foto: Inta Mengiša
Māris Žigats par melnāko laiku dzīvē: "Kāzu naudu iztērēju pārtikai un zālēm"
Māris Žigats jūtas kā izrāpies no savā dzīvē lielākās bedres.
Intervijas
2017. gada 1. aprīlis, 06:02

Māris Žigats par melnāko laiku dzīvē: "Kāzu naudu iztērēju pārtikai un zālēm"

Inta Mengiša

Radio personība un grupas Pienvedēja piedzīvojumi līderis Māris Žigats (45) atzīst, ka beidzot ir izrāpies no lielākās bedres savā dzīvē, izturot pārbaudījumus gan veselības problēmu, gan ilgstoša bezdarba dēļ, kā arī attiecībās ar mīļoto sievieti.

4. aprīlī aprit gads, kopš Māris Žigats ik pirmdienu mēro ceļu uz Igaunijas pierobežu, kur strādā par direktoru Valkas kultūras namā, bet nedēļas nogalē atgriežas Rīgā pie mājiniekiem – draudzenes Anitas Alksnes, kas strādā Latvijas Mūzikas akadēmijā, un kaķa.
 

Ciemos pie mūziķa Māra Žigata Valkā

Māris Žigats ik pirmdienu mēro ceļu uz Igaunijas pierobežu, kur strādā par direktoru Valkas kultūras namā, bet nedēļas nogalē atgriežas ...

gallery icon


„Šis, nenoliedzami, mūsu attiecībām nav vieglākais periods, tomēr pašu smagāko jau esam uzveikuši,” žurnālam Kas Jauns atzīst Māris, kam pēc paša dibinātā Radio 101 izputēšanas un palikšanas bez ienākumiem iztikai nācās iztērēt visus ietaupījumus. Tostarp kāzām sakrāto naudu.

Ar draudzeni dzīvo katrs savā pilsētā

Māris Žigats tagad dzīvo Valkā, 80 kvadrātmetru plašā dzīvoklī pilsētas mikrorajonā. Tikmēr dzīvesbiedre, kuras darbavieta ir galvaspilsētā, mitinās abu līdzšinējā mājoklī Rīgā. Māris par biežo atšķirtību no līgavas pārlieku nepārdzīvo, jo uzskata, ka 160 kilometru attālums tāds nieks vien ir – ja sailgojas, viņš arī jebkurā darbdienas vakarā pāris stundu laikā var atgriezties Rīgā un pabūt ar mīļoto.
 

foto: Inta Mengiša
Jau 11 gadu Žigats ir kopā ar draudzeni Anitu Alksni. Dzīves līkloču dēļ līdz šim abiem nav izdevies apprecēties.


Parasti gan Žigats mājās pavada tikai nedēļas nogales. Dzīvesbiedre pret situāciju izturas ar sapratni, jo zina, ka daudz grūtāk abiem bija pārdzīvot periodu, kad Māris ilgstoši bija bez darba. „Attiecībās tagad viss ir vislabākajā kārtībā, un par dzīvošanu pa pusei atsevišķi nekāda stresa nav. Skaidrs taču, ka speciāli uz to netiecāmies, bet nu tāda situācija ir jāpieņem,” uzskata Māris.
Vai tas nozīmē, ka Valkas baznīcā tuvākajā nākotnē varētu skanēt kultūras nama direktora un viņa izredzētās kāzu zvani? „Lai gan Valkā esmu jau iejuties un man šī pilsēta patīk, visticamāk, laulāsimies Torņakalna baznīcā Rīgā, kur kalpo mans draugs mācītājs Kaspars Simanovičs. Pie drauga drošāk, ja nu gadījumā uznāk ģībonis,” smejas Žigats.
Viņš teic, ka precību lietas ar draudzeni ir apspriedis, arī bildinājumu pirms vairākiem gadiem izteicis. „Tagad, kad dzīve ir stabilizējusies, esmu pārliecināts, ka gan apprecēsimies, gan arī kļūsim par vecākiem. Ar Anitu esam kopā jau ilgāk nekā 11 gadus, un man savos 45 gados, šķiet, beidzot būtu laiks padomāt par bērniem. Pa vidu bija problēmas ar Radio 101, un precēšanās plānus nācās pārcelt, cerot, ka pienāks labāki laiki. Ja apkārt ir bardaks, kad nezini, kur rīt būsi, kā dzīvosi, ko ēdīsi, visam pa vidu kāzas taisīt būtu neapdomīgi un muļķīgi,” uzskata Žigats, piekrītot pastāstīt, kas tad īsti notika ar viņa dibināto privāto radiostaciju.

Bankas krīzes dēļ paliek bez radio

Bijušā Radio SWH dīdžeja Māra Žigata izlolotais Radio 101, tālaika premjerministram Valdim Dombrovskim klātesot, tika atklāts 2010. gada jūnijā. Radio 101 veidoja un tajā strādāja savulaik arī citi pazīstami no Radio SWH aizgājušie programmu vadītāji – Toms Grēviņš, Egons Reiters un Artis Volfs.
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kopā ar kolēģiem Radio 101 atklāšanā 2010. gadā.


Žigats neslēpj, ka Latvijas Krājbanka radio darboņiem piešķīra miljons latu lielu aizdevumu. „Visu summu jau uzreiz neiedeva – viss bija pa daļām. Tā, kā, piemēram, būvējot māju. Tu saki – vajag jumtam, un viņi atskaita 1200, un tu uztaisi jumtu. Mums bija tāpat. Iztērējām apmēram 570 tūkstošus – sapirkām, visu sataisījām. Uznāca bankas krīze, naudu mums vairs nedeva, nebija, par ko īstenot tālākos plānus, un viss aizgāja pa pieskari.
Atnāca čalis no bankas un paziņoja: „Džeki, jums ir jāatdod kredīts, jo bankas vairs nebūs.” Ieteica mēneša laikā pameklēt – varbūt kāds to radio no mums nopērk. Apstaigājām pilnīgi visus – bankas, uzņēmējus, pat bandītus, visus, kam ir nauda. Bet visi kā viens: 100 štukas dot būtu gatavi, bet pusmiljonu – kategoriski nē. Loģiski, ka tā bija liela nauda,” atminas Žigats un piebilst: „Izsolē uzņēmumu par 300 tūkstošiem iegādājās Krievijas pilsonis Vitālijs Ņikitenko, solot mums, radio darbiniekiem, darbu arī turpmāk. Mēs, priecīgi par izglābto radio, mēnesi nostrādājām kā zirgi, bet algas dienā īpašnieks Vitaļiks paziņoja: džeki, piķa nav, nauda iekšā nenāk, un saprotiet – jūs neko neesat nopelnījuši! Mums neizmaksāja ne santīmu.”

Bija gatavs kļūt par melnstrādnieku ārzemēs

Žigats tā brīža neapskaužamo dzīves situāciju, kas viņu noveda līdz nopietniem veselības sarežģījumiem, raksturo tā: „Mēdz teikt, ja līdz 30 gadiem kārtīgi nesapelni, tad dzīvē nekad nekā nebūs. Strādājot Radio SWH, es labi dzīvoju, bija, ar ko iztikt, un vēl pāri palika. Bet tad 42 gados nonācu totālā bezizejā – nav darba, sēžu mājās, nav galīgi nekā. Biju pilnīgi visiem piezvanījis, pat atradis kontaktus neiespējamiem, svešiem cilvēkiem piedāvādamies. Aizsūtīju uz kādām miljons vietām savu CV, uz ko man pilnīgi neviens neatbildēja. Likās, ka pasaule ir apstājusies.”
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2003. gads. Šādu Māri viņa fani atceras no "Pienvedēja piedzīvojumu" ziedu laikiem.


Pieredzējušais mūziķis un radio dīdžejs pat apsvēra iespēju emigrēt. „Tas bija pavisam reāli. Man Vācijā ir draugs, un ar viņu sazvanījos. Ļoti nopietni biju pat sācis plānot došanos uz turieni strādāt melno darbu,” neslēpj Žigats.

Domāja, ka būs jāmirst

Stresa dēļ Māris iedzīvojās veselības problēmās. „Biju tik stiprā neziņā un izmisis par turpmāko, ka uz nervu pamata dabūju smagas likstas. Pašsajūta bija tik drausmīga, ka likās – viss, gals ir klāt. Baidījos, domāju, ka vēzis, ka mirstu nost. Izgāju visus iespējamos ārstus, uztaisīju analīzes, bet ārsts saka: „Tas ir uz nervu pamata, draugs.” Ārstējoties lietoju mediķu izrakstītās zāles, krietnu laiku nogulēju slimnīcā.”
 

foto: Inta Mengiša
Māris Valkā dzīvo mikrorajonā, piecstāvu daudzdzīvokļu nama otrajā stāvā, kur ir iekārtojies četristabu dzīvoklī.


„Īstenībā ikvienam novēlu nonākt tādā situācijā, un tikai viena iemesla dēļ – saprast, kurš ir kurš, kad piezvana un pajautā, vai vispār esi dzīvs. Mūziķu aprindās tas nebija noslēpums, ka man ir ļoti lielas veselības problēmas. Bija arī tik smagi periodi, kad nevarēju atbildēt uz tālruņa zvaniem. Bet es redzēju, kas man zvana, redzēju ziņas, kas man tika atsūtītas. Atsūtīja diezgan daudzi cilvēki, pat tādi, kurus pats biju piemirsis, bet vairāki, kas iepriekš man likās ļoti tuvi, kas man taisījās par lieliem draugiem, pat īsti neapjautājās un nepainteresējās. Taču es nestaigāju ar sāpīti. Novērtēju tos, kas ir man līdzās,” saka Māris Žigats, piebilzdams: „Tad pienāca brīdis, kad dzīvē viss bija jāsāk no nulles.”

Atmetot smēķēšanu, kļūst krietni dūšīgāks

Agrāk izteikti kalsnais Māris Žigats tagad vizuāli ir ļoti mainījies, un pats rēķina, ka kļuvis par vismaz desmit kilogramiem lielāks. „Svars pieauga, kad pirms četriem gadiem atmetu smēķēšanu. To izlēmu veselības problēmu dēļ. Ja sprāgstu nost, vēl sēdēšu un pīpēšu? Draudzene skrēja, es arī pievērsos skriešanai, bet tik un tā dažu gadu laikā liekais svars nācis klāt. Neregulāra ēšana, neizgulēšanās un stress ir lielākie kaitēkļi veselībai,” secina Māris.
 

foto: Inta Mengiša
Darbdienās Valkas dzīvoklī Žigats saimnieko viens, jo draudzene uzturas un strādā Rīgā.


Taujāts, kā ar citiem netikumiem, Žigats pasmaida: „Jūs par alkoholu? To nelietoju jau vairāk nekā 20 gadus! Savu normu izdzēru jaunībā, un ar to man ir gana.”

Vēlreiz pieņem izaicinājumu vadīt radio

Līdztekus Valkas kultūras nama vadīšanai Žigats ir pieņēmis izaicinājumu atkal atgriezties radio lauciņā. „Acīmredzot liktenis ir lēmis tā, ka man ir jāpaliek radio darbībā, un jau aprīļa vidū sāksim raidīt Radio Valka 104.5 frekvencē. Tagad nebija jāņem nekāds kredīts, jo tas ir nekomerciāls radio, kas radīts ar cēlu mērķi – praktiski izglītot un apmācīt jauniešus darbam mediju tirgū: gan radio, gan TV, gan rakstošajā žurnālistikā, kā arī ar šo nozari saistītajās tehniskajās lietās. Nāk studenti, mēs viņus mācām,” stāsta Māris.
 

foto: Inta Mengiša
Māris ir Valkas kultūras nama direktors, un jaunais darbs viņam ļoti patīk.


Radio finansiālā bāze būšot fondu sponsorētie līdzekļi. „Piedalāmies ļoti daudzos konkursos gan Latvijā, gan Eiropā, gan Amerikā. Starta kapitāls jau ir savākts. Kad man piedāvāja vadīt šo projektu, piekritu, jo daļa manas būtības alkst darboties radio. Ja mani ceļi ved uz to, nevaru atteikt,” secina Žigats.
 

foto: Inta Mengiša
Svaigu gaisu ieelpot viņš var, izejot no kabineta uz kultūras nama balkona.