Steidzīgajiem un nosalušajiem - ātrā pikantā biešu zupa ar grauzdiņiem
Ēd un izbaudi – dzīvei ir garša!
2016. gada 8. janvāris, 20:29

Steidzīgajiem un nosalušajiem - ātrā pikantā biešu zupa ar grauzdiņiem

Jauns.lv

Izcili garšīga, veselīga un ļoti ātri (15 minūtēs) pagatavojama zupa – sildošs un pašsajūtu uzlabojošs ēdiens gan ģimenes vakariņām, gan saaukstēšanās nomocītajiem. Atdod dzīvei īsto garšu mirkļos, kad viss sāk šķist pārāk drūms un gaudens.

Šajā zupā nav kartupeļu - ogļhidrātus nodrošina grauzdiņi. Ja ierobežo krējuma patēriņu, šī zupa ir labākā vieta, kur krējums kalpo veselībai - piena taukskābes ir ar ārkārtīgi labu uzsūkšanās spēju, un šajā gadījumā veidojas ļoti laba karotīnu - ēterisko eļļu uzsūkšanās transportsistēma, kur krējums palielina veselīgo vielu uzsūkšanās efektivitāti.

Ja nevēlies izmantot saldēto sakņu maisījumu, to var aizvietot ar atbilstošiem svaigiem dārzeņiem – burkāniem, bietēm, pēc vēlēšanās arī papriku, puraviem un pupiņām, taču sagatavošana prasīs papildu laiku, un tad vairs tā nebūs super ātrā zupa.

Tev vajadzēs:

paciņu saldēta biešu zupas maisījuma,

1 vidēja lieluma sīpolu

pāris ķiploku daiviņu vai atbilstoši ķiploku pārslu,

50 gramu augu eļļas,

kaltētu vai/un svaigu timiānu

3 lauru lapas

šķipsniņu sarkano piparu

2 ēdamkarotes tomātu mērces vai laba kečupa

Zupu pasniedz ar krējumu, kuram pārliek svaigu timiāna zariņu.

Grauzdiņiem:

4 šķēles baltmaizes vai graudu maizes, nedaudz eļļas, garšvielas, sāls.

Gatavošana

Ieliec uz pāris minūtēm mikroviļņu krāsniņā saldēto zupu ar visu maisiņu – lai tas atkūst un nedaudz sasilst.

    Katlā lej pāris ēdamkarošu eļļas un liek karsēties. Vēlams izmantot katlu ar biezo dibenu - tas silst lēnām.

    Eļļā iemet trīs lauru lapu arī krietnu šķipsniņu timiāna un citas garšvielas.

    Sīpolu tīri un griez ātri, lai timiāns un laurlapas nesāk palikt brūnas (var sildīt uz mazāku jaudu, tad process būs lēnāks un smaržīgāks).

    Pievieno katlā ķiploku pārslas vai sagrieztu notīrītu ķiploku.

    Pievieno sīpolus un apcep, līdz tie kļūst nedaudz zeltaini.

    Pievieno tomātu mērci, izmaisi kārtīgi, turpini karsēt.

    Pievieno atkausētos dārzeņus. Apmaisi, kādu mirkli pakarsē un pielej jau iepriekš tējkannā uzvārītu ūdeni (lai ātrāk)

    Uzliec vāku un atstāj vārīties uz mazākās liesmas.

    Kamēr zupa vārās, uzliec karsēties sausu pannu un pa to laiku 4 maizes šķēles (baltmaizi vai graudu) sagriez šķērseniski apmēram centimetru biezos salmiņos. Liec uz sakarsētas pannas. Pa virsu maizītei uzkaisi garšvielas – timiānu, sarkanos piparus, timiānu, ķiplokus. Virs maizītes un garšvielām pārlaisti nedaudz eļļas: 1 – 2 ēdamkarotes - cenšoties to darīt ātri un vienmērīgi, lai smalkā strūkliņā trāpa garšvielām un iesūcas maizē. Kad no vienas puses maizītes jau apgrauzdējušās, tad apmaisa. Turpina grauzdēt uz mazākas liesmas, kamēr zupa gatava.

    Nogaršo zupu un pieregulē sāļumu un garšu.

    Pasniedz ar krējuma pikuci vidū un tam pārliktu svaiga timiāna zariņu.

    Grauzdiņus pasniedz atsevišķā trauciņā.

    Tad ēd un izbaudi – DZĪVEI IR GARŠA!!!!!

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock