"Kad pati būsi māte, tu sapratīsi" - 10 muļķīgas frāzes, ko neteikt cilvēkiem, kuriem nav bērnu
"Nu jā, bērnu nav, tad jau varat atļauties pirkt jaunu auto un braukt ceļojumos," - ja šādi spriedelēsi par savu bezbērnu draugu materiālo stāvokli, nebrīnies, ka viņi vairs īpaši nevēlēsies ar tevi kontaktēties.
Attiecības
2016. gada 29. marts, 17:55

"Kad pati būsi māte, tu sapratīsi" - 10 muļķīgas frāzes, ko neteikt cilvēkiem, kuriem nav bērnu

Jauns.lv

Ja esi aizrautīga „mammu klubiņa” biedre, kam visas domas un sarunas ir tikai un vienīgi par bērniem, ir tikai dabiski, ka gribi savā pulciņā iesaistīt arī citas sievietes – savas draudzenes, māsas, kolēģes. Būt mātei – tas patiešām ir brīnišķīgi. Taču pārlieka cenšanās "iedrošināt" savas draudzenes palikt stāvoklī var sabojāt jūsu draudzīgās attiecības. Lūk, 10 frāzes, no kurām vajadzētu izvairīties, runājot ar pāriem, kuriem nav bērnu.

Iemesli, kāpēc cilvēkiem nav bērnu, var būt dažādi, un šī tēma bezbērnu pāriem var būt ļoti sāpīga. Iespējams, cilvēki vienkārši nevēlas ģimenes pieaugumu vai psiholoģiski nav tam gatavi. Kāpēc viņiem par to būtu jātaisnojas tev? Varbūt ir medicīniski sarežģījumi, kuru dēļ nevar iestāties grūtniecība – un te visi ir gatavi apspriest tik intīmas tēmas. Nezinot kontekstu, vari nokļūt neērtā situācijā un aizvainot. Katrā ziņā – vērts apdomāt, pirms sāc spriedelēt par šo tēmu.

Šīs 10 frāzes nevajadzētu teikt cilvēkiem, kuriem nav bērnu:

1. "Nu, kad tad plānojat bērnus?"

Lai kāds arī būtu iemesls, kāpēc kādai sievietei nav bērnu, pasakot šādu frāzi, tu staigā pa bīstamu taciņu. Lai arī cik ļoti gribētos par šo tēmu patrīt mēlīti, šādu jautājumu nevajag uzdot. Pirmkārt, bērnu radīšana ir katra cilvēka privāta lieta. Otrkārt, daudzus tas var ļoti sāpināt – neauglības dēļ. Mūsdienu pasaulē, kur sieviešu neauglība ir sasniegusi pat 20 procentus, ir ļoti svarīgi saprast, ka par māti nevar kļūt ikviena. Un arī tad, ja sieviete domā par mazuli, dažām tā nav dzīves galvenā prioritāte.

2. "To tu sapratīsi, kad pati būsi māte"

Protams, bērnu radīšana maina viedokli par daudzām lietām – sākot ar disciplīnu, laika menedžmentu un beidzot ar veselīgu uzturu. Taču arī bezbērnu sievietes nedzīvo uz citas planētas. Runas par to, ka sievietes, kuras pašas nav dzemdējušas, neko nesaprot no bērnu audzināšanas, ir mīts. Jo dzīvē ir daudz situāciju, kad jāpieskata bērni vai vienkārši jākomunicē ar viņiem. Piemēram, mazā brāļa pieskatīšana, kamēr vecāki aizņemti darbā, vai māsas bērnu audzināšana, kamēr viņa pati strādā Īrijā. Tāpēc nesteidzies ar visgudru pamācīšanu „tu jau neko nesaproti”, bet pajautā, kāda ir tavas draudzenes attieksme pret bērniem un bērnu audzināšanu. Iespējams, atbilde tevi pat pārsteigs.

3. "Nestreso tik daudz, un redzēsi – drīz vien būsi stāvoklī"

Atslābināšanās nepalīdz, ja neauglībai ir medicīniski cēloņi. Arī tad, ja maģiskā veidā izdodas pārstāt uztraukties, ka 5 gadus neizsargājoties joprojām nav mazuļa, tas nenozīmē, ka uzreiz iestāsies grūtniecība. Labāk izdari kaut ko reālu - pastaigā kopā ar draudzeni svaigā gaisā vai uzdāvini viņai masāžas seansu, lai novērstu domas.

4. "Tev gan forši – daudz brīva laika, vari lasīt grāmatas, staigāt uz kino..."

Tas, ka cilvēkiem nav bērnu, vēl nenozīmē, ka viņiem ir daudz brīva laika. Daudzas bezbērnu ģimenes ir ne mazāk aizņemti cilvēki, viņiem vienkārši ir citi pienākumi, un savu laiku viņi tērē citādi. Dzirdot šādas frāzes, tā vien prasās izteikt līdzjūtību, jo tiek radīts iespaids, ka bērni – tas patiešām ir ļoti grūti. Kāpēc tad dzemdējāt, ja audzināšana ir tādas mocības – gribas atjautāt. Kā šo pašu domu pateikt veiksmīgāk un neizskatīties pēc upura, kurš jāžēlo? Vienkārši pajautā: "Vai esat pēdējā laikā bijuši uz jaunu filmu vai vakariņojuši kādā labā restorānā?”

5. "Es neaicināju tevi uz ballīti, jo tur bija daudz vecāku ar bērniem"

Nevajag domāt, ka cilvēki, kuriem pašiem nav bērnu, nevēlas ierasties uz pasākumu, kuru apmeklēs arī mazuļi un bērnudārznieki. Šāda attieksme izolē un liek justies neērti. Iespējams, ka mazo kājeļu dipoņa viņus nemaz netraucē, tieši otrādi - viņi labprāt uzturas bērnu sabiedrībā un pat parotaļājas ar mazajiem. Galu galā – viņi paši ir pieauguši cilvēki un spēj izlemt, kuras ballītes apmeklēt un kuras ne. Labāk uzaicini arī savu bezbērnu draudzeni ar vīru uz pasākumu un neuzkrītoši piemini arī citus cilvēkus, kuri ir aicināti. Un lai viņi paši tad izvērtē – grib ierasties vai ne.

6. "Vai esat mēģinājuši citas seksa pozas? Vai esat bijuši arī pie citiem ārstiem? Vai tu nenēsā pārāk cieši apspīlētu apakšveļu?”

Šis noteikti nav pareizais veids, kā dalīties pieredzē vai censties paspīdēt ar „gudriem padomiem”. Neauglīgai sievietei visbiežāk vajag tikai vienkāršu apskāvienu un uzticamu drauga plecu, kam izstāstīt savu sāpi. Ja draudzene jautā un patiešām gribi dot padomu, ieteicams darīt to diplomātiski. Piemēram: "Ja vēlies - es varētu ieteikt labu ārstu" vai "Ja tev ir interese, varu tevi iepazīstināt ar savu radinieci, kam arī bija šādas problēmas".

7. "Vai tavam vīram nav iebildumu, ka tev nav bērnu?"

Šāda frāze patiešām izklausās pēc līšanas svešā guļamistabā zem segas. Neaizmirsti, ka tik nopietnus lēmumus pāris galvenokārt pieņem kopā – un iespējams, ka tieši vīra veselības dēļ ģimene nav tikusi pie pēcnācējiem. Tāpēc – lai cik ļoti gribētos zināt visas nianses, labāk iekod mēlē un paturi savu ziņkāri pie sevis.

8. "Jums jau suns ir bērna vietā!"

Kaut arī tavi draugi ļoti mīl un lutina savu četrkājaino ģimenes locekli, nevajag domāt, ka viņi nejūt atšķirību starp suni vai kaķi un bērnu. Pat ja tu patiešām tā uzskati, labāk nesaki to skaļi, jo šādas pļāpas var viegli aizvainot. Tāpat kā nevainīgie jociņi, ka varat suņa pārvadāšanai atdot autosēdeklīti, no kura jūsu atvase jau ir izaugusi.

9. "Gan jau pēc gadiem mainīsi savas domas par bērniem"

Vienkārši iedomājies, ka draugi tev saka: „Gan jau pēc gadiem mainīsi savas domas, ka bērni ir forši, un gribēsi no saviem sīkajiem tikt vaļā!” Skan smieklīgi, bet varbūt tomēr mazliet aizvainojoši? Tieši tāpat jūtas bezbērnu ģimenes, kas ir izvēlējušās nogaidīt vai vispār neradīt bērnus. Pieņemiet savu draugu izvēli dzīvot tā, kā viņi paši to grib, un neuzspiediet viņiem savu izvēli. Iespējams, ka viņi patiešām kādreiz mainīs domas, taču nevajag pieaugušiem cilvēkiem mācīt dzīvot un zemtekstā norādīt, ka viņu pašreizējā dzīve ir „nepareiza” - pretstatā tavai, „pareizajai”.

10. "Ja nav bērnu, var atļauties pirkt jaunu mašīnu un braukt dārgos ceļojumos"

Ne jau katram, kuram nav bērnu, materiālais stāvoklis atļauj šķiesties ar naudu pa labi, pa kreisi. Tas, ka draugiem nav jāpērk autiņbiksītes vai jāmaksā par bērnu mācībām, vēl nenozīmē, ka viņiem nauda krīt no gaisa un nav daudz citu tēriņu (piemēram, palīdzot saviem vecākiem, ārstējoties, ziedojot labdarībai). Kā jau tu lieliski zini, bērni nav tikai finansiāli zaudējumi. Bērni - tas taču ir arī milzīgs prieks par dzīvi un motivācija censties nopelnīt vairāk, lai taviem mazajiem nekā netrūktu. Tāpēc – nesalīdzini savu finansiālo stāvokli ar savu bezbērnu draugu finansēm.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock