foto: Shutterstock
Neiepriecinošas ziņas vecākiem, kuru atvases katru dienu ēd saldumus
Ja bērni kļūst atkarīgi no saldumiem, viņi kāroto grib uzreiz un, to pieprasot, ļoti uzstājīgi. Ar gadiem tas var attīstīt impulsīvu uzvedību.
Bērni
2017. gada 22. jūlijs, 09:02

Neiepriecinošas ziņas vecākiem, kuru atvases katru dienu ēd saldumus

"Patiesā Dzīve"

Ja bērns katru dienu ēd konfektes un šokolādi, ir lielāka iespēja, ka pieaugot viņš kļūs vardarbīgs. Šādu pieņēmumu ļāvis izteikt Lielbritānijas Kārdifas universitātes zinātnieku pētījums, kurā piedalījās 17 500 cilvēku.

Zinātnieki atraduši vairākus skaidrojumus par sakarību starp ēdienkarti bērnībā un vēlāko agresijas pieaugumu.
Doktors Simons Mūrs jau iepriekš bija pētījis gados jaunus noziedzniekus un ievērojis, ka viņu uzturs bērnībā bijis neveselīgs – viņi daudz ēduši konditorejas izstrādājumus. Tomēr zinātnieks bijis pārsteigts, ka šī sakarība apstiprinājusies.

“Ja bērni kļūst atkarīgi no saldumiem, viņi kāroto grib uzreiz un, to pieprasot, ļoti uzstājīgi. Gaidīt viņiem pietrūkst pacietības, bet tieši pacietības trūkums var mudināt uz impulsīvu uzvedību un rīcību, kāda raksturīga noziedzniekiem. Tātad bērnu uztura mainīšana, maksimāli izslēdzot saldumus, uzlabotu ne tikai viņu veselību, bet mazinātu arī agresiju,” uzskata doktors Mūrs.

Britu Sabiedrības veselības fakultātes prezidents iebildis, ka bērniem, kuri jau kļuvuši uzstājīgi un agresīvi, saldumi tiks iedoti, lai viņus nomierinātu. Mūrs uzskata, ka tā nav izeja, jo šāda izdabāšana bērnu iegribām varot novest pie krietni lielākām problēmām. Tomēr, pirms izdarīt tālākus secinājumus, sakarība starp agresiju un atkarību no saldumiem ir jāizpēta sīkāk.