2012. gada 21. marts, 21:41

Eksperts: vecāku lēmums nevakcinēt bērnus pret tuberkulozi ir noziedzība

Jauns.lv

Atsevišķu vecāku lēmums nevakcinēt bērnus pret tuberkulozi ir noziedzība, jo nevakcinētam bērnam šī infekcija var būt nāvējoša, trešdien Pasaules tuberkulozes dienai veltītā preses konferencē sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona padomnieks tuberkulozes jautājumos Rišards Zaļeskis.

Eksperts uzsvēra, ka Latvijā pret tuberkulozi būtu jāvakcinē 100% bērnu, jo vidējā saslimstība ar tuberkulozi ir trešā augstākā Eiropas Savienībā – 35 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju –, bet Rietumeiropā šis rādītājs ir vairāk nekā sešas reizes zemāks.

"Ja tagad vecāki Latvijā atsakās no bērnu vakcinācijas pret tuberkulozi, tā ir noziedzība, jo nevakcinēts bērns ar tuberkulozi var nomirt," teica Zaļeskis.

Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas ārste Iveta Ozere atzina, ka pēdējos gados vakcinācijas aptvere pret tuberkulozi bērnu vidū ir kritusies no 98–99% līdz 95%.

Lai gan vakcinācija nepasargā no inficēšanās un saslimšanas ar tuberkulozi, tā pasargā no smagākajām slimības formām un letāla iznākuma, norādīja ārste.

Eksperti minēja, ka vakcinācijas aptvere pēdējos gados samazinājusies tāpēc, ka nevakcinēšanās dažiem cilvēkiem ir modes lieta un "zaļā dzīvesveida jautājums", kā arī vakcinācijas pretinieki savus uzskatus aktīvi pauž dažādos interneta forumos, turklāt darbojas agresīvāk nekā vakcinācijas atbalstītāji.

Speciālisti ar bažām raugās uz pēdējo divu gadu tendenci palielināties bērnu saslimstībai ar tuberkulozi – ja 2009.gadā to atklāja 40 bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem, tad 2010.gadā – 45 un pērn – jau 61.

"Saslimstība ar tuberkulozi bērnu vidū labāk atspoguļo vispārējo saslimstības tendenci valstī, jo tā labāk tiek kontrolēta," paskaidroja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas vadītājs Alvils Krams.

Runājot par iespējām samazināt tuberkulozes izplatību, eksperti uzsvēra, ka tā nav tikai medicīniska, bet pirmām kārtām sociāla problēma, tādēļ tā jārisina kompleksi.

"Lai gan pieņemts uzskatīt, ka tuberkuloze parasti skar maznodrošinātos slāņus, kā tas arī ir, neviens no tās nav pasargāts," uzsvēra Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule, aicinot cilvēkus rūpēties par savu veselību un jebkādu aizdomu gadījumā vērsties pie ārsta. "Vislabākā tuberkulozes profilakse ir izārstēt tos, kas ir saslimuši," piebilda ārste.

Jau vēstīts, ka 24.martā tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena par godu vācu ārstam Robertam Koham, kurš 1882.gada 24.martā Berlīnē pasaulei paziņoja par tuberkulozes izsaucēja – tuberkulozes mikobaktērijas – atklāšanu.

BNS