Ja gribi skaistāku sejas ādu - ēd veselīgi (nevis pērc dārgus losjonus)
Uzturs ir viens no svarīgākajiem aspektiem, lai sejas āda būtu skaista.
2016. gada 3. jūnijs, 07:31

Ja gribi skaistāku sejas ādu - ēd veselīgi (nevis pērc dārgus losjonus)

Jauns.lv

Pabaro savu seju! Ēdot pareizos produktus, var tikt vaļā pat no visbriesmīgākās aknes.

Skolas laikā, kad izskats nozīmē teju visu, diezgan daudzus jauniešus piemeklē akne. Dažāda lieluma sarkani pleķi, kas klāj seju no pieres līdz pat zodam, un pumpas ar baltajiem galiem aknes skartajiem ir diezgan pazīstama aina. Nereti sejas ādas problēmas ir arī pieaugušajiem. Parasti viņi izmēģina visdažādākos krēmus, taču novērst problēmu neizdodas. Tas ir tādēļ, ka cēlonis jāmeklē organisma iekšpusē, nevis uz ādas.

Āda ir lielākais cilvēka izvades orgāns, kas ļoti labi parāda organisma iekšējās vides stāvokli. Lai uzlabotu ādas izskatu, nepieciešams kopumā pārskatīt savu uzturu un dzīvesveidu. Nav vērts tērēt simtiem eiro, lai iegādātos jaunus losjonus, kas sola veselīgu ādas krāsu. Tā vietā derētu aizdomāties par to, ko mēs liekam vēderā un kā tas ietekmē ādu.

Uzturs ir viens no svarīgākajiem aspektiem, lai sejas āda būtu skaista, un tas ir noderīgs ierocis, pie kā ķerties, lai novērstu ādas problēmas. Ir vairāki produkti, kuri, nenoliedzami, uzlabo ādas veselību.

*

Omega 3 saturoši pārtikas produkti, piemēram, lasis, skumbrija, sardīnes, siļķes, valrieksti, linsēklas un olīveļļa.

Omega 3 taukskābes ir vitāli svarīgas veselīgam ādas izskatam. Tās palīdz ādai saglabāt mitrumu un padara to gludu un jauneklīgu. Tās ir neaizstājamas arī tad, ja ir ādas slimības, piemēram, ekzēma vai akne. Abas šīs slimības ietver diezgan nopietnas iekaisuma reakcijas, tāpēc āda kļūst sarkana. Omega 3 palīdz organismam sintezēt dažādus iekaisumu samazinošus savienojumus, un tas ļauj ādas stāvoklim strauji uzlaboties.

* Gaiši oranžie un sarkanie produkti, piemēram, burkāni, mango, saldie kartupeļi, ķirbji, sarkanā paprika, bietes un sarkanie sīpoli, bagātīgi satur īpašus antioksidantus, kas labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli. Tas ir tāpēc, ka šie antioksidanti ir taukos šķīstoši, kas nozīmē, ka tie spēj dabiski iekļūt tauku šūnās un pasargāt audus (piemēram, kolagēnu un matu folikulus) no ķīmiskiem bojājumiem. Oranžie un sarkanie produkti samazina kolagēna bojājumus, kas saistīti ar priekšlaicīgu ādas novecošanos. Augstais antioksidantu saturs gādā par dažādu pretiekaisuma reakciju veicināšanu, un tas var palīdzēt, ja ir akne un ekzēma.

*

Produkti, kas satur sēru, piemēram, sīpolu dzimtas pārstāvji ķiploki, lociņi un sīpoli,

tie visi nodrošina optimālu sēra daudzumu organismā, kas nepieciešams gludai un mirdzošai ādai. Sērs stiprina saites, kas atrodas starp šūnu sieniņām, padarot ādu elastīgāku un gludāku.

*

Ar cinku bagāti produkti kā garneles, pilngraudu produkti un ķirbju sēklas

regulē ādā dabīgi esošo taukvielu izdali, kas ir svarīgi gan sausai, gan taukainai ādai. Optimāls cinka līmenis palīdz arī kontrolēt infekciju rašanos, kas ir svarīgi tiem, kurus skārusi akne.

Lai uzlabotu sejas ādas stāvokli, noteikti jāatmet smēķēšana (ja esat no tiem, kas mēdz uzvilkt dūmu), uzturā jāsamazina gaļas un piena produktu patēriņš un pārsvarā ēdienkarte jābalsta uz augu valsts produktiem, ko var papildināt ar cinku, Omega 3 taukskābēm un B grupas vitamīnu uztura bagātinātājiem.

Recepte

Zupa skaistākai sejas ādai

Sīpolu un citu sarkanās krāsas dārzeņu dēļ šī zupa būs lieliska maltīte, ar ko ne vien palutināt savas garšas kārpiņas, bet arī uzlabot ādas izskatu. Ķirbju sēklas, kas bagātīgi satur cinku, papildinās nepieciešamo minerālvielu saturu un bagātinās garšas buķeti. Šī zupa noteikti uzlabos pašsajūtu un sasildīs aukstākā vasaras dienā.

Sastāvdaļas

1 sarkanais sīpols, smalki sagriezts

2 daiviņas ķiploka, smalki sagrieztas

3 sarkanās paprikas, smalki sagrieztas

1 saldais kartupelis, sagriezts daiviņās

Apgrauzdētas ķirbju sēkliņas

Ķirbju sēklu eļļa

Olīveļļa

Svaigi pētersīļi, sasmalcināti

Dārzeņu buljons

Pagatavošana

1. Sakarsējiet pannu, uzlejiet uz tās nedaudz olīveļļas un apcepiet sīpolus un ķiplokus.

2. Mazliet pasautējiet, pievienojiet papriku un saldo kartupeli.

3. Pārlejiet visu ar dārzeņu buljonu un vāriet, līdz kartupeļi kļūst mīksti.

4. Sablendējiet zupu līdz viendabīgai konsistencei.

5. Lejot gatavo biezzupu šķīvjos, iepiliniet tajos pāris pilītes ķirbju sēklu eļļas, ieberiet sasmalcinātos pētersīļus un saujiņu ķirbju sēklu. Tie piešķirs ēdienam mazliet kraukšķīguma un būs labāka alternatīva ierastajiem baltmaizes grauzdiņiem.

Sarkano dārzeņu labvēlīgā ietekme

Tumši sarkano paprikas krāsu nosaka flavonoīdi. Tie ir savienojumi, kam piemīt arī antioksidatīva iedarbība, un tas lieti noder cīņā ar brīvajiem radikāļiem.

Visas paprikas šķirnes satur daudz beta karotīna, kas dārzeņiem piešķir no dzeltenas līdz pat tumši oranžai krāsai. Beta karotīns kalpo kā augu valsts A vitamīna forma un taukos šķīstošs antioksidants. Tas nozīmē, ka beta karotīns visaktīvākais ir tauku šūnās, it īpaši tauku slānī, kas atrodas tieši zem ādas. Šis spēcīgais antioksidants palīdzēs pasargāt ādu no brīvo radikāļu bojājumiem un uzturēs to gludu un elastīgu. Arī saldie kartupeļi ir bagātīgs beta karotīna avots – to var viegli uzminēt, paskatoties uz to izteikti oranži sarkano krāsu.

Padoms! Iegādājoties papriku, dodiet priekšroku ekoloģiskai produkcijai un izvēlieties pēc iespējas spilgtākus dārzeņus – jo izteiktāka būs paprikas krāsa, jo vairāk tajā būs antioksidantu.


Žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock