2020. gada 20. oktobris, 22:59

Maija Rozīte-Krištopāne un Daina Jāņkalne pauž sašutumu par nonākšanu viltus ziņu virsrakstos

Jauns.lv

Interneta plašumos klejo dažādas viltus ziņas par brīnumzālēm, kuras lietojot, var izārstēties pat no papilomas vīrusa. Šajās ziņās krāpnieciskos nolūkos tiek izmantotas izdomātas intervijas, kuras it kā sniegušas sabiedrībā zināmas personas - radio balss Maija Rozīte-Krištopāne un žurnāliste Daina Jāņkalne, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu". 

"Ar skaļu virsrakstu par to, kā ārsti gandrīz noveduši līdz nāvei Maiju Rozīti - Krištopāni. Es sāku lasīt un vispār nesapratu, kas tas tāds ir, jo es neesmu sniegusi nevienu interviju, vēl jo vairāk - nekad neesmu saistījusies ar tādu līdzekļu reklamēšanu. Palasot vairāk, sapratu, ka tur ir stāsts par kaut kādu medicīnisku līdzekli, kas tiek popularizēts šādā veidā, izmantojot manu vārdu," teic radio balss Maija Rozīte-Krištopāne, piebilstot, ka reiz viņas vārds nepatiesi izmantots arī kādā iepazīšanās portālā. 

Uzzinot par krāpniecības gadījumu, viņa sociālajos tīklos par to informējusi arī savus sekotājus. 

Arī žurnāliste Daina Jāņkalne pauž sašutumu par cilvēku visatļautību. "Bezkaunības līmenis ir vienkārši neticams. Paņem un nozog cilvēka identitāti. Tikpat labi mēs vienā dienā varam ieraudzīt prezidentu, veselības vai aizsardzības ministru, kurš ar fotogrāfiju un interviju izstāsta kaut kādas neiespējamas lietas," norāda Jāņkalne.

Reklamētie brīnumlīdzekļi, visticamāk, realitātē nemaz nepastāv. Krāpnieku mērķis ir piesaistīt potenciālos pircējus un izkrāpt viņu datus. 

"Cilvēki, kas ir noskaņoti krāpnieciski vai ar citiem negodīgiem mērķiem, ir sapratuši, ka Latvijā un , iespējams, arī citās valstīs ļoti labi var izmantot slavenības, lai tādā veidā radītu shēmas, izkrāpjot no cilvēkiem naudu vai datus," stāsta Latvijas Drošāka interneta centra komunikācijas speciālists Kaspars Līcītis.