foto: Ekrānuzņēmums
"Nē" ceptiem kartupeļiem un saldumiem – uztura speciāliste iesaka, kā nedēļā zaudēt pus kilogramu
Tiem, kuri uzturā lieto maz šķidrumu, Liene Sondore iesaka neaizrauties ar augļu sulu dzeršanu.
2018. gada 23. maijs, 17:31

"Nē" ceptiem kartupeļiem un saldumiem – uztura speciāliste iesaka, kā nedēļā zaudēt pus kilogramu

Karlīna Timofejeva

Jau šovakar STV Pirmā! raidījuma “Ievas jaunās pārvērtības” skatītāji būs liecinieki, kā vizuālas pārvērtības piedzīvos četru bērnu māmiņa Evija. Līdz ar pārmaiņām matu griezumā un apģērbā, Evija būs gatava īpaši piestrādāt arī pie auguma aprisēm un, gatavojoties pludmales sezonai, labprāt atbrīvotos no pāris liekajiem kilogramiem. Palīdzīgu roku mērķa sasniegšanai sievietei sniegs sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, kura, analizējot Evijas ēdienkarti un ikdienas ieradumus, neskoposies ar vērtīgiem padomiem, kā samazināt ķermeņa svaru.

Lai svars mainītos sev vēlamā virzienā, noteikti rūpīgi jāseko līdzi tam, kas tiek lietots uzturā. Evija īpaši iecienījusi žāvētu apceptu gaļu, bet vakaros mīl notiesāt pat pusi šokolādes vai vairākas konfektes. Tāpat sieviete mēdz sevi palutināt ar ceptiem kartupelīšiem, taču uzzinot, ka vārītā kartupelī ir aptuveni 70 kalorijas, iepretim kartupeļiem frī, kuru uzturvērtība var būt pat 500 kalorijas, Evija bija gatava no šī ieraduma atteikties.

foto: Ekrānuzņēmums
Tiem, kuri uzturā lieto maz šķidrumu, Liene Sondore iesaka neaizrauties ar augļu sulu dzeršanu.

Tiem, kuri uzturā lieto maz šķidrumu, Liene Sondore iesaka neaizrauties ar augļu sulu dzeršanu. Tā vietā eksperte mudina priekšroku dot ūdenim, kuru vēlams dzert pirms katras ēdienreizes.  Savukārt iecienītās sulas vietās izvēlēties apēst kādu augli.  Lai precīzāk sekotu līdzi ēdienkartei, uztura speciāliste iesaka veidot īpašu uztura dienasgrāmatu, kurā piefiksēt dienas laikā apēsto, bet nedēļas beigās izvērtēt, no kuriem produktiem būtu vēlams atteikties. Tāpat Liene Sondore aicina neaizmirst uztura “zelta likumu” un pusi no maltītes atvēlēt dārzeņiem, dienā uzņemot 500 līdz 600 gramus šos vērtīgos produktus. Taču augļus, kuri satur fruktozi, uzturā lietot uz pusi mazāk – dienā apēdot ne vairāk kā 200 līdz 300 gramus. Eksperte aicina īpaši sekot līdzi tam, lai uzturs tiktu papildināts arī ar olbaltumvielām, jo īpaši vājpiena biezpienu, sieru un olām. “Nevaram gaidīt ātru rezultātu un te nepalīdzēs neviena brīnumu diēta. Vēlamais svara rezultāts ir zaudēts pus kilograms nedēļā. Taču, iespējams, papildinot ēdienkarti ar 500 gramiem dārzeņu un sākot dzert vairāk šķidruma, vielmaiņas process tiks paātrināts,” “Ievas jaunās pārvērtības” dalībniecei padomu sniedz uztura speciāliste.