Ļoti aktīvs un kustīgs bērns - 16 idejas vecākiem, kā novirzīt sava mīlulīša enerģiju
Nodrošini iespēju bērnam katru dienu kārtīgi izkustēties svaigā gaisā – četru stundu ilgas aktīvas pastaigas dienā ir labs ieguldījums bērna fiziskajā attīstībā, veselībā un liks būt rāmākiem vakara cēlienā.
Bērni
2016. gada 1. augusts, 07:32

Ļoti aktīvs un kustīgs bērns - 16 idejas vecākiem, kā novirzīt sava mīlulīša enerģiju

Jauns.lv

Kā lietderīgi ievirzīt mazuļa enerģiju un uzmanību, lai tā ir par labu gan bērniem, gan vecākiem. 16 padomi, ko vērts izmēģināt.

Vērojot mazus bērnus, var tikai apskaust viņu enerģiju, radošumu un drosmi piepildīt pat vismuļķīgākās lietas. Reizēm vecāki ir tuvu izmisumam – bērna enerģiskums nav valdāms, ne pusdienas ēdot, ne brīžos, kad rātni būtu jāsēž sabiedriskajā transportā, sevišķi, kad mamma cenšas apvienot sava mīluļa pieskatīšanu ar kādu citu darbiņu.

Jautājums: „Vai drīz būsim atbraukuši?” katru minūti pusstundu garā ceļā ir viens no maigākajiem veidiem, kā pārbaudīt vecāku pacietību. Bet ciemošanās pie bezbērnu radiem, kad optimisma pilns mazais pa visu dzīvokli šaudās kā atspole un ar lielu prieku atrod visdažādākās blēņas, ko varētu padarīt, var likt šausmās nosvīst vismīlošākajiem vecākiem. Ko darīt? Bārties, iepērt savu mīlulīti vai lūgt ģimenes ārstei, lai izraksta nomierinošas tabletes?!

Vecmāmuļas, kas pašas izaudzinājušas kuplu bērnu pulciņu, pasmaidīs un zinās stāstīt, ka žiperīgākie mazuļi arī vēlāk dzīvē vairāk sasniegs. Tikai ar vienu nosacījumu – ja viņu enerģija bērnībā ar mīlestību un gudrību bijusi ievirzīta lietderīgā gultnē.

Lūk, 16 idejas, kā to izdarīt.

* Mīli savu bērnu un tici, ka viņa enerģija, radošums, neatkarības gars dienās ļaus dzīvē sasniegt daudz, ja vien tiks pareizi ievirzīts. Cieši tici, ka tā arī notiks.

* Pirms tu kaut ko savam bērnam saki, izveido ar viņu acu kontaktu un panāc, ka uz to brīdi pilnīgi visa bērna uzmanība koncentrēta uz tevi. Ja nepieciešams, pietupies, lai jūsu acis būtu vienā augstumā. Kaut kādas skaņas, kas nāk no augšas un ir tajā mirklī daudz neinteresantākas par, piemēram, kaķa raustīšanu aiz astes, mazulis var pat neuztvert. Ja bērns pierod, ka vecāku balsis var nedzirdēt, būs grūti šo ieradumu lauzt.

* Dod vienkāršas un skaidras norādes, ko vēlies no bērna. Jo mazāks bērns, jo vienkāršākas norādes. Darbības, kas sastāvēs no pieciem vai desmit soļiem, vēl netrenētai uzmanībai var izrādīties pārāk smags pārbaudījums. Solīti pa solītim esat kopā ar savu mazuli un slavējiet par katru darba posmiņu. Piemēram: „Tagad atnes slotu! Malacis! Tagad slaucīsim izbirušās pārslas! Super! Saslaucīsim kaudzītē! Labi. Tagad atnes saslauku lāpstiņu! Lieliski! Noliec lāpstiņu blakus kaudzītei! Malacis! Un tagad slaucīsim uz lāpstiņas pārslas. Tā. Un vēl drusku! Kā tev iznāca? (Ar lepnumu balsī.) Tagad uzmanīgi nes lāpstiņu uz miskasti! Atveram! Izberam! Kāds tu esi malacis!” Lielāks bērns saprastu šo daudzpakāpju darbiņu ar vienu norādi, bet mazākam bērnam uzmanība var aizklīst. Vecāku uzdevums ir ar savu klātbūšanu un uzslavām attīstīt bērna spēju koncentrēties dažādiem darbiņiem.

* Ja bērns neklausa, mierīgi atkārtojiet vēl. Dažos gadījumos ir lietderīgi lūgt bērnam atkārtot, ko viņš sadzirdējis un sapratis. Tas radinās ieklausīties uzmanīgāk. Saglabā pacietību, mīlestību, stingrību un konsekvenci.

* Pieskati savu valodu un nerunā ar bērnu noliegumos vai aizliegumos! Vārdi: „Nekāp peļķē! Nerausti kaķi aiz astes” līdz bērna ausīm nonāks bez „ne”.

* Pārorientē bērna uzmanību uz to, ko vēlies, lai viņš darītu.

* Dod bērnam uzdevumus viņa spēju līmenī un ļauj būt pastāvīgam un augt. Labs ikvakara uzdevums ir sakārtot savas mantiņas. Bērns var būt lepns, ka var palīdzēt mājasdarbos un būt atbildīgs par kādu svarīgu pienākumu, piemēram, saslaucīt virtuvē grīdu.

* Konsekventi māci savam bērnam nolikt visu savās vietās, pirms viņš ķeras pie citām aktivitātēm.

* Slavē, slavē un vēlreiz slavē savu mazo. Slavē, darbiņu darot, un uzlieli, to pabeidzot. Saki paldies, saki, ka lepojies ar viņu.

* Koncentrēšanos māci, spēlējot galda spēles, liekot puzli, lasot grāmatas. Elektroniskās spēlītes datorā, planšetē vai viedtālrunī nav labākais veids, kā attīstīt bērnos koncentrēšanās spēju.

* Ierobežo laiku, ko bērns pavada pie ekrāniem, – televizora, datora, viedtālruņa.

* Nodrošini iespēju bērnam katru dienu kārtīgi izkustēties svaigā gaisā – četru stundu ilgas aktīvas pastaigas (spēles, skriešana, lēkšana) dienā ir labs ieguldījums bērna fiziskajā attīstībā, veselībā un liks viņiem būt rāmākiem vakara cēlienā.

* Ja jūti, ka bērnam ļoti gribas izkustēties, izdomā uzdevumus, lai šī kustēšanās būtu produktīva.

*Ja paredzēts kaut kur ilgāk braukt ar transportu, aicini bērnu kaut ko ieraudzīt pa logu, varbūt saskaitīt mājai stāvus. Ar lielākiem bērniem var spēlēt vārdu spēles. Ņem līdzi bilžu grāmatas, ko lasīt.

*Ja paredzēts bērnu paņemt līdzi uz darbu vai kādām tavām nodarbībām, paņem līdzi arī papīru un zīmuļus, lai bērnam ir, ko produktīvu darīt, un par paveikto var viņu uzslavēt.

* Neizvirzi savam bērnam nepiepildāmas prasības. Ja reiz viņš ir enerģijas pilns un aktīvs, bet vēl nav iemācījies koncentrēties ilgākam pastāvīgam darbiņam, rēķinies, ka viņš prasīs tavu uzmanību un nebūs tik rāms kā pēc dabas mierīgāks bērns. Nesalīdzini un nesauc viņam citu bērnu tāpēc par piemēru.


Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock