foto: AP/Scanpix
Amerikāņu rakstniece atvainojas vīrietim, kurš kļūdaini 16 gadus pavadīja cietumā par viņas izvarošanu
Rakstniece Alise Sebolda
2021. gada 1. decembris, 13:03

Amerikāņu rakstniece atvainojas vīrietim, kurš kļūdaini 16 gadus pavadīja cietumā par viņas izvarošanu

Jauns.lv

Amerikāņu rakstniece Alise Sebolda atvainojusies vīrietim, kurš kļūdaini tika notiesāts par viņas izvarošanu un pavadījis cietumā 16 gadus, raksta BBC. Pagājušajā nedēļā atzīts, ka vīrietis nemaz nebija vainīgs.

Entonijs Brodvoters 1982. gadā tika apsūdzēts un atzīts par vainīgu Seboldas izvarošanā, kas notika 1981. gadā.

1999. gadā izdotajos memuāros "Lucky" Sebolda sīki aprakstījusi, kā viņai 18 gadu vecumā, laikā, kad viņa bijusi studente, uzbrucis kāds vīrietis. Gandrīz piecus mēnešus vēlāk viņa vērsusies pie policijas, stāstot, ka uz ielas redzējusi tumšādainu vīrieti, kurš, viņasprāt, ir tas pats vīrietis, kurš viņu izvaroja.

Aizdomās par sievietes izvarošanu policija aizturēja Entoniju Brodvoteru. Lai gan Sebolda neizvēlējās Brodvoteru starp citiem uz atpazīšanu atvestajiem vīriešiem, viņš tika atzīts par vainīgu un notiesāts, pamatojoties uz mikroskopisko matu analīzi un sievietes liecībām. Brodvoters cietumā pavadīja 16 gadus.

1998. gadā Brodvoters tika atbrīvots no cietuma, bet viņa vārds joprojām tika saglabāts dzimumnoziedznieku reģistrā. Visus šos gadus kopš aizturēšanas viņš uzstājis, ka nav vainīgs. Vismaz piecas reizes tikuši noraidīti viņa lūgumi uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

foto: AP/Scanpix
Entonijs Brodvoters (centrā)

Nemaz nav bijis vainīgs

Šī gada 22. novembrī atkārtotā lietas izskatīšanā konstatēts, ka šobrīd 61 gadu vecais Brodvoters notiesāts, balstoties uz nepietiekamiem un mūsdienās jau diskreditētiem pierādījumiem.

Runājot par veikto matu analīzi, 2015. gadā "FIB liecinājis, ka mikroskopiskā matu analīze ietver kļūdas vismaz 90% gadījumu", uzklausījusi tiesa.

Kad tiesnesis paziņoja savu attaisnojošo spriedumu, Brodvoters izplūda asarās.

foto: AP/Scanpix
Entonijs Brodvoters pēc attaisnojošā sprieduma izplūda asarās

Apsūdzība un sodāmība bija izpostījusi viņa dzīvi. Pēc izkļūšanas no cietuma darbu atrast bijis teju neiespējami. Viņa galvenais balsts bijusi sieva, ar kuru viņš iepazinies pēc iznākšanas no cietuma. Viņa motivējusi vīru nepadoties un aizstāvēt savu vārdu.

Izdzirdot ziņas par kļūdaino lēmumu, rakstniece Sebolda bijusi neizpratnē, nespējot saprast, kā kas tāds varēja atgadīties. Viņa atvainojusies nepatiesi notiesātajam vīrietim, kā arī paudusi, ka tagad viņai nāksies cīnīties ar domu, ka viņas izvarotājs, kurš, iespējams, uzbrucis arī citām sievietēm, nekad netiks sodīts.

Sebolda savā atvainošanās vēstulē raksta: "Man visvairāk žēl par to, ka dzīve, kuru jūs varējāt dzīvot, jums tika netaisnīgi atņemta, un es zinu, ka neviena atvainošanās nevar mainīt to, kas ar jums notika, un nekad arī nemainīs."

Brodvotera paziņojumā, kas izplatīts ar viņa advokātu starpniecību, teikts, ka viņš ir "atvieglots, ka viņa ir atvainojusies".

Seboldas grāmata "Lucky" pārdota vairāk nekā vienā miljonā eksemplāru. Pateicoties šai grāmatai, sākusi plaukt rakstnieces karjera. Vēlāk viņa uzrakstījusi grāmatu "Lovely Bones", kuru kinorežisors Pīters Džeksons pārvērta Oskaram nominētā filmā.