foto: LETA
Mammamuntetiem.lv lūdz veikalus skaļruņos atgādināt vecākiem, ka nedrīkst bērnus karstā laikā atstāt mašīnā
Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Bērni
2018. gada 11. jūnijs, 22:58

Mammamuntetiem.lv lūdz veikalus skaļruņos atgādināt vecākiem, ka nedrīkst bērnus karstā laikā atstāt mašīnā

Jauns.lv / LETA

Vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" aicina Latvijas lielveikalus būt sociāli atbildīgiem un pārraidītajos informatīvajos ziņojumos iekļaut arī informāciju par bīstamību, kas rodas mazus bērnus karstā laikā atstājot vienus automašīnā, informēja organizācijā.

"Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa uzsvēra, ka ikvienā lielveikalā ir savs iekšējais radio, kurā organizācija aicina pārraidīt atgādinājumu neatstāt mazus bērnus vienus automašīnā, jo īpaši karstā laikā.

"Dažkārt maldīgi šķiet, ka "es ātri ieskriešu un tūdaļ būšu atpakaļ", taču priekšā var būt rinda, turklāt, ja apmeklējat lielveikalu, nokļūšana līdz vajadzīgajam galapunktam vien prasa visai ilgu laiku, jo ēka ir liela. Tāpat automašīnā ilgstoši nedrīkst atstāt mājdzīvnieku," norādīja Akmentiņa-Smildziņa.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir pausts, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā uzraudzības ne mājās, ne ārpus tās, atgādināja Akmentiņa-Smildziņa. Savukārt brāļi un māsas mazākos drīkst pieskatīt, ja paši ir sasnieguši vismaz 13 gadu vecumu.

Arī apkārtējos organizācija aicina būt modriem, nepalikt vienaldzīgiem un palīdzēt, ja bērns ir atstāts veselību apdraudošā situācijā. "Ja līdzcilvēki redz, ka pirmsskolas vecuma bērns ir atstāts viens bez pieaugušā uzraudzības, mūsu pienākums ir ziņot par to policijai," uzsvēra Akmentiņa-Smildziņa.

Kā ziņots, kāda aculieciniece sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka sestdien, novietojot automašīnu netālu no tirdzniecības centra galvenās ieejas durvīm, paralēli no sevis, pamanījusi citā automašīnā raudošu aptuveni četrus gadus vecu bērnu. Sieviete bērnam uzdevusi pāris jautājumus, paralēli raustot visas automašīnas durvis, un pamanījusi, ka mašīnā ir vēl viens guļošs aptuveni gadu vecs bērns.

Aculieciniekiem izdevās sarunāt, ka bērni attaisa mašīnas durvis no iekšpuses. Savukārt vecāki notikuma vietā esot ieradušies vien aptuveni pēc pusstundas. Par notikušo Valsts policija ir sākusi pārbaudi, apliecināja policijas preses pārstāve Elīna Sprudzāne.