Bērni
2020. gada 2. novembris, 05:38

Krāpnieki naudas iegūšanai izmanto pat slimus bērnus

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Leonīds Ērglis jau divus gadus no pirmās dzīves dienas vairākas reizes ir cīnījies par savu dzīvību, jo viņam ir iedzimtas vairākas smagas slimības.

2018. gadā vecākiem kopā ar Māmiņu kluba Labdarības fondu, pateicoties atsaucīgiem ziedotājiem, izdevās savākt nepieciešamo summu un aizbraukt uz Taizemi, kur veikta cilmes šūnu transplantācija. Šī procedūra gan būs jāatkārto, taču plānus apdraud krāpnieki, kuri Leonīda vārdā mēģina vākt ziedojumus.

Konts Lietuvā

Aicinājums vākt Leonīdam līdzekļus ievietots kādas Oksanas "Facebook" kontā ar tēmturi "Nomodā! Par Leonīdu. Ieraksts būtībā nokopēts no tā, kas ziedojumu vākšanai bija izmantots pirms nu jau gandrīz diviem gadiem. Viss sakrīt pilnībā – gan problēmas apraksts, gan aicinājums, pieminēts arī Leonīda tēta vārds.

Tiesa gan, īstā ziedojumu konta turētāja ir Leonīda mamma, taču šajā gadījumā tam nav nozīmes, jo uzrādīts pavisam cita konta numurs, kas, pēc burtiem LT spriežot, atrodas kādā Lietuvas bankā.

Vecāki vēršas policijā

Par laimi, informāciju par šo ierakstu pamanījusi "Māmiņu kluba" pārstāve Liene Bērziņa, kura "Facebook" visai ātri ievietoja brīdinājumu par viltojumu. Viņa arī sazinājusies ar pašu viltojuma ievietotāju, kura no sākuma uzvedusies visai bravūrīgi, taču tad sākusi taisnoties, ka viņas konts esot uzlauzts. Šādu ierakstu viņa ievietojusi arī savā "Facebook" lapā, taču šī versija izskatās maz ticama.

Mazā Leonīda vecāki ir patiesā šokā, jo visā drīzumā iecerēts sākt līdzekļu vākšanu puikas atkārtotam braucienam uz cilmes šūnu transplantāciju. Lai nepieļautu šādas krāpšanas turpināšanu, viņi vērsušies policijā ar iesniegumu.

Pārliecinieties, kam ziedojat

"Tas nav pirmais gadījums, kad krāpnieki mēģinājuši savākt naudu, izmantojot gan Leonīda, gan arī citu bērnu nelaimes, tāpēc, pirms pārskaitīt naudu, uzmanīgi jāapskatās uzrādītais konts. Visi bērniņi, kam mēs palīdzam, ir redzami arī mūsu organizācijas mājaslapā, tur arī norādītie reālie konta turētāji un pareizie kontu numuri," "Kas Jauns Avīzei" stāsta Liene Bērziņa.

Konta numura nomaiņa pie šāda veida sludinājumiem un pat oficiālos dokumentos ir plaši izplatīts krāpšanas veids. Piemēram, Rīgā bijis gadījums, kad daudzdzīvokļu namos vairākas dienas pirms īstā dzīvokļa rēķina pienākšanas dienas pastkastītēs samesti viltoti rēķini ar citu konta numuru.

Tomēr izmantot krāpšanā smagi slimu bērnu problēmas ir īpaši zemiski, vēl jo vairāk tāpēc, ka Oksanas "Facebook" lapā redzams, ka viņas meita ir apmēram Leonīda vecumā.