, smuks nieciņš vieglai izklaidei, bet, kā rādīja reitingi, iespēju aizbēgt no realitātes izmantoja miljoniem skatītāju.

foto: Publicitātes foto
Emīlijas Kūperes lomā seriāla Emīlija Parīzē 3. sezonā.

Tiesa, bija arī liels nesmukums – pirms Zelta globusu nominantu izziņošanas 30 no kinokritiķiem, kuri lemj, kurš iegūs šo balvu, devās uz Parīzi, kur uzdzīvoja pavisam zaļi. Viņi apmetās vēsturiskajā luksusa viesnīcā The Peninsula Paris un apmeklēja Musée des Arts Forains, un visus rēķinus sedza... seriāla sākotnējā ražotājkompānija Paramount Network. Emīlija Parīzē bija nominēta diviem Zelta globusiem (Labākais TV seriāls – mūzikls vai komēdija un Labākā TV aktrise mūziklā vai komēdijā – Lilija Kolinsa).

Drāma ģimenē

Grupas Genesis solista Fila Kolinsa mīlas gaitas iemantoja plašu uzmanību, un, kad viņš apprecējās otro reizi, par sievu apņemot amerikānieti un bijušo Beverlihilzas Sieviešu kluba prezidenti Džilu Tevelmani, šķita, ka šī savienība būs laimīgāka. Taču ne – Džilai nācās samierināties, ka viņai vienmēr būs “tās otrās sievietes” loma, jo vismaz divreiz viņa pieķēra vīru ārlaulības attiecībās ar aktierpulciņa klasesbiedreni Lavīniju Langu, ar kuru viņš pirms dažiem gadiem bija pat saderinājies. Līdz altārim abi gan netika – kāpēc tā, vēsture klusē –, taču to, ka veca mīlestība nerūs, mīlnieki pierādīja un pie viena arī sagrāva mazās Lilijas ģimeni, kuras eksistenci apdraudēja arī Kolinsa tuvās attiecības ar alkoholu.

foto: CAMERA PRESS/Alan Davidson / Vida Press
Fils Kolinss un Džila Tevelmane ar jaundzimušo Liliju 1989. gadā.

Lilija Džeina Kolinsa piedzima 1989. gada 18. martā Sarijas grāfistē, Gilfordas pilsētā, un diezgan ātri saprata, ka divu cilvēku dažādie temperamenti mazam bērnam ir pārāk smaga nasta, bet, ja vēl bērna ikdienas gaitas ir interesantas mediju pārstāvjiem, ir pavisam grūti. Vēlāk viņa paziņoja, ka par vecāku šķiršanos publiski neko neteiks, bet toreiz, kad tas notika, runāja visi.

Turklāt milzu interesi izpelnījās ziņa, ka šķiršanos Fils Kolinss sievai palūdzis, izmantojot... faksu! Tolaik viņam bijis niķis ar pasauli komunicēt, izmantojot šo ierīci, un ne viens vien pieļāva šādu iespēju, ko pēc daudziem gadiem miljonus sapelnījušais mūziķis centās atspēkot. Lai nu kā, pēc ģimenes izjukšanas nākamos divus mēnešus Lilija savu tēti nesatika un aizgūtnēm raudāja, bet viņš pat nepiezvanīja.

foto: Dave Allocca/Starpix/Shutterstock/ Vida Press
Lilija ar vecākiem filmas Neredzamā puse pirmizrādē 2009. gadā.

Kopš Fils Kolinss paziņoja, ka iesniedzis šķiršanās prasību, jo vairs nemīl Džilu, pagāja divi skandālu piepildīti gadi. Tikai 1996. gadā laulību šķīra un ar tiesneša vēlību Tevelmanes kontā iebira 17 miljoni britu mārciņu sāpju naudas. Šķirtene ar sešgadīgo meitiņu pārcēlās uz Losandželosu, Kaliforniju, kur savulaik saknes bija laidis viņas vectēvs, Kanādas ebrejs, kuram Beverlihilzā piederēja vīriešu apģērbu veikals. Savukārt Fils Kolinss pēc dažiem gadiem apprecējās vēlreiz, un šobrīd viņam aiz muguras ir trīs šķirtas laulības, kurās dzimuši četri bērni – Lilijai ir vecāka māsa un divi jaunāki brāļi.

Aktrise Lilija Kolinsa ar slaveno tēti Filu Kolinsu

gallery icon

Sāpīgs pārbaudījums

Bagāta meitene no Anglijas bija ideāls mērķis tiem, kuri nespēj iztikt bez kāda apsmiešanas. Kolinsa centās – ar gadiem iznīdēja britu akcentu, izraustīja un pat noskuva uzacis –, taču nekas nelīdzēja. Viņa centās iederēties un radīt pēc iespējas labāku iespaidu par sevi, taču šāda diskomforta dzīve pārvērtās lamatās, ko apzīmē ar vārdiem “ēšanas traucējumi” un ko viņa plaši aprakstījusi grāmatā Bez filtra: Ne kaunos, ne nožēloju, vienkārši esmu (2007).

Dzīve prožektoru gaismās jau no bērna kājas – tas bija pārbaudījums, un, kā Lilija raksta, viņa šo “eksāmenu” nenokārtoja, bet iekrita emocionālā bedrē, no kurienes iegāzās ēšanas traucējumu melnajā ēnā. No malas skatoties – talantīga, skaista un ar lielu nākotnes potenciālu apveltīta meitene, taču realitātē – īsta mazohiste, kura sevi pakļāvusi dažnedažādām mocībām, lai beigu beigās tomēr tiktu skaidrībā ar to, kā jūtas savā ķermenī, kāda ir viņas pašapziņa, cik lielu lomu viņas dzīvē ieņem attiecības, ģimene un randiņi.

foto: CAMERA PRESS/ED/CM / Vida Press
Filmā Kaulu pilsēta ar Džeimiju Kempbelu Baueru.

Kolinsa atklāj pieredzi, ko guvusi, cīnoties ar sirdssāpēm un starp gaismu un tumsu, skatoties spoguļattēlā, kas ne vienmēr rāda patiesību, un esot haotiskās attiecībās, kur pieaugušie viens pret otru izturas bez cieņas un tādējādi traumē bērnu. Bez filtra: Ne kaunos, ne nožēloju, vienkārši esmu kļuva par rokasgrāmatu daudzām meitenēm un jaunām sievietēm, kuras netika galā ar šķietami elementāru ikdienu, un kalpoja kā pieredzē balstīts apliecinājums, ka Lilijas Kolinsas dzīve – par spīti visiem ārējiem atribūtiem – ir tieši tikpat sarežģīta kā citām meitenēm. Autore raksta, ka izveseļošanās posms bijis ļoti ilgs, tomēr, kad viņai piedāvāja lomu drāmā Līdz kaulam (2017) – filma skatāma Netflix piedāvājumā –, viņa piekrita, apzinoties, ka emocionāli atgriezīsies laikā, kad ēšanu uzskatīja par sodu.

Aktrises Lilijas Kolinsas dzīve un stils - "Instagram" mirkļos, filmēšanā un ikdienā

gallery icon

Labākas pasaules vārdā

Filmas Līdz kaulam scenāriste un režisore Mārtija Noksone zina, kā tas ir – būt nevienlīdzīgās attiecībās ar savu ķermeni un ēdienu. Ellenas stāsts ir kino vajadzībām uzfrišināta viņas pieredze – tāpēc rūpīgi uzpasēja Liliju, kad viņa, jau piekritusi lomai, bija nolēmusi darīt visu, lai pati arī izskatītos pēc anorektiķes. Tāpat kā pusaudzes gados, viņas vannasistabā parādījās dažādas pudelītes, un viņa ēdiena “virzību” regulēja ar pilieniem un vemšanu.

No saviem apmēram 50 kilogramiem svara Kolinsa zaudēja ap deviņiem kilogramiem, taču tas gan nenotika cēlā solo – Liliju stingri uzpasēja gan viņas mamma, gan režisore, gan, protams, ārsti. Protams, sagatavoties lomai palīdzēja arī grima meistari un maisveidīgas drēbes, un apgaismojums, kas vēl vairāk izcēla viņas kaulaino augumu, kura spoguļattēls uzplēsa vecās rētas, taču vairs nepakļāva briesmām, jo abas – gan aktrise, gan režisore – mierīgu prātu varēja apgalvot: “Mēs esam izārstējušās!”

foto: Publicitātes foto
Emīlijas Kūperes lomā seriāla Emīlija Parīzē 3. sezonā.

Arguments par labu Lilijas dalībai šajā filmā bija vienkāršs – ar ēšanas traucējumiem saskaras arvien vairāk cilvēku, turklāt arvien vairāk upuru vidū ir vīrieši, un viņa vēlējusies, lai par to uzzina pēc iespējas vairāk cilvēku. Turklāt  Līdz kaulam scenāriju Kolinsa saņēma dažas dienas pēc tam, kad savā grāmatā bija pabeigusi melnrakstu par savas dzīves melnāko posmu.

Līdz kaulam pirmizrāde notika Sandensā, un to pavadīja ovācijas. Kopš Kolinsas slimības pagājuši jau 15 gadi, taču nav nekāds noslēpums, ka Holivudā šī tēma ir tabu, bet industrija turpina nepielūdzami pieprasīt, lai aktieri ir pēc iespējas tievāki, un skaļi nosoda katru lieko gramu. Taču Lilija Kolinsa ir pārliecināta – apzināšanās, ka vēl kāds nokļuvis šādā situācijā, ļauj nejusties vientuļi, un viņa domā, ka arī filma var sniegt šādu sajūtu.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press

Dažādās varones

Pārceļoties uz Losandželosu, Lilija Kolinsa sapņoja par karjeru Holivudā, taču, pabeigusi Hārvardas-Veistleikas skolu Sarijas grāfistē, iestājās Dienvidkalifornijas Universitātē, un viņas specialitāte bija radio žurnālistika. Savulaik apgūto viņa nav aizmirsusi un ar lielu interesi klausās ikvienā sarunu biedrā, ik pa laikam uzdodot precīzus jautājumus, bet televīzijā debitēja kā Nickelodeon seriāla Kids Pick the President (2008) vadītāja. Pirmā loma uz lielā ekrāna bija sporta drāmā Neredzamā puse (2009), kur Lilija atveidoja Sandras Bulokas varones meitu. Buloka par darbu saņēma Oskaru kā labākā aktrise, Lilija – komplimentus. Viņas nākamā loma bija Pola Betanija meita šausmu trillerī Priesteris (2011), kas izsauca pamatotus kinokritiķu iebildumus, taču Kolinsu iekļāva jauno un daudzsološo aktieru sarakstā. Sekoja loma trillerī Nolaupīšana (2011) un lēciens Holivudas augstākajā līgā.

foto: Citizen Snow Film Productions/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Džūlija Robertsa un Lilija Kolinsa filmā Spogulīt, spogulīt: Sniegbaltītes stāsts.

Kārtējā brāļu Grimmu pasakas Sniegbaltīte un septiņi rūķīši versija ieguva nosaukumu Spogulīt, spogulīt: Sniegbaltītes stāsts (2012), un Lilija atveidoja Sniegbaltīti, bet ļauno karalieni – Džūlija Robertsa, asprātīgi apsmaidot skaistumindustrijas “pirmsākumus”. Ne viens vien galvenās varones vaibstos saskatīja līdzību ar Odriju Hepbernu, savukārt pati Lilija nodemonstrēja Kolinsu gēnus un izpildīja dziesmu I Believe (in Love).

Ne tik draiska bija filma Kaulu pilsēta (2013), kurā Lilija atveidoja piecpadsmitgadīgo Kleriju. Pēc Kasandras Klēras bestsellera motīviem veidotās filmas pamatauditorija bija pusaudži, un Liliju nominēja Teen Choice Award.

Kinokritiķi smīkņāja, kad uz lielajiem ekrāniem nonāca romantiskā filma Ar mīlestību, Rozija (2014) – Kolinsa tajā bija “sapārota” ar smukulīti Semu Kleflinu un saņēma kārtējos komplimentus par to, cik ir šarmanta. Un tad viņai piedāvāja strādāt Holivudas leģendas Vorena Bītija režisētajā romantiskajā komēdijā Bez noteikumiem (2016), kuras centrā ir jaunas aktrises un ekscentriskā miljardiera un “aviatora” Hovarda Hjūza attiecību stāsts. Kaut arī šī filma saņēma viduvēju novērtējumu un ar milzu blīkšķi izgāzās – 25 miljonus izmaksājušais darbs kinoteātros no biļešu tirdzniecības iekasēja knapus četrus miljonus –, Lilijai Kolinsai pirmo reizi uzmanību pievērsa Zelta globusu dalītāji un nominēja kategorijā Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā.

foto: Netflix/courtesy Everett Collection/ Vida Press
Ar Geriju Oldmenu filmā Manks.

Skaļu komplimentu pavadījumā Lilija arvien pārliecinošāk kāpa pa karjeras kāpnēm – viņu apstiprināja Netflix projektā Okdža (2017), kur Lilija spēlēja plecu pie pleca ar Džeiku Džilenholu, Tildu Svintoni un milzīgu cūķi. Šī ASV un Dienvidkorejas kopprojekta režisors ir Bons Džūnho, kuram droši vien pat sapņos nerādījās, ka pēc pāris gadiem filma Parazīts viņu padarīs par trīskārtēju Oskara laureātu. Filmu Okdža iekļāva Kannu kinofestivāla konkursa programmā, un pēc pirmizrādes deviņas minūtes nemitējās aplausi.

Kad žanra meistars Endrjū Deiviss meklēja aktierus Viktora Igo romāna Nožēlojamie kārtējai ekranizācijai (2017), Liliju viņš apstiprināja Fantīnes lomā; Žanu Valžānu nospēlēja Dominiks Vests, un BBC paspārnē tapušajā ekranizācijā piedalās arī Olīvija Kolmane un Deivids Oijelovo. Recenzijās rakstīja, ka Lilijas Fantīnei ir “emocionāli bagāts sniegums”.

foto: ©PBS/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Ar Dominiku Vestu TV seriālā Nožēlojamie.

Ne mazāk izaicinoša bija vientuļās mātes Lizas loma biogrāfiskajā drāmā Pievilcīgs, ļauns un slikts (2019) par sērijslepkavu Tedu Bandiju. Pēc vienas nakts sakara Liza nonāk attiecībās, par kādām lielākā daļa sieviešu sapņo, bet tad Tedu arestē un viņas maigo, eleganto un gudro vīrieti apsūdz slepkavībās. Filmas pirmizrāde notika Sandensā, un galveno lomu pēc Elizabetes Kendalas atmiņu grāmatas motīviem tapušajā filmā atveido bijusī tīņu zvaigzne Zaks Efrons. Sekoja Hobita un Gredzena pavēlnieka autora Džona Ronalda Rūela Tolkīna sievas Edītes loma biogrāfiskajā filmā Tolkīns (2019, titullomā – Nikolass Holts), un tad pasaule iepazina Emīliju Kūperi, kā arī kļuva par lieciniekiem, kā Hermanis Dž. Mankevičs jeb Manks uz papīra uzliek scenāriju, kas nofilmēts filmā Pilsonis Keins (1941). Lilija biogrāfiskajā drāmā Manks (2020) atveido Ritu Aleksanderi, Manka sekretāri, un kopā ar lielo filmēšanas grupu Deivida Finčera režisoriskajā tvērienā izdzīvo Holivudas “zelta laikmetu” un tai pietuvināto personību drāmas.

Kā roka ar cimdu

2019. gads bija zīmīgs Lilijas privātajā dzīvē – viņa iepazinās ar Čārliju Makdovelu, un kopīgi pavadītais laiks pandēmijas iegrožojumos ļāva pārliecināties, ka abi sader kā roka ar cimdu. Viņi stundām runāja, lasīja grāmatas un sērfoja – uz dēļa Liliju “uzlika” Čārlijs, arī mīļoto aizraujot ar savu hobiju.
Viņi saderinājās 2020. gada septembrī, un Lilijas pirkstā uzmirdzēja Irēnas Noivirtas radītais gredzens no zelta un dimanta – Čārlijs bija piedalījies tā vizualizācijas izstrādē. “Tas ir rozes formas dimants,” Kolinsa stāstīja. “Tas ir tieši tāds, kādu es būtu vēlējusies, un viņš mani acīmredzami ļoti labi pazīst.” Protams, pirmie par šo satraucošo notikumu uzzināja Lilijas Instagram konta sekotāji, kuri varēja lasīt: “Visu savu mūžu es gaidīju tevi un nevaru sagaidīt, kad kopā ar tevi pavadīsim mūsu dzīves...”

foto: Instagram
Ar vīru Čārliju kāzu dienā.

Oskarotās aktrises Mērijas Stīnbergenas un angļu aktiera un Stenlija Kubrika filmas Mehāniskais apelsīns (1971) zvaigznes Malkolma Makdovela dēls Čārlijs dzimis 1983. gadā un no bērna kājas zina, ko nozīmē piederēt Holivudai. Čārlijs ir režisors un scenārists, kurš debitēja ar Sandensas programmā iekļauto filmu Mīļotais (2014), un tur pirmizrādi svinēja arī viņa Atklājums (2017), kur galvenās lomas atveido Rūnija Mara un veterāns Roberts Redfords.

Kādā intervijā Kolinsa atzina, ka tad, kad Čārliju ieraudzījusi, sapratusi, ka “kādudien vēlēšos būt viņa sieva”. Kolinsas un Makdovela kāzas notika 2021. gada 4. septembrī – arī to viņi paziņoja Instagram, publicējot fotogrāfiju, kurā abi redzami, sakļāvušies skūpstā pie altāra. Par svinību vietu bija izvēlēts kāds luksusa rančo Kolorādo štatā – tas izpleties 1880. gados apbūvētā pilsētiņā, kas jau sen ir “spoku pilsēta” un piedāvā ekskluzīvu vidi.

Gan līgava, gan līgavainis bija tērpušies Ralph Lauren dizainētos tērpos – Lilijai mugurā bija astoņus tūkstošus vērta mežģīņu kleita ar augstu apkakli, garām piedurknēm, iespaidīgu plīvuru un velci, un Swarovski izšuvumiem, kas bija prasījuši ap 200 stundu akurāta darba. Pēc kāzām jaunlaulātie paziņoja, ka nu arī oficiāli pieder viens otram, un jau parādījuši profesionālo sadarbību – trilleris Windfall (2022) skatāms Netflix.

"Netflix" seriāla "Emīlija Parīzē" zvaigzne Lilija Kolinsa 2022. gada fotogrāfijās

gallery icon