foto: AFP
Ja princim Harijam un Meganai Mārklai piedzims meita, viņai nebūs karaliskā titula. Kāpēc?
Princis Harijs un Megana Mārkla.
Bērni
2018. gada 6. jūnijs, 10:51

Ja princim Harijam un Meganai Mārklai piedzims meita, viņai nebūs karaliskā titula. Kāpēc?

Jauns.lv

Princis Harijs un Megana Mārkla 19. maijā kāzu dāvanā no karalienes Elizabetes II saņēma karaliskos titulus - Saseksas hercogs un hercogiene. Likumsakarīgi, ka drīz pēc tam sākušies arī minējumi - kādus titulus saņems viņu iespējamie bērni. Un šeit, izrādās, darbojas sens karaliskais likums, kas patiesībā ir pretrunā Meganas Mārklas feministiskajiem uzskatiem.

foto: AFP
Princis Harijs un Megana Mārkla.

Kopā ar titulu karaliene jaunlaulātajiem uzdāvināja arī Saseksas hercogisti. Problēma vien tā, ka hercogisti var mantot vien pa vīrišķo līniju, neņemot vērā vecuma secību (vēlāk dzimis zēns apsteidz agrāk dzimušu meiteni).

Tātad, ja pārim piedzims meitene, viņai nebūs tāda titula kā mammai un tētim, un Meganas un Harija meita tiks saukta vienkārši par lēdiju... Taču, ja karaliskajam pārim piedzims dēls, kādu dienu viņš pārņems titulu no sava tēva un kļūs par Saseksas hercogu (vienlaikus  var būt tikai viens hercogs). 

Tomēr, ja viņu ģimenē vispār nepiedzims dēls, tad Saseksas hercoga tituls vienkārši "nomirs" kopā ar tā nēsātāju, tas ir - princi Hariju.

Meganai Mārklai, kura cīnās par vīriešu un sieviešu līdztiesību, šādi antifeministiski likumi saistībā ar viņas iespējamajiem bērniem varētu nepatikt. Tāpēc nav pat šaubu, ka viņa mēģinās mainīt šo gadsimtiem seno karalisko likumu. Jautājums tikai - vai viņai tas izdosies.   

Tomēr iespējamība ir diezgan liela. Labākais piemērs līdzīgā gadījumā ir likums par troņa mantošanu, kurš tika mainīts 2013. gadā, kad hercogiene Ketrīna gaidīja savu pirmo mazuli. Šādā veidā tika nodrošināts, ka pat ja karaliskā pāra pirmdzimtais būtu meitene, viņa tāpat kļūtu par tiešo troņmantinieci un neatdotu savu vietu vēlāk dzimušajiem brāļiem.

Kā zināms, princim Viljamam un Kembridžas hercogienei Ketrīnai pirmais piedzima dēls, tā ka reālas nozīmes šīm likuma izmaiņām tobrīd nebija. Taču nozīme tam radās vēlāk, kad piedzima pāra trešais bērns - princis Luiss. Viņš neapsteidza savu māsu Šarloti rindā uz karalisko troni vien tāpēc, ka ir zēns.

Skaistākie mirkļi no prinča Harija un Meganas Mārklas karaliskajām kāzām

gallery icon