Pavasara mode modes dizaineru skatījumā. Vērtē Keita
2011. gada 8. aprīlis, 15:16

Pavasara mode modes dizaineru skatījumā. Vērtē Keita

Jauns.lv

Latvijas labākās modes dizaineres spriež par pavasara noskaņām modes pasaulē, iesaka dizainerus, kurus šosezon noteikti vērts pamanīt, un lietas, ko vēlams iegādāties, turklāt iepazīstina ar savām aktuālajām kolekcijām.

Pastaiga jautāja

1. Kāda noskaņa šajā pavasarī valdīs modē?

2. Kuru pasaules dizaineru 2011. gada pavasara kolekcijas tev patīk vislabāk?

3. Ko pati piedāvā šim brīdim?

4. Lietas, kas, tavuprāt, ir ļoti nepieciešamas šopavasar?

Prieks un ballīte!

1. Pavasaris vienmēr nāk ar ko jaunu un svaigu, un tieši tāda ir arī šā pavasara noskaņa… Jaunas sajūtas, atklāsmes un tēli mijas ar senākiem – vismaz es centos ieskatīties savā radošajā pagātnē un izcelt ārā to, kas agrāk ir parādījies tikai kā nojausma. Tagad to pārvērtu reālā žaketē vai kleitā. Man šis pavasaris ir prieks, ballīte… Kā radīts, lai pucētos, palutinātos un greznotos!      

Sajūtās valda patīkami kontrasti – krekliņu, svārku, bikšu un vieglu kleitiņu absolūti spirdzinošais smalkums, trauslums un baltais mirdzums mijas ar pamatīgi nostrādātiem virsapģērbiem un aksesuāriem melnā.

2. Mani vienmēr interesē Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Martin Margiela, Haider Ackermann, daži japāņu un angļu dizaineri, bet patikšana ir drusku kas cits. Man patīk atsevišķas lietas, ko piedāvā pat ļoti atšķirīga stila dizaineri un zīmoli, bet ne kolekcijas kopumā… Protams, vienmēr interesējos arī par Chanel un Lanvin, Bottega Veneta un Louis Vuitton. Dažreiz arī šis un tas tiešām ļoti patīk. Jil Sander un Isabel Marant arī saista uzmanību – viens ar savu brīnišķīgo askētismu, otrs – gluži pretēji – ar bagātīgo slāņainību un mīksto siluetu.

Šķiet, ka šāgada pavasara/vasaras kolekcijās nevaru atrast neko tik īpaši izceļamu, kā bija ar pēdējo Alexander McQueen paša līdz galam pabeigto kolekciju. Tā man tiešām šķita kas ļoti īpašs, lika elpai aizrauties, jo arī grims, mati un kurpes bija absolutely wonderful.

3. Šoreiz blakus manai klasiskajai melnbaltajai izvēlei ar dažādiem asfaltu toņiem pievienojušies arī militārais jeb sūnu krāsa. Tas it kā neierakstās šā pavasara pasaules modes tendencēs, kur dominē spilgtas un ļoti košas krāsas, taču man šie mierīgie zaļganie toņi jau ir ļoti koši un liekas pilnīgs jaunatklājums!

Pavisam noteikti ir jāvalkā kleitas – dažādos stiliņos un siluetos. Arī jaciņu jaciņas, krekliņu topiņi un modernās žaketītes kā tādas skulptūras manās kolekcijās veidojas un pārveidojas līdzi laikam. Šoreiz man aktuāla ir austrumnieciska aizpogāšanās līdz augšai ar daudzām pogām. Esmu priecīga, ka paralēli dizaina minimālismam ir radušās arī dažas pilnīgi jaunas, mani pašu pārsteidzošas, formīgākas lietas.

4. Noteikti vajag kleitu, jo kleita burtiski iedod mums to īpašo noskaņojumu, to sievišķīgo un sevis samīļošanas sajūtu.

Absolūti nepieciešamas ir jaunās Alexander McQueen baltās skulptūriņkurpes, jo tik skaistas un unikālas kurpes kolekcijās bieži nav atrodamas.

Baltas, brīvas bikses, pie kurām var pievilkt jebko.

Krelles, kas tagad ir tik greznas, ka nekas cits nemaz nav vajadzīgs – lentīšu lentītes samijušās ar pērļu pērlēm un kareklīšiem.

Pavisam noteikti vajadzīgas gym short pants (nejaukt ar šortiem!) – mazas, augstas korsešbiksītes, ko valkā kā virsapģērbu, no bieza kokvilnas triko, zīdīga lina vai klasiska uzvalkauduma, komplektējot ar mīkstu vīrišķīga griezuma tēkreklu. Ideāls komplekts pavasarim!

Inita Saulīte-Zandere / Foto: Bulls Press, Jānis Deinats un no dizaineru publicitātes materiāliem