foto: Pixabay.com
Ikdienā ieteicami uzkopšanas paradumi, lai māja vienmēr būtu spoža un sakopta
Ilustratīvs foto.
2019. gada 18. janvāris, 07:05

Ikdienā ieteicami uzkopšanas paradumi, lai māja vienmēr būtu spoža un sakopta

Jauns.lv

Ikdienas steigā, starp pusdienu gatavošanu un tuvinieku apčubināšanu, var neatlikt laika pieķerties mājas uzkopšanai. Lai novērstu situācijas, kad vesela diena jāpavada, beržot grīdas un cīnoties ar putekļiem, ir vērts padomāt par ikdienišķu tīrīšanas paradumu ieviešanu.

Noderīgus padomus mājokļa uzkopšanā sniedz ASV populāras uzkopšanas firmas "All Star Cleaning Service" vadītāja.

1. Uzturi tīrus ikdienā lietojamus higiēnas priekšmetus

Bieži vien liela netīrumu kārta sakrājas zem ikdienā lietojamiem higiēnas priekšmetiem, piemēram, ziepju traukiem, zobupastas tūbiņām, šampūniem un citiem kosmētikas līdzekļiem. Lai pleķi zem tiem nekļūtu pilnībā neizberžami, novieto viegli pieejamā vietā salvetes vai lupatiņas, ar kurām ik pa brīdim notīrīt sakrājušos netīrumus.

foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto.

2. Tīri duškabīni dušošanās laikā

Kāpēc gan nepatīrīt duškabīni vai flīzētās sienas, kamēr matos iesūcas kondicionieris? Turklāt efektīvākie dušas tīrīšanai esot trauku mazgājamie līdzekļi, jo tie vislabāk tiek galā ar taukiem, kuri lielā daudzumā atrodami dušas ziepēs.

3. Uzkop ēst gatavošanas laikā

Lai pēcāk nebūtu jācīnās ar netīro trauku kalniem, gatavošanas laikā izmantotos traukus nomazgā uzreiz pēc lietošanas, maltītes rašanās laikā. Pat ja tik tiešām ar abām acīm jāseko līdzi tam, lai ēdiens nepiedeg, vismaz atgriez ūdenskrānu, lai netīrumi pie traukiem nepiekalst.

foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto.

4. Tīri pa mazumiņam

Atceries, ka visvairāk nogurdina tieši ilgstoša uzkopšana, tāpēc ķeries klāt tikai tam, kas tiešām ir netīrs. Tas, ka uz ledusskapja redzami pirkstu nospiedumi, nenozīmē, ka uzreiz ir jānoberž viss ledusskapis.

5. Neatliec uz vēlāku putekļu notraušanu no plakanām virsmām

Plakanas virsmas ir īsti putekļu magnēti. Turklāt uz gludām virsmām tie ir ļoti labi pamanāmi. Pat neliela putekļu kārta liek domāt, ka tie tur krājušies mēnešiem. Visvairāk putekļus pievelk papīrs, tāpēc uz galda nevajadzētu ilgi glabāt avīzes vai vēstules.

foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto.

6. Reizi nedēļā iztīri ledusskapi

Nav noslēpums, ka mūsdienās liela pasaules daļa ir ļoti izšķērdīga ēdiena ziņā. Tomēr nevajadzētu arī pieturēties pie uzskata, ka dārzeņi vai augļi saglabā savu uzturvērtību arī sabojājušies. Ledusskapis jātīra regulāri ne tikai, lai tajā neuzkrātos mikrobi, bet arī tāpēc, lai atbrīvotu vietu jauniem pārtikas produkti. Pārbāztā ledusskapī būs grūti atrast un pamanīt kāroto, tāpēc produkti turpinās uzkrāties un pūt.

7. Ierādi katram priekšmetam savu vietu

Lai izvairītos no haosa, uzglabā visu tam paredzētās vietās. Pildspalvām jābūt rakstālietu organizatorā, savukārt priekš lietussargiem jāiegādājas turētājs. Īpaši kaitinoši ir dažādi sīkumi, kuri krīt acīs tad, kad tos nevajag, bet pazūd tieši tad, kad tie nepieciešami. Tāpēc starp visām lietām jānodrošina kārtība.

8. Noslēdz dienu ar pārdesmit minūšu uzkopšanas atslodzi

Dienas beigās sakārto visu savās vietās. Tādējādi būs patīkamāk sakoptā vidē arī pamosties. Lai process būtu raitāks, ieslēdz mūziku. Ja tev ir vairāk laika, pārslauki putekļus un grīdas. 

foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto.

9. Šķiro

Šķirot var ne tikai atkritumus, bet arī sadzīves lietas, piemēram, apģērbu. Ja šķiet, ka skapī vietas vairs nav, pārdomā, kuras drēbes tev tiešām nepieciešamas, kuras var ceļot uz atkritumu konteinteru, un kuras varētu ziedot kādām labdarības organizācijām. Palīdzēs trīs grozu ieviešana, kuros likt sašķirotos apģērbu gabalus. Šo pašu principu var pielietot, revidējot, piemēram, grāmatu plauktu vai bērnu rotaļlietu kasti.

10. Iegādājies robotizēto putekļusūcēju

Grīdu tīrīšana neapšaubāmi ir viena no nogurdinošākajām mājas uzkopšanas nodarbēm, tāpēc, ja līdzekļi atļauj, nemoki sevi un iegādājies palīgu. Putekļsūcējus-robotus turklāt var ieprogrammēt tā, ka tie mājas uzkopšanu veiks brīžos, kad esi darbā. Tādējādi, atgriežoties mājās, grīdas būs patīkami tīras. Sevišķi šis palīgs var noderēt ģimenēm ar mājdzīvniekiem vai maziem bērniem, kuri rāpo pa grīdu.

foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto.