9 frāzes, kuras liecina: jūsu attiecības ir uz sabrukuma sliekšņa
Viena no sliktākajām lietām – klusēšana un partnera ignorēšana. Šāda rīcība ved taisnā ceļā uz attiecību krahu.
Attiecības
2015. gada 19. decembris, 22:28

9 frāzes, kuras liecina: jūsu attiecības ir uz sabrukuma sliekšņa

Jauns.lv

Dziļas nopūtas, tīša klusēšana un nepatīkama komunikācija – apmēram šāds parasti ir ceļš, kas ved uz šķiršanos. Attiecību terapeiti atklājuši, kuras frāzes nodara visvairāk ļaunuma attiecībām – un ko vajadzētu teikt to vietā. Šajā rakstā – 9 teikumi, kurus labāk neteikt savam partnerim, ja vēlaties būt kopā ilgi un laimīgi.

1. Tas, ko tu saki, ir smieklīgi

Vīrietim var šķist, ka sieva pārāk pārāk jūtīgi reaģē tāpēc, ka jūtas nenovērtēta darbā, savukārt sieviete var domāt, ka viņš pārāk ieciklējies uz šīs vienas nepatīkamās situācijas analizēšanu, kas pārpratuma pēc notikusi šovakar ballītē. Taču, lai saglabātu labas partnerattiecības, vajadzētu censties uz visu paraudzīties no partnera skatupunkta, nevis apgalvot, ka viņa izjūtas ir smieklīgas, raksta huffingtonpost.com.

„Ja partnerim nav iespējas atklāti pateikt, ko domā un kā jūtas, viņu sāk pārņemt īgnums, un tas pamazām grauj jūsu attiecības,” skaidro Leslija Petruka (Leslie Petruk), laulības konsultante no Ziemeļkarolīnas (ASV), „daudz labāk ir censties noskaidrot, kā viņš vai viņa jūtas. Piemēram, palūdz savam partnerim, lai palīdz tev saprast, kāpēc viņš tik ļoti pārdzīvo.”

2. Mani tas vairs neinteresē

Irstošu attiecību pazīme – partneri vairs neinteresējas viens par otra darbībām. Situācija kļūst vēl ļaunāka, kad kāds no jums to pasaka skaļi.

„Tas ir diezgan nepārprotams veids, kā izteikt savu vienaldzību,” saka Kristians Denmons (Christin Denmon) – jurists, kurš specializējies šķiršanās prāvās Floridā. „Labāk ievelc dziļi elpu un apdomā, kā tu patiesībā jūties. Ja tev patiešām zudusi interese par partneri, var palīdzēt laulību konsultanta padoms. Taču, ja tev vienkārši ir apnicis strīdēties, tad atklāti tā arī pasaki un centies virzīt sarunu uz to pusi.”  

3. Tu nekad nepalīdzi man mājas darbos

Šādās sarunās ir ļoti bīstami lietot vārdus „nekad” un „vienmēr”

„Tas nozīmē, ka tu partneri vaino pagātnes, šodienas un nākotnes problēmās,” saka Antonio Borello, psihologs no Mičiganas. „Tu uzbrūc dzīvesbiedram, nevis centies risināt problēmu. Labāk centies dzīvot tagadnē un noskaidrot, kāpēc viņa vai viņš tā uzvedas.”

4. Ja tu nebūtu aizmirsis savākt veļu, man nebūtu jādusmojas un jākliedz

Šāds pārmetums ir tikai piemērs. Lai arī par ko jūs strīdētos, ja tu vaino partneri tajā, ka tev bijusi tāda vai citāda reakcija, tu viņu tikai izprovocē un sanikno.

“Partneris tad sāk cīnīties,” saka Petruka, “tāpēc daudz gudrāk ir izskaidrot, kā tu jūties, nevis vainot savu mīļoto. Vari pateikt, ka jūties sāpināta, jo tev tas ir svarīgi.”

5. Klusēšana

Klusēšana var nodarīt daudz vairāk ļaunuma nekā jebkura no šajā sarakstā esošajām frāzēm. Ja partneris atsakās runāt un izvairās no sarunas, viņš vairs neuzzinās to, ko otra puse viņam vēlas pateikt.

„Tas veicina pārpratumus un neļauj atrisināt problēmu,” saka Kārena Kovija (Karen Covy), šķiršanās lietu advokāte no Čikāgas. „Un tā var būt slikta zīme – ka jūsu laulība brūk.”

Vislabāk ir nevis klusēt, bet izrunāties par to, kas nomāc un sadusmo. Saruna var būt nepatīkama, taču tā palīdzēs atrisināt problēmas.”

6. Es gribu šķirties

Ja tu draudi ar šķiršanos, bet patiesībā to nemaz nevēlies, tas var ļoti kaitēt tavai laulībai.

„Ja tā ir tikai draudēšana, nevis nopietni apsvērts lēmums, tas var novest pie paša sliktākā,” brīdina Kovija. „Ja negribi šķirties, tad nesaki tā. Ja esi pārskaitusies uz dzīvesbiedru tik ļoti, ka nespēj normāli komunicēt, labāk izej ārā pastaigāties, nomierinies un tad atgriezies atpakaļ mājās un izrunājies.”

7. Man nav tev jāatskaitās, kur biju

Dzīvesbiedram nav jāzina visa tava dienaskārtība, taču arī noslēpumiem nevajadzētu būt.

„Vissliktākais ir vienkārši darīt zināmu, ka partneris nav tā vērts, lai zinātu, kur biji,” paskaidro Denmons, „Tas ir signāls, ka viņu pietiekami necieni. Ja vēlaties nenonākt pie šķiršanās sliekšņa, esiet atklāti, sirsnīgi un godīgi.”

8. Kāpēc tu nevari būt tāds kā viņš?

Nesalīdzini savu dzīvesbiedru ar pazīstamiem vīriešiem vai sievietēm. Jo, kaut arī kolēģes vīrs bieži ved viņu uz restorāniem un dāvina puķes, tu neesi ar šo vīrieti precējusies.

„Mīļotā salīdzināšana ar citu cilvēku ir sāpīgs un nežēlīgs žests,” saka Kovija, „neviens pasaules vīrietis vai sieviete nevēlas izdzirdēt, ka tu uzskati – cits ir labāks par viņu. Vīriešiem tas ir vēl sāpīgāk.”

Labāk uzslavē, ko viņš dara tevis dēļ. Tas var pamudināt viņu šādi rīkoties biežāk.

„Ja vīram uzstājīgi stāstīsi, ko viņš nevar izdarīt vai nedara, tu patiešām netiksi līdz vēlamajam rezultātam,” ir pārliecināta šķiršanās lietu advokāte.

9. Es nožēloju, ka tevi satiku

Lūk, šī frāze ir viena no sāpīgākajām.

„Šis teikums ļoti sāpina, jo liek saprast, ka partneris ir vainīgs visās nepatīkamajās lietās, kas notikušas jau kopš brīža, kad abi satikāties,” apgalvo Borello. „Tu it kā liec manīt, ka jūsu ģimenes dzīvē sliktu lietu ir vairāk nekā labu.”

Pirms saki šādus vārdus, vispirms apdomā, vai arī pati/pats neesi vainīga tajā, ka jūsu attiecības pašlaik ir šādā stāvoklī. Centies saprast, kā jūs nokļuvāt līdz šai problēmai.

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock

Tēmas