foto: Shutterstock
Rīgas dārgākajās privātskolās pusdienas ir no restorāna, un bērns mājās brauc ar taksi
Bērni
2018. gada 5. septembris, 06:11

Rīgas dārgākajās privātskolās pusdienas ir no restorāna, un bērns mājās brauc ar taksi

Jauns.lv

Latvijā šobrīd darbojas 55 privātskolas, kurās kopumā pamatskolas un vidusskolas izglītību apgūst teju 7000 bērnu. Kamēr tā dēvēto "parasto" skolu skaits rūk, privātskolas nekādas traģēdijas nepiedzīvo, noskaidrojis LTV raidījums "4.studija".

Privātskolu skaits pēdējā laikā ir stabils, taču konkurences apstākļos tās spiestas samazināt maksu par skolēna izglītošanu. Cenu gradācija ir iespaidīga - par vienu gadu privātskolā jāmaksā no šķietami niecīgiem 270 eiro gadā līdz pat 16 000 eiro gadā, kas arī ir visaugstākā maksa par šādu izglītību Latvijā.

Biedrības "Latvijas Privātskolu asociācija" vadītājs Aivars Stankevičs raidījumam "4.studija" skaidro: augstākā maksa par mācību gadu privātskolā ir 16 693 eiro gadā, taču vidējā cena, kas vecākiem jāsamaksā par viena bērna izglītību, caurmērā svārstās no diviem līdz pieciem tūkstošiem gadā. 

Visdārgākās privātskolas - Pierīgā

"King’s College" (dēvēta arī par "British school") Piņķos mācās desmitiem dažādu tautību bērni, un, sadalot 16 000 eiro mācību maksu uz visām apmeklējuma dienām, tie ir 90 eiro dienā. Kā vēsta Stankevičs, otra dārgākā privātskola arī atrodas turpat Piņķos - "Ekziperī skola", kur gada cena ir nedaudz mazāka. Trešā dārgākā ir Starptautiskā privātskola, kur gada maksa ir apmēram 15 000 eiro. Arī tā atrodas Piņķos. Jāpiebilst, ka nav nekādu regulējumu, cik augstu maksu uzņēmēju iestādes drīkst prasīt, turklāt arī privātskolas saņem valsts finansējumu. Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Lāsma Šķestere skaidro, ka tiek maksāta mērķdotācija par vienu izglītojamo - un nav nozīmes, vai skola ir valsts, pašvaldības vai privāta. "Mums svarīgs ir skolēnu skaits, un mēs piešķiram dotāciju pedagogu algu samaksai un mācību materiālu iegādei, kā arī pamatskolēnu brīvpusdienām no 1.-4.klasei," skaidro ministrijas pārstāve. Funkcionējošo procesu skolās tātad nodrošina valsts nauda, pašvaldības nauda, privāto investoru un audzēkņu vecāku dotā nauda.

Par ko vecāki maksā?

Katrai privātskolai ir sava specifiska pieeja. Atšķirībā no "parastajām" skolām, šajās iestādēs bērniem paredzēta individuāla pieeja, dažkārt pat citādākas mācību metodes. Stankevičs skaidro, ka privātskolu izglītība principiāli atšķiras no valsts skolām - tajās tiek piesaistīti labākie pedagogi, vienlaikus arī daudz pasniedzēju no ārzemēm. "It īpaši ja runājam par dārgajām skolām - tās ir skolas ar starptautiski atzītu prestižu. Tās ir arī jaunas telpas. Mācības notiek vairākās valodās, - tas viss arī veido šīs izmaksas," skaidro biedrības vadītājs. 

Kā ziņo "4.studija", ir arī tādas privātskolas, kur skolēniem pusdienas tiek servētas no restorāna, un pēc stundām bērni tiek vesti uz mājām ar taksometru. 

Labāko skolu reitingā privātskolu nav vispār

Ikgadējā Ata Kronvalda fonda veidotajā Latvijas skolu reitingā ne starp mazajām, nedz lielajām skolām nav atrodams nevienas privātskolas nosaukums. Iespējams, šīs skolas no vērtēšanas kritērijiem ir izslēgtas, vienlaikus var secināt, ka izglītība elitāros apstākļos nebūt negarantē tās kvalitāti. Jau vēstīts, ka arī šogad par viskvalitatīvāko skolu Latvijā jau kārtējo gadu atzīta Rīgas Valsts 1.ģimnāzija starp lielajām skolām, un RTU inženierzinātņu vidusskola mazo skolu konkurencē.