Pavāres ieteikumi, kā internetā atrast ideālu recepti
Drošāk ir paļauties nevis uz blogeriem, bet gan kulinārijas žurnālu mājaslapām, jo tur publicētās receptes parasti ir vairākas reizes testētas, līdz atzītas par publicējamām.
2016. gada 27. janvāris, 20:03

Pavāres ieteikumi, kā internetā atrast ideālu recepti

Jauns.lv

Lai kā mums patiktu par visu gausties, mūsdienu pasaulē ir tāda lieta, par kuras trūkumu nudien būtu grēks sūdzēties, – informācija. Un, ja gribam sameklēt visfantastiskāko vai eksotiskāko recepti, viss ir iespējams! Kā atrast labāko recepti, pieredzē dalās Mucenieku ielas pusdienotāju kluba vadītāja, recepšu autore Ieva Salmane.

Protams, jārēķinās, ka internets ir viena milzum milzīga noliktava, kur līdzās vērtīgām lietām ir ne mazums lētu spīguļu, grabažu un slazdusiera. Ja vien neesi profesionāls, ļoti pieredzējis pavārs, ir samērā grūti no šī piedāvājuma izvēlēties uzticamu recepti, kura sniegs gaidīto rezultātu.

* Apskati bildes

Ja meklē recepti kādam ēdienam, ko nekad neesi gatavojis, vispirms ir vērts aplūkot attēlus, ko dāsni piedāvā Google. Tas ļauj saprast, kādam jāizskatās rezultātam un vai tas ir tas, ko gribēji. Pēc tam jāsameklē vairākas receptes, es teiktu, ap 10–15 recepšu no dažādiem avotiem. Izlasot tās visas, varēsi saprast, kāda tieši ir ēdiena būtība, tā pagatavošanas tehnika, kuri produkti raksturo šo ēdienu un ir neaizstājami. Sevišķa vērība jāpievērš receptēm, kuras nāk no vietas, kur šis ēdiens ir raksturīgs. 3–4 vienkāršākās receptes vēlams atmest uzreiz, visticamāk, tās ir tik ļoti vienkāršotas, ka pēc tām pagatavotais ēdiens nesniegs patiesu priekšstatu par oriģinālu. Arī divas sarežģītākās iesākumā nevajadzētu izvēlēties, jo, gatavojot jaunu ēdienu, bieži iespējams apmaldīties sīkumos.

* Izlasi recepti kārtīgi

Pirms gatavošanas vēlreiz rūpīgi izlasi recepti. Varbūt ir vērts jau uzlikt kausēties šokolādi vai izņemt no ledusskapja sviestu, lai tas kļūtu mīkstāks. Darbu ļoti atvieglo iepriekš sameklēti, sagatavoti, sasvērti un pa rokai nolikti visi nepieciešamie produkti.

* Proporcijas ievēro precīzi

Pirmo reizi gatavojot recepti, to vajadzētu rūpīgi ievērot. Sakot: “Ai, tik daudz cukura! Būs pārāk salds, likšu uz pusi mazāk!”, var kļūdīties, jo cukuram ēdienā var būt ne tikai saldinātāja loma – tas var darboties kā ķīmisks reaģents, kas būtiski ietekmē rezultātu: krēma noturību, bezē cepuma trauslumu vai biskvīta vieglumu. Kad šī recepte iepazīta un pierasta, radīsies arī apjausma, ko tajā var mainīt, lai tā atbilstu tieši tavai gaumei.

* Izvēlies pavāru un kulinārijas žurnālu mājaslapas, nevis blogerus

Kad recepšu meklēšana internetā jau kļuvusi par ieradumu, ar laiku izkristalizējas uzticamākās vietnes, no kuru receptēm gatavotie ēdieni vienmēr sanāk. Ieteiktu vairāk paļauties nevis uz blogeriem, kuri parasti tomēr nav profesionāļi un piedāvāto recepti paši ir pagatavojuši labi, ja vienu reizi, bet uz kulinārijas žurnālu mājaslapām, jo tur publicētās receptes parasti ir vairākas reizes testētas, līdz atzītas par publicējamām. Arī starptautiski pazīstamu pavāru mājaslapas ir uzticams avots, jo to sekotāju pulks parasti ir liels un neviens negribēs riskēt ar savu reputāciju.

* Esi pacietīgs un nesasteidz

Un vēl – mazliet pacietības. Ietaupītais laiks nekādi neatsvērs negaršīgu, neēdamu vai sabojātu ēdienu. Lai izdodas!


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock