foto: https://www.facebook.com/sandija.dovgane
"Jaunas grāmatas smarža - tas ir kaut kas ļoti, ļoti īpašs..." Ko lasa aktrise Sandija Dovgāne?
Dzīvesstils
2021. gada 12. novembris, 11:37

"Jaunas grāmatas smarža - tas ir kaut kas ļoti, ļoti īpašs..." Ko lasa aktrise Sandija Dovgāne?

Laila Pastare

Žurnāls "OK!"

Aktrise Sandija Dovgāne atzīst, ka pandēmijas laiks daudz vairāk licis pievērsties grāmatu lasīšanai un pat izdevies atjaunot attiecības ar dzeju. Lūk, grāmatas, kas viņai mīļas.

Grāmatas pie manis visbiežāk nonāk pēc draugu, ģimenes vai kolēģu ieteikumiem. Bieži vien grāmatu lasīšana saistās ar izrāžu veidošanu, kuras procesā tiek meklēta papildu literatūra, lai veidotos dziļāka izpratne par konkrētās izrādes tēmu. Pēdējā laikā esmu veiksmīgi atjaunojusi savas pāris gadus zudušās attiecības ar dzeju. Šobrīd ļoti mērķtiecīgi meklēju vēl neiepazītus dzejniekus un iepazīstu jaunos, piemēram, literatūras žurnālā "Žoklis".

Grāmatas lasu periodiski. Gadās, ka varu izlasīt grāmatu divās dienās, un gadās, ka lasu trīs grāmatas vienlaikus ļoti ilgu laika periodu. Cenšos izveidot lasīšanas ieradumu, tomēr mainīgā un dažādā dzīves ritma dēļ to neizdodas izdarīt tik viegli. Jebkurā gadījumā tieši šis dīvainais laiks ir licis daudz vairāk pievērsties grāmatu lasīšanai, un lasot esmu novērojusi, cik liela bauda caur grāmatu nonākt pavisam citā pasaulē, atklāt no jauna kaut ko sevī un apkārtējā pasaulē. Un jaunas grāmatas smarža – tas ir kaut kas ļoti, ļoti īpašs...

Garīgs ceļojums

Hermanis Hese "Sidharta". Vienīgais, ko par šo grāmatu varu pateikt – noteikti izlasiet! Ļoti spēcīgs garīgs ceļojums starp grāmatas varoņiem, notikumiem un sevi pašu.

foto: Publicitātes foto

Gluži kā ceļojums

Italo Kalvīno "Neredzamās pilsētas". Pēdējā lasītā grāmata, kura pie manis nonāca pēc drauga ieteikuma. Šajā grāmatā detalizēti, ļoti interesanti un smalki aprakstītas dažādas izdomātas pilsētas, kuras aizrauj lasītāju katras pilsētas īpašajā noskaņā un sabiedrībā. Brīnišķīga grāmata, kas rosina iztēli un ļauj ceļot ārpus laika un telpas.

foto: Publicitātes foto

Pilna emociju gamma

Žaume Kabrē "Es atzīstos". Ļoti interesants un aizraujošs piedzīvojums gandrīz 900 lappušu garumā, kas lasītāju ievelk dažādu gadsimtu, vēsturisku notikumu jūklī un aizrauj ar galvenā varoņa Adriā dzīvesstāstu, kā arī kādas īpašas vijoles stāstu cauri laikiem. Grāmata, kas liek gan smieties, gan raudāt, gan priecāties un mīlēt cilvēku, gan par to skumt un arī dusmoties par to, ka esam cilvēki.

foto: Publicitātes foto

Viela pārdomām

Satori "Mīlestības grāmata". Brīnišķīga grāmata, kurā apkopoti mūsdienu latviešu autoru stāsti, esejas, dzejoļi un atdzejojumi par mīlestību. Šī būs izcila grāmata kādam drēgnam rudens vakaram, lai sasildītos ar stāstiem par mīlestību un izaicinātu sevi padomāt par šo tēmu – mīlestība. Un, iespējams, uzrakstītu arī savu stāstu par mīlestību.

foto: Publicitātes foto

Ja patīk dzeja

Velga Krile "Kā mirdzošas būtnes". Pateicoties Latvijas Radio 3 raidījuma Šņorbēniņi speciālizlaidumam Dzeja, kurā režisore Māra Ķimele sarunājas ar Jaunā Rīgas teātra aktieriem, ar kuriem kopā veidoja izrādi "Dzeja" Jaunajā Rīgas teātrī, nonācu pie šīs dzejnieces. Raidījumā, kurā piedalījās Guna Zariņa, viņa bija izvēlējusies lasīt arī Velgas Kriles dzeju, kura uzreiz piesaistīja manu uzmanību. Tādējādi nonācu pie šīs skaistās dzejas grāmatas, kurā spilgti iezīmējas dzejnieces personība un smeldzīgi mīlestības pilnās dzejas rindas. Noteikti iesaku izlasīt šo grāmatu un noklausīties šo raidījumu jebkuram dzejas mīlim.

foto: Publicitātes foto

P.S. Nezināmā grāmata. Bērnībā man vecmāmiņa lasīja priekšā kādu grāmatu par robežsargu un viņa uzticamo draugu suni. Šis stāsts bija sirsnīgs, mīlestību un draudzību apliecinošs, kā arī ļoti aizkustinošs. Jo šķiet, ka stāsta beigās suns, glābdams savu saimnieku, aizgāja bojā. Šo grāmatu meklēju jau gadiem, bet nevaru atrast. Ja kāds no lasītājiem zina šo grāmatu, būšu ļoti pateicīga, ja palīdzēsiet man to atrast.

Citāds kino

15. oktobrī starptautiskajā kino festivālā RIGA IIF pirmizrādi piedzīvoja jauna formāta filma MEŽS, kas “izaugusi” no Instagram seriāla. Neparastais tiešsaistes seriāls tapa pandēmijas laikā un ir veidots tiešsaistē pēc mūsdienu dramaturģes Poļinas Borodinas lugas ЛЕС motīviem. Galveno – pazudušas studentes lomu atveido Sandija Dovgāne. Lomās arī Valentīns Novopoļskis, Guna Zariņa, Anatolijs Fetčins, Jūlija Berngardte, Ivans Streļcovs un Andris Keišs. Idejas autore – Liene Šmukste.