Ar migrēnu Latvijā lielākoties sirgst gados jauni cilvēki
Vairāk no migrēnas cieš sievietes.
2015. gada 20. novembris, 16:44

Ar migrēnu Latvijā lielākoties sirgst gados jauni cilvēki

Jauns.lv

Latvijā ar migrēnu sirgst lielākoties gados jauni cilvēki, liecina jaunākie pētījumi.

Latvijas Galvassāpju biedrība informē, ka jaunākie pieejamie dati par situāciju Latvijā liecina, ka ar migrēnu sirgst pacienti lielākoties vecumā no 25 līdz 34 gadiem (41,4%) - būtiski vairāk no migrēnas cieš sievietes (87,9%).

Katram ceturtajam līdz piektajam aptaujātajam migrēnas lēkmes ir četras līdz astoņas reizes mēnesī. Turklāt ceturtajai daļai Latvijas iedzīvotāju galvassāpju epizožu ilgums visbiežāk ir 13 līdz 24 stundas, tikpat daudziem - 25 līdz 48 stundas.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka galvassāpes ir visizplatītākie nervu sistēmas darbības traucējumi. PVO savā pēdējā ziņojumā norādījusi, ka 47% pieaugušo vismaz reizi gadā ir sastapušies ar galvassāpēm. Desmitajai daļai vecumā no 18 – 65 gadiem galvassāpju iemesls ir bijusi migrēna.

Ekspertu novērojumi liecina, ka nereti cilvēki ar galvassāpēm nomokās pat trīs gadus ilgi, pirms vēršas pie speciālista, norāda biedrība.

Lai izglītotu sabiedrību par šo slimību, Latvijas Galvassāpju biedrība otrdien, 24.novembrī, plkst.11 uzsāks sociālo kampaņu. Pasākums notiks Rīgā, Latvijas Dzelzceļa stacijas centrālajā laukumā, iekštelpās tieši pie galvenās ieejas.

Kampaņas atklāšanā piedalīsies Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja Aija Freimane un galvassāpju speciāliste Daina Jēgere, kas pastāstīs par kampaņas norisi, kā arī jaunākajiem datiem saistībā ar migrēnas izplatību Latvijā un tendencēm, kuras novērotas ikdienas darbā.

Tiks atklāts ari migrēnas simulators, ar kura palīdzību tiks pievērsta līdzcilvēku uzmanība un uzskatāmi tiks demonstrēts, kā lēkmes laikā jūtas ar migrēnu sirgstošais. Kā pirmie migrēnas simulatoru izmēģinās sabiedrībā zināmi cilvēki, tādējādi aicinot sabiedrību pievērst uzmanību šai problēmai.

BNS / Foto: shutterstock