Māmiņ un tēti, NEKAD tā neuzvedies sociālajos tīklos!
Ja kaunināsi bērnu, rakstot divdomīgus komentārus pie bērna Facebook bildēm vai citiem ierakstiem, atvase tevi ātri vien izdzēsīs no sava draugu saraksta.
Bērni
2016. gada 5. janvāris, 11:17

Māmiņ un tēti, NEKAD tā neuzvedies sociālajos tīklos!

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka uzvedība internetā ir viena svarīgākajām lietām, par ko mūsdienās jārunā ar atvasēm. Bērniem jāzina, kā pareizi uzvesties sociālajos tīklos - Facebook.com, Instagram, Tinder, Twitter, mūsu pašu Draugiem.lv un citos.

Taču arī jums pašiem, mīļo tēti un mammīt, būtu derīgi zināt, ko darīt un nedarīt sava bērna 500 tuvāko draugu klātbūtnē. Protams, šie ieteikumi ir diezgan vispārīgi – daudz kas atkarīgs no bērna vecuma un paša spējām. ASV vietne „Mashable“ iesaka piecas lietas, ko jums nekādā ziņā nevajadzētu darīt sociālajos tīklos.

1. Nedrīkst bērnam aizliegt reģistrēties Draugiem.lv, Facebook, Instagram, Twitter un citos sociālajos tīklos

Iespējams, ka bērna reģistrēšanās kādā (vai pat vairākos) sociālajā tīklā tev nešķiet laba doma, un iespējams, ka tieši tavs bērns pieder pie tiem 0,3 procentiem, kuri patiešām dara to, ko viņiem liek darīt vecāki. Tomēr, ja bērns gribēs izveidot sev profilu instagramā vai feisbukā, viņš to tāpat izdarīs. Ja ne no mājas datora, tad no tālruņa, drauga datora, skolas datorklasē, bibliotēkā utt. Kaut ko aizliegt ir ļoti vienkārši, taču izkontrolēt, kā bērns ievēro tavus aizliegumus, ir praktiski neiespējami. Tāpēc būs daudz labāk, ja tava atvase profilu sev izveidos no mājas datora, tavā klātbūtnē.

2. Nedrīkst bērnam likt justies nepatīkami

Kaunināt bērnus citu klātbūtnē – tā ir viena no svarīgākajām „tabu” lietām, kas vecākiem jāievēro (un ne tikai interneta vidē). Ja kaunināsiet bērnu, rakstot divdomīgus komentārus pie bērna bildēm vai citiem ierakstiem, atvase jūs ātri vien izdzēsīs no sava draugu saraksta.

„Kad mana meita izveidoja sev „Facebook” profilu (kā jau lielākā daļa bērnu, viņa to izdarīja agrāk, nekā ir atļautais minimālais reģistrācijas vecums – 13 gadi), viņa uzreiz man atsūtīja aicinājumus pievienoties dažādām spēlēm utt. Tagad, kad viņa jau ir pusaudze, viņa „Facebook” uzvedas tā, it kā manis vispār nebūtu. Nedod Dievs, ja es kaut ko publiski ierakstīšu viņas profilā vai komentēšu kādu viņas bildi. Vārdu sakot, es drīkstu vērot, bet nedrīkstu piedalīties,” stāsta kāds norūpējies tētis.

3. Nedrīkst aicināt bērna draugus pievienoties tavam draugu lokam

Iespējams, ka jūs feisbukā vai instagramā gribēsiet „sadraudzēties” ar sava bērna draugiem, lai varētu virtuāli vērot arī viņu aktivitātes un tādējādi labāk kontrolēt savu atvasi. Taču sūtīt uzaicinājumus sava bērna draugiem ir – neatkarīgi no jūsu rīcības motīviem – patiešām ir KATEGORISKI aizliegts. Ja viņi paši jūs atradīs un uzaicinās „draudzēties”, protams, jūs drīkstat apstiprināt. Taču nekādā ziņā neko nerakstiet viņu profilos (skat. punktu Nr. 2).

4. Nedrīkst kritizēt savu bērnu

Publiski bārstīt „gudrus norādījumus” saviem bērniem feisbukā vai citos soctīklos – tā ir ļoti, ļoti slikta ideja.

„Pirms dažiem gadiem izdarīju pamatīgu kļūdu, jo sabāru savu dēlu, kad viņš Facebook profilā sarakstīja kaut kādas rupjības (un mūsu paziņas komentāros viņu nosodīja). Vēlāk izrādījās, ka tas esot citāts no kādas Jay-Z dziesmas. Pagāja vairāki gadi, kamēr dēls atkal apstiprināja manu uzaicinājumu „draudzēties”. Tagad saprotu, ka man vienkārši vajadzēja ar viņu parunāties un pārliecināt, lai izdzēš to tekstu, vai arī komentāros aizstāvēt savu puiku un visiem paskaidrot, ka tas ir citāts no dziesmas,” savā pieredzē dalās cits tēvs.

5. Nedrīkst aizmirst, ka Facebook un Instagram – tas ir tikai sākums

Kontrolēt sava bērna uzvedību Facebook vai mūsu pašu Draugiem.lv ir salīdzinoši vienkārši. Tur viņš nevarēs ievietot nepiedienīgas bildes un cerēt, ka portāla administrācija to nepamanīs un nenobloķēs. Vārdu sakot, šie portāli ir laba vide, lai palīdzētu bērnam saprast, ka sociālajos tīklos jāuzvedas pieklājīgi.

Taču, ja jūsu bērns, pārcelsies uz citiem portāliem, kur nav nekādu satura ierobežojumu un profili būs redzami tikai viņa draugiem, jūs vairs neko nespēsiet padarīt. Tāpēc centieties iemācīt savam bērnam labi uzvesties sociālajos tīklos, kamēr viņš vēl ir mazs un klausa, ko jūs sakāt.

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock