Netradicionālās ārstēšanas eksperte atklāj labas pašsajūtas noslēpumu
2010. gada 17. maijs, 06:44

Netradicionālās ārstēšanas eksperte atklāj labas pašsajūtas noslēpumu

Jauns.lv

Kādēļ sievietēm grūti sasniegt orgasmu? Kā sākt rītu, lai visu dienu justos moža un spirgta? Kā pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no blaugznām? Ko darīt, lai no rītiem nemoka «mēmā» kāja? Netradicionālās ārstēšanas eksperte Inese Ziņģīte zina atbildes!

Obligātais rīta rituāls

Griestu bakstīšana! Uzreiz pēc pamošanās apgulies gultā uz muguras, pacel kājas un rokas gaisā un iedomājies, ka ar tām bakstītu grieztus. Pakrati gan rokas, gan kājas uz augšu un tad uz leju. «Tas ierosina asinsriti smadzenēs, organismā aktīvāk sāk plūst limfa un asinis, kas palīdzēs izvairīties no notirpušām jeb – kā es to saucu – «mēmajām» kājām,» stāsta Ziņģīte. Vēl vieglāk aizdzīsi prom miegu, ja pamīšus griestu bakstīšanai veiksi pavisam vienkāršu elpošanas vingrinājumu. Proti, guļot uz muguras, piecas reizes dziļi ieelpo un izelpo – tā, lai gaiss iekļūtu vēderā, nevis tikai krūšu kurvī. Tā kā gados vecākiem cilvēkiem ir lēna asinsrite, Ziņģīte viņiem iesaka pēc šiem vingrojumiem veikt pašmasāžu. Tas nozīmē apsēsties uz gultas malas un ar braukošām kustībām no apakšas uz augšu ar rokām pamasēt kājas. Tā katru dienu, un par «mēmo» kāju varēs aizmirst.

Rāpo uz vannasistabu! Vispirms uzvelc čības un «ceļu sargus». Tos pavisam vienkārši vari pagatavot no kāda veca džempera. Nogriez džemperim piedurknes, saloki tā, lai veidotos «ceļu sargs», un liec ap ceļiem. Tad meties četrrāpus un rāpo uz virtuvi vai vannasistabu. «Ir jārāpo lēni un uzmanīgi. Kā mazam bērnam, kurš paceļ vispirms roku elkonītī un liek uz priekšu un tad to pašu dara ar kāju. Muguru gan vajag turēt taisnu,» iesaka Ziņģīte. Kustinot rokas, izvingrināsi visus muskuļus, kas ir mugurkaula augšdaļā līdz jostasvietai, bet ar kājām – apakšējos mugurkaula muskuļus. «Ja regulāri rāposi, ne diski izslīdēs, ne kāds skriemelis sašķobīsies,» pārliecinājusies Ziņģīte.

Pēc rīta dušas norīvējies! «Rīvēties jāsāk ar pakausi, tad gar zodu «jāvirzās» uz kaklu un muguru. Pēc tam kārtīgi izrīvē rokas, plecus, krūtis, muguru, vēderu, gurnus un kājas,» stāsta Ziņģīte. Viņa rīvējas ar parasto frotē dvielīti, un šāda pašmasāža viņai aizņem apmēram 15 minūtes. Ādas rīvēšana uzlabo kapilāro asinsriti, kas ir būtiska, lai visas ādas šūnas saņemtu tai vērtīgās barības vielas. Tiem, kam ir sāpes, tās pāries, bet tiem, kam celulīts, tas izdzisīs, jo visās problemātiskajās zonās pieplūdīs asinis un uzlabosies vielmaiņa.

Skalo degunu! To dari pēc brokastīm. Pēc zobu izmazgāšanas, kad skalo seju ar tīru ūdeni, ļauj dažām ūdens pilēm iekļūt arī degunā. Ūdens piles iešņauc ar deguna gļotām, pēc tam ar siltu ūdeni paskalo kaklu un visu lieko izspļauj. «Tad ne mute smirdēs, ne arī kādreiz būs iesnas,» pēc pieredzes saka Ziņģīte.

Pret blaugznām

Tiem, kas cieš no blaugznām vai matu izkrišanas, Inese iesaka tikai vienu paņēmienu, kā cīnīties ar šīm problēmām: katru vakaru 400 reizes ar ķemmi izķemmēt matus. Vispirms pa mazai matu šķipsniņai saķemmē matus uz vienu pusi, pēc tam pa mazai šķipsniņai uz otru pusi, tad uz priekšu, visbeidzot – atpakaļ. Tas dienā aizņems 10 minūtes, toties mati augs griezdamies un blaugznas izzudīs. Kā zināms, matu ķemmēšana galvas ādā uzlabo asinsriti, barības vielas piekļūst matu saknītēm, tās kļūst izturīgākas, bet galvas āda ir pietiekami mitrināta, lai neveidotos seboreja.

Veselīgam miegam

Tas, vai labi izgulēsies, izrādās, atkarīgs tikai un vienīgi no tava spilvena. Lai esošo padarītu miegam veselīgāku, nogulies uz grīdas un starp galvu un grīdu noliec salocītu frotē dvieli. Dvielim jābūt tik biezam, lai galva būtu brīva un kakls nejustu spriedzi. Kad pakausis būs «pacēlies» apmēram plaukstas platumā no grīdas, zini – tas ir tava spilvena augstums. Tad ņem veco spilvenu, uz kura gulēji līdz šim, saliec visu pildījumu vienā pusē (spilvena malai jābūt tik blīvai un augstai, cik iepriekš sarullētais dvielītis). Tad ar rupjiem diegiem spilvenu sašuj, un tavs valnīša spilvens ir gatavs. Lai arī kādā pozā nakti gulēsi, tavs kakls un galva būs ērtā leņķī. «Ja spilvens nav tev atbilstošs, kakla skriemeļi nelaiž cauri smadzeņu šķidrumu no mugurkaula uz galvas smadzenēm. Cilvēks naktī elpo sekli, murgo, krāc un no rīta pamostas neizgulējies,» teic Ziņģīte.

Arī pret speciālo matraču izmantošanu, kas it kā pielāgoti katra ķermeņa formai, Ziņģīte ir kategoriska: «Tas ir ortopēdiskais matracis, kas pielāgojas katra formai. Bet, ja cilvēkam ir šķība stāja, viņš paliks vēl šķībāks, jo matracis formu neizlabos, bet vēl vairāk pastiprinās.»

Pret apaļumiem

Tauku kunkulīši uz gurniem, dupša un vēdera, pēc Ziņģītes domām, rodas tāpēc, ka sievietes nepareizi elpo. «Visām sievietēm, kuras grib notievēt, no rītiem obligāti vajadzētu ar rokām un kājām «pakratīt» griestus un paralēli šim vingrojumam elpot ar vēderu. Izpūt gaisu, uzspied uz vēdera plaukstas, bet kad caur muti ieelpo, vēderam jāceļas uz augšu. Šī kustība ne tikai trenē presi, bet arī uzlabo ādas elastību. Āda nekad nenokarāsies un nekļūs ļengana,» zina teikt Ziņģīte.

Brokastīs rupjmaizi, ne jogurtus

«Ēst jogurta dzērienus ir pilnīgi nepareizi, jo cilvēka iekšējos orgānus nedarbina ēdiens, kas nav jākošļā, bet tikai jānorij. Tāpēc jogurtu saucu par «iešļaucamu» barību. Tie neiedarbina siekalu dziedzerus, kas savukārt neierosina kuņģa darbību. Tādēļ jogurti uzreiz nokļūst zarnās, kur tie «sēž», līdz pārvēršas taukos,» pārliecināta Ziņģīte. Viņa uzskata, ka iekšējo orgānu darbību var rosināt tikai siekalu dziedzeri, tādēļ labākās brokastis ir nedaudz apžuvusi rupjmaize. Tā nedrīkst būt mīksta, jo arī tad siekalu dziedzeri darbosies nedaudz sliktāk.

Nav enerģijas? Stāvi uz galvas

Patiesi, nostājoties ar kājām gaisā, asins strauji pieplūst galvas smadzenēm, šādi atjaunojot enerģijas rezerves. Taču, ja neesi fiziski sagatavota, nostāšanās galvas stājā tavam organismam var būt pārāk liela slodze, jo mugurkaula saites ir vājas un vari sevi nevajadzīgi traumēt. Tādēļ visiem fiziski mazāk sagatavotajiem ieteicams apgūt musulmaņu lūgšanas pozu. Notupies uz ceļgaliem, saliec rokas elkoņos, pieliec pieri zemei un šādi meditē apmēram trīs minūtes. Kad pacelsi galvu augšup, asinsrite tiešām būs uzlabojusies un tu jutīsi enerģijas pieplūdumu.

Beidzot sasniedz orgasmu!

«Laba seksa noslēpums slēpjas spējā kontrolēt savu ķermeni. Ja esi pilnībā atbrīvojusies, sasniegsi septītās debesis. Bet mūsdienās jaunām sievietēm ir kūtras zarnas. Viņas iet nokārtoties «pa lielam» pusdienas laikā vai priekšpusdienā, nevis vakarā. Rezultātā apēstais atrodas zarnās, un kāds sekss var sanākt, ja sievietei pilnas zarnas?» smejas Ziņģīte. Lai seksā izdotos baudīt pilnību, viņa iesaka pārkārtot savu dienas režīmu. No rīta ēst sātīgas brokastis, agri celties un būt aktīvai visas dienas garumā. Bet pirms seksa, līdzīgi kā pirms vingrošanas, divas stundas neko neēst. Tad vēdera izeja notiks vakarpusē un seksā par signalizāciju zarnās nebūs jādomā.

Kintija Bulava, Foto: Rojs Maizītis