Stila jaunumi
2020. gada 19. marts, 05:06

Bagātnieku simbols - galvas lakats: karstākā stila tendence 2020. gada pavasarim un vasarai

Marika Džule

Jauns.lv

Galvas lakats, lakatiņš vai šalle - 2020. gada siltās sezonas aksesuārs numur viens, kura periodiskā aktualitāte modē mērāma vairāku gadu desmitu senā pagātnē. Bagātnieku aprindu simbols 20. gadu Holivudā, fabrikas strādnieču spēka un izturības ikona Otrā pasaules kara laikā, dumpinieciskās popzvaigznes Madonnas tēla papildinājums 80. gados un ikdienišķs, modīgs aksesuārs mūsdienās.

Gadiem ejot mode mainās un ik pēc desmit gadiem uzrodas kāda galvas lakata reinkarnācija. Īpaši jāizceļ 2020. gada vasaras un ziemas tendenču prognoze, kuru savās modes skatēs prezentēja modes nami "Dior", "Gucci", "Marc Jacobs", "Prada" un citi, vēsta tatler.com.

foto: Pixelformula/SIPA
Galvas lakati. Zīmola "Marc Jacobs" modes skatē rudens/ziema 2020/2021

Turbāna un bandanas tipa galvassega izcelsme saistās ar  Senās Indijas vēsturi un tērpiem. Galvas aksesuārs, kam vēsturiski bija jānodrošina galvas un matu aizsardzība no tiešiem saules stariem un pārkaršanas, šobrīd ierindojies aktuālāko aksesuāru tendenču augšgalā. 

foto: GOL/Capital Pictures
"Gucci" modes skate rudens/ziema 2020/2021.

Galvas lakatu, šaļļu vēsture pārskatāmā pagātnē, konkrēti modes vēstures kontekstā, meklējama dzirkstošajos 20. gadsimta 20. gados.

foto: Laurent VU/SIPA
"Dior" modes skate rudens/ziema 2020/2021. Parīzes modes nedēļa

Tobrīd un arī turpmākās desmitgades - viss griezās ap un par Holivudu, jaunāko kino industrijā, pielūgsmes objektiem - aktieriem, glamūru, augstāko sabiedrību un hedonismu - ētikas virzienu, kas atzīst baudu par cilvēka darbību, uzvedības kritēriju virzītājspēku un pamatmotīvu.

foto: Vida Press
Dziedātāja Džosefīne Beikere . 1925. gads

Neskaitāmas augstākās sabiedrības ballītes, kuras pārpildītas ar kino dīvām, aktieriem, bagātniekiem, šampanieti un melnbalto ekrānu kino un estrādes sirēnām, kuras allaž tērpušās mirdzošos, bagātīgi izšūtos apģērbos, strausa spalvās. Kur par galvas aksesuāriem bieži izvēlējās smalkas vai bagātīgi rotātas zīda šalles, kuras tika apvītas ap galvu, lai filigrāni ļautos dejām līdz rīta gaismai. 

foto: Illustrated London News Ltd/Mar
Aktrise Grēta Garbo.

Neatkarīgi no tā, vai šāda galvas šalle tika nēsāta sasieta uz vienu pusi vai savīta kā stilizēts sultāna turbāns - aksesuārs viennozīmīgi ātri vien kļuva par augstākās sabiedrības un bagātnieku simbolu.

foto: Illustrated London News Ltd/Mar
Aktrise Grēta Garbo.

Galvas šalles jeb lakata siluets - stilistiski izmainīts, uzplauka 20. gadsimta 40. gados saistībā ar Otrā pasaules kara laiku un sievietes nozīmīgi neatsveramo lomu tajā. 

Viens no ikonas cienīgiem Otrā pasaules kara attēliem, uzskatāms plakāts ar Naomi Pārkeres, plašāk atpazīstama kā Rozija Rivetera (Rosie the Riveter) prototipu - fabrikas strādniece un uzsaukums "Mēs to varam!".

foto: AFP/Scanpix
Plakāts "Mēs to varam!"

Pārkere plakātā attēlota ģērbusies sarkanā, punktotā galvas lakatiņā, darba kombinezonā ar uzlocītām piedurknēm - tā reprezentējot lielo sieviešu darba un spēka nozīmību kara laikā, lai ražotu munīciju, izejvielas, pārtiku un visu citu nepieciešamo gan karavīriem, gan mierīgajiem iedzīvotājiem.

foto: scanpix
Sievietes munīcijas rūpnīcas darbos II Pasaules kara laikā. 1944. gads

1960. gados kara šausmas ir noklusušas, prāti atmaiguši, cilvēki atkārtoti vēlas atgriezties pie kino cienīga glamūra, bezrūpības, interesējas par augstāko sabiedrību, politiku un ikoniskām personībām. 

Galvas lakats vairs neasocējas ar fabriku un strādnieču apģērbu, bet gan ar augsto modi. Tas piedzīvo pārvērtības pielietojuma veidā - tiek sasiets zem zoda vai kā iepriekš - aiz pakauša, bet saglabā mazo izmēru.

Slavas spozmi, stila ikonas slavu iemanto aktrise Brižita Bardo (Brigitte Bardot), Odrija Hepberna (Audrey Hepburn) un Amerikas Savienoto Valstu pirmā lēdija Džekija Kenedija (Jackie Kennedy), kuras bieži savā garderobē iekļāva lakatus. 

foto: LFI/Avalon.red/All Over Press/ Vida Press
Odrija Hepberna. 1964.

Aktrise Odrija Hepberna pat savā kāzu dienā  kā galveno aksesuāru izvēlējās izmantotot tieši šādu - svinīgu, smalka auduma lakatiņu, kas sasiets zem zoda, tā panākot elegantu, mazliet biklu un trauslu tēlu.

foto: ©2000 Credit:Topham Picturepoint
Odrija Hepberna un Andrea Doti savā kāzu dienā. 1969.

Aktrise Odrija Hepberna pat savā kāzu dienā izvēlējās kā galveno aksesuāru izmantotot tieši šādu - svinīgu un smalku lakatiņu, kas sasiets zem zoda.

Spožie un miermīlību mīlošie 70.gadi asociējas ar divām stihijām - nebeidzamām diskotēkām un allaž svētlaimē esošiem hipijiem.

foto: https://www.instagram.com/dianaross
Diāna Rosa

Dziedātājas Diānas Rosas (Diana Ross) stila iedvesmotas līdzinieces - ar ap galvām apvītām, cieši piegulošām, greznām galvas šallēm un lakatiem, disko mūzikas ritmos un augstās platformas kurpēs dejoja līdz spēku izsīkumiem. Stiliem sajaucoties, radās ģērbšanās stils - boho šiks, kas gadiem aktuāls arī mūsdienās, īpaši vasaras festivālu laikā

Tādu mūzikas žanru parādīšanās kā pops, metāls un pankroks, 80. gadus pacēla pavisam jaunos stila un induvidualitātes izpausmes līdzekļu augstumos.

Mode kļuva ļoti drosmīga, provokatīva un ekstravaganta.

Dziedātājas Madonnas parādīšanās ar savu debijas dziesmu "Material Girl", kuras mūzikas klipā jaunā māksliniece pieteica sevi kā novatoriska stila meiteni, nodrošināja milzu popularitāti un salvu.

foto: Image supplied by Capital Pictures
Madonna. 1985. gads

Jauna, provokatīva dumpiniece - Madonna, kura ap galvu nēsā bandanas tipa lakatu, tā savācot savus izpūrušos ne visai veselīga izskata matus, kā arī tēlu vēl iespaidīgāku padarot ar liela izmēra bižutērijas izstrādājumiem.

Pienākot 90. gadiem, hiphopa un popa kultūras ietekmes un aktualitāte pavēra ceļus dažādu ielu stilu attīstības virzieniem, kuri sastopami arī mūsdienās.

foto: https://www.instagram.com/2pac/
Reperis 2Pac.

Bandanas tipa galvas lakats kļūst par simbolu repa skatuves mūziķiem - 2Pac, Coolio, Nana un citiem.

foto: https://www.instagram.com/explore/tags/clueless
Kadrs no 90. gadu jauniešu kulta filmas "Clueless". 1995.

Popkultūrā liela ietekme nāca no jauniešu kulta filmas "Clueless", kur aktrises redzamas, apsējušas lakatus ap galvām filmas dažādās epizodēs.

Mileniums jeb 2000. gadi asociējas ar daudzu nesaprotamu stila tendenču un aktualitāšu apvienojumiem.

foto: Vida Press
Kristīna Agilera. 2005. gads

Starp visiem modes untumiem atrodamas arī galvas lakata un galvas šalles aktualitāte, tā laika populārāko slavenību ģērbšanās stilos - sākot no atklāti seksīgās dziedātājas Kristīnas Agileras līdz Parisas Hiltones bagātnieces tēla papildinājumiem.

foto: Vida Press
Parisa Hiltone. 2003. gads.

Ka zināms, mode ir cikliska - 2020. gads ir pilnībā padevies galvas lakatu un šaļļu valdzinājumam.

foto: GOL/Capital Pictures
"Gucci" modes skate rudens/ziema 2020/2021.
foto: Laurent VU/SIPA
"Dior" modes skate rudens/ziema 2020/2021. Parīzes modes nedēļa

Jaunākais, ko redzam pasaules vadošo modes namu piedāvājumos pavasarim, vasarai un pat ziemai - galvas lakati, lakatiņi un šalles.

foto: Laurent VU/SIPA
"Dior" modes skate rudens/ziema 2020/2021. Parīzes modes nedēļa

Iedvesmojies un atrodi sev piemērotāko galvas aksesuāru - lakatu, lai papildinātu, atsvaidzinātu savu siltās sezonas garderobi.

foto: Pixelformula/SIPA
Galvas lakati. Zīmola "Marc Jacobs" modes skatē rudens/ziema 2020/2021