Visgardākās piparkūkas būs no pašu gatavotas mīklas.

Uzcep brīnumainu piparkūku mājiņu! 7

Sievietēm
2015. gada 18. decembrī 19:20
Kopā ar bērniem aizsāc brīnišķīgu Ziemassvētku gaidīšanas tradīciju - izcep gardu piparkūku mājiņu, kuru izdaiļo ar krāsainu glazūru. Vispirms sagatavo mīklu, kad mīkla gatava, izveltnē to uz līdzenas virsmas un ar asu nazi izgriez mājas detaļas.

Kā radās piparkūku vīriņš un piparkūku mājiņa?

Anglijas karaliene Elizabete I savas valdīšanas laikā lūdza, lai uz svētkiem viņas viesiem izcep piparkūku cilvēciņus. Tā radās piparkūku vīriņš. Savukārt piparkūku mājiņa radās 19.gadsimtā, kad cilvēki, balstoties uz Hansa Kristiana Andersena pasakas "Ansītis un Grietiņa", sāka paši cept pasakā aprakstīto mājiņu.

Kraukšķīgo medus piparkūku recepte

Decembris ir laiks, kad tik ļoti gribas piesmaržināt māju ar piparkūku smaržu, un vislabāk to darīt, cepot piparkūkas no pašu gatavotas piparkūku mīklas. Un to pagatavot nav nemaz tik sarežģīti, kā varbūt šķiet.

Mīklas pagatavošanai nepieciešams:

• 350g sīrups vai medus

• 150g sviests

• 200g cukurs

• 2gab. Olas

• 2g dzeramā soda

• 600g kviešu milti

Garšvielu maisījumu var nopirkt vai arī pagatavot pats. Nepieciešams:

• ½ tējk. kanēļa

• 10 krustnagliņas

• 5 graudiņi kardamona

• sarīvēts muskatrieksts

• 1 tējk. ingvera

• 1 tējk. koriandra

• 5 piparu graudiņi

Piparkūku mīklas gatavošana:

Medu, cukuru un sviestu uzvāra. Verdošā masā iejauc pusi izsijātu miltu, pieber sasmalcinātas garšvielas un kuļ, līdz mīkla kļūst viendabīga un sāk atdalīties no katla malām. Nedaudz atdzisušai mīklai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu dzeramo sodu, pārējos miltus un visu masu rūpīgi samaisa. Mīklu izveltnē plānā kārtā un ar dažādām veidnītēm izspiež cepumus, liek uz plāts, pārziež ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī.

Lai varētu izdekorēt, vispirms nepieciešams sagatavot mīklu un tad uzcept detaļas. Visgardākās piparkūkas būs no pašu gatavotas mīklas. Ar ko dekorēt un izdaiļot savas piparkūkas un mājiņu?

"Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimenē pirms piparkūku cepšanas tās ierasts dekorēt ar mandelēm. Pirms cepšanas mīklai vari pievienot dažādus riekstus vai specifiskākai garšai - kanēli. Kad esi sagatavojis dažādas piparkūku formas, pārklāj tās ar sakultu olas dzeltenumu un tikai tad licc cepeškrāsnī. Izdaiļošanu sāc, kad piparkūkas ir atdzisušas.

Dekorēt vari ar:

pūdercukuru;

ūdens peldē kausētu šokolādi;

želejas konfektēm;

kokosriekstu skaidiņas;

krāsaina cukura bumbiņas;

olas baltuma glazūru;

putukrējumu.

Laimigamgimenem.lv/ Foto: Shutterstock
Skatīt visus komentārus

Noteikti izlasi

  • Tikai 10 km no Ukrainas robežas izvietoti desmitiem krievu tanku 16
  • Grūst Labklājības un Ekonomikas ministrijas ēkas: sienas sapuvušas, apmetums krīt uz galvas 19
  • Fotogrāfs, kurš nobildēja lakatā tērpto sievieti uz tilta: "Viņa bija šausmās!" 17