Receptes, kā gardi pagatavot ziemas superproduktu - sarkanās bietes
Sarkanās bietes lieliski sader ar sarkanvīnu. Dārzeni pat var vārīt sarkanvīnā, tā tās iemantos bagātīgāku garšu un krāsu.
2016. gada 6. marts, 08:01

Receptes, kā gardi pagatavot ziemas superproduktu - sarkanās bietes

Jauns.lv

Sarkanās bietes ir viens no uzturvērtības ziņā vērtīgākajiem dārzeņiem ziemas maltītēm. Vērts atcerēties, ka veselīgākas (un arīdzan gardākas) ir nevis vārītas, bet ceptas bietes - ja pieejama cepeškrāsns, šo noteikti der izmēģināt. Piedāvājam arī 2 receptes, kā ierastajiem biešu ēdieniem piešķirt neparastākas garšas nianses. Labu ēstgribu!

Kas jāzina par sarkanajām bietēm

* Sarkano biešu A provitamīns jeb karotīns, nokļūstot cilvēka organismā, pārtop A vitamīnā, taču, lai to pilnvērtīgi izmantotu, nepieciešama taukvielu klātbūtne, tāpēc gatavojot pievieno eļļu vai krējumu.

* Veselīgākas (un arīdzan gardākas) ir nevis vārītas, bet ceptas bietes (karstumizturīgā traukā vai ietītas folijā cep 170 grādos 1 līdz 2 stundas, ļauj atdzist turpat krāsnī).

* Ja vāri, saknes daudz netīri un nemizo, vāri uz mazas uguns zem vāka, ūdenim nepievieno sāli (ja nu vienīgi nedaudz timiāna), aptuveni 1,5 stundas. Pēc vārīšanas uz mirkli ieliec aukstā ūdenī, tas atvieglos sakņu notīrīšanu.

* Svaigas bietes organisms tik labi nepārstrādā kā ceptas vai vārītas, taču tajās ir vairāk vitamīnu, tāpēc vienkārši sarīvē, sajauc ar apelsīnu sulu, kas neitralizēs zemes garšu, un olīveļļu.

* Sarkanās bietes lieliski sader ar... sarkanvīnu. Dārzeni pat var vārīt sarkanvīnā, tā tās iemantos bagātīgāku garšu un krāsu, kas lieti noderēs, gatavojot vienkāršas un veselīgas svētku maltītes.

Ceptas bietes un sarkanvīna borščs

4 personām

1 stunda 45 minūtes pagatavošanai

Sastāvdaļas

1 liela sarkanā biete

1 liels burkāns

600 g liellopa mīkstuma

1 pudele (750 ml) sausa sarkanvīna

1 ēdk. olīveļļas

½ citrona, sula

sauja zaļumu, kapātu

sāls, pipari – pēc garšas

Gatavošana

1. Bieti un burkānu nomazgā, katru atsevišķi ietin folijā un liec līdz 170–180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 1,5 stundu.

2. Gaļu sagriez mazos gabaliņos, pasāli, sapiparo un pannā uz vidēji stipras liesmas apcep eļļā. Pārliec katlā, pievieno zaļumus, pārlej ar vīnu, uzliec vāku un uz mazas uguns vāri 1 stundu.

3. Notīri izceptos dārzeņus, sagriez mazos gabaliņos. Zupai pievieno nedaudz verdoša ūdens (tik, cik šķidru to vēlies) un dārzeņus. Ja nepieciešams, pasāli, sapiparo, pievieno citrona sulu. Ļauj, lai zupa vēlreiz uzvirst. Noņem no uguns un ļauj, lai tā zem vāka kādu laiku padziest. Gatavs.

Biete biezpiena kažokā

4 personām

15 minūtes pagatavošanai

Sastāvdaļas

200 g bietes, vārītas

150 g biezpiena

1 sīpols, smalki kapāts

1 ola, cieti vārīta

sauja zaļumu (pētersīļu, diļļu), kapātu

3 ēdk. krējuma

sauja valriekstu, kapātu

sāls – pēc garšas

Gatavošana

1. Bieti sašķēlē plānās ripās. Sajauc biezpienu ar krējumu, kapāto olu, sīpolu un zaļumiem. Pasāli, ja nepieciešams.

2. Liec uz šķīvja kārtās bietes ripas un biezpiena pildījumu, pārkaisi ar valriekstiem.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock