Cilvēki
2023. gada 30. oktobris, 07:12

Sejas fitnesa eksperte Ieva Neļķe: "Svarīgi, lai izskatos nekrāsojusies"

Ieva Broka

Pastaiga

Skaistumkopšanas speciāliste kosmetoloģijā, sejas fitnesa un sejas manuālās modelēšanas masāžu autore Ieva Neļķe daudzām sievietēm ir tas labākais piemērs, kā skaisti novecot.

Viņas seja nav pieredzējusi nekādu “smago artilēriju”, toties regulāras masāžas un fitnesu gan. Pēc viņas padomiem seju vingrina arī ne viena vien Latvijas sabiedrības dāma.

Citas vienmēr tievākas

Nevaru teikt, ka vienmēr esmu sev šausmīgi patikusi. Bet, runājot atklāti, jo vairāk gadu, jo vairāk man sevī viss patīk. Esmu atradusi atbildes uz jautājumiem, un man plus/mīnus ir skaidrs, kas ir un kas nav svarīgi. Kas man ir un kas nav jādara. Vai sev patīku? Jā, patīku! Vai patiku sev jaunībā? Nu, neatceros, laikam jau arī jā… Bet droši vien mazāk nekā tagad.

Ir, protams, arī man kaut kas, ar ko neesmu līdz galam apmierināta. Piemēram, gribētos mazāku svaru. Vienmēr esmu bijusi no sava meiteņu pulciņa tāda... nu, vispār jau normāla, bet citas allaž pamanījās būt tievākas. Un tā tas velkas laikiem cauri… Tagad esmu nonākusi līdz tam, ka vairs uz svariem nekāpju. Neesmu arī pārāk stingra pret sevi – daudz ko atļauju un netaisos sevi ierobežot. Teiksim tā – esmu dzīves baudītāja! Dzīvesveids man ir diezgan labs un arī veselīgs, bet attieksme pret sevi nav tik stingra, lai kļūtu ideāla.

Nevaru ievērot diētas, varu noturēties, maksimums, dienu vai divas. Jo es nespēju neko darīt pēc kaut kādiem likumiem. Pat ja tas ir viegli, piemēram, pēc sarakstiņa. Tās visas sarakstiņa lietas man beidzas ar trešo dienu, jo tas vairs nav ledusskapī, to neesmu sagatavojusi, un viss, nespēju... Taču gadu gaitā esmu atradusi produktus, kas mani noteikti nepadara smukāku, un tos periodiski izņemu no ēdienkartes. Tas ir siers, kas man ļoti garšo, bet ir kā bumba ar laika degli. Un diezgan ātri tā bumba uzsprāgst! Tomēr es pie tā vienmēr atgriežos... Arī normālu, parastu pienu pie kafijas esmu atstājusi. Pacīnījos, padzēru visus citus pienus un beigās izlēmu: nu, nē, ar šo es neņemšos!

Esmu tāds stabils 44. izmērs. Tagad, ejot uz vecumu, svars nekāpj uz augšu strauji, bet pamazām pieplusojas. Jau biju pie endokrinologa, uztaisīju hormonālās analīzes, saņēmu atbildi, kāpēc svars aug. Vīrišķais hormons testosterons faktiski nulle, tātad sāku kļūt sievišķīgāka… Gan spēka mazāk, gan formas apaļākas. Man tas tika izrakstīts jau pērn rudenī, palietoju, nekas īpaši nemainījās, bet turpināšu pievērsties un iedziļināties savā anti-age terapijā no šā skatpunkta. Esmu dzirdējusi, ka tad, kad sievietei jātaisa karjera un vajag draivu, testosteronu, kas ir darīšanas, enerģijas hormons, lieto pat šim nolūkam. Es to neatļautos, bet tas tikai apliecina hormonu nozīmību mūsu dzīves kvalitātē. Un uz svaru es arī turpmāk vairāk skatīšos no hormonālās, nevis diētu puses.

Svaru cilāšana

Nodarbojos ar sportu, man ir treniņi. Izmēģinājos visu ko, vingrot man galīgi nepatīk… taču saprotu, ka vajag. Ar savām šā brīža zināšanām saprotu, ka tas ir obligāti. Beidzot esmu atradusi savu nodarbi – un nevis tāpēc, ka “man patīk”, bet tāpēc, ka “tiešām vajag”.

Tagad audzēju muskuļu masu un varu teikt: jo vecāka kļūst sieviete, jo vairāk viņai ir vajadzīgi šie spēka treniņi! Novecošanas procesā muskuļu masa un kaulu masa sarūk – ne velti omītes kļūst mazākas augumā. Miesas un ādas turgors, elastība arī – ja tā oderīte žūst, lai cik tev būtu tauciņu, āda ar to kopā izskatīsies tā, kā izskatīsies…

Tieši šis aspekts pretnovecošanas terapijā ir ļoti svarīgs, jo, pieaudzējot muskuļu masu, tu turi sev stingru oderi. Un tajā brīdī vairs nav svarīgi, cik liels tev ir zemādas tauku slānis, jo tad tam ir, uz kā uzgulties. Muskuļi ir kā filleris, uz kā pārējiem audiem nostiepties. Miesa vairs nav atoniska. Tagad tiešām varu pateikt: tas ir vienīgais, kas dod vislabākos rezultātus.

Protams, labas ir visas procedūras – LPG un endosfēras, bet ar to novecošanas process neapstāsies.

Kas tērē enerģiju? Smadzenes un muskuļi. Ja tu tikai smuka sēdi dīvānā, organisms apasiņos vienīgi to, ko apasiņos; tas nedos klāt vairāk, nekā ir nepieciešams. Organismam patiesībā ir nospļauties, kā tu izskaties, tas iet uz izdzīvošanu. Lai kaut kas mainītos izskatā, sajūtās vai citādi, vajadzīga slodze. Uz spēka treniņiem eju jau gadu, taisu pietupienus ar svariem un vairs neapstāšos; jau esmu kaut ko sastrādājusi un pirmo reizi mūžā spogulī redzu reālas izmaiņas. Redzu, kā izskatās zemādas tauku slānis, kad ir muskuļu masa apakšā. Nevaru teikt, ka man tagad nav celulīta, tas ir bijis visu mūžu, bet... tagad tas viss izskatās pilnīgi citādi. Jā, skaistāk un kvalitatīvāk.

Vingroju ar treneri trīs reizes nedēļā, viņa mani slavē, ka esmu viena no uzcītīgākajām, eju pat svētkos. Jo zinu, cik ļoti un kāpēc to vajag.

Darbs un vēlreiz darbs…

Krēmi un skrubji? Es teikšu: ķermeņa vakuummasāža! Tas, ko mācu savām maratonistēm, visos projektos un daru pati, ir ļoti efektīvi, vienkārši, un to vari izdarīt pati mājās. Man dušā stāv tā silikona banka, un es ar to darbojos. Skaists ķermenis – tas nav tievs ķermenis. Katram ir savs skaistums un patikšanas, bet svarīga ir kvalitāte. Tev var būt zemādas tauku slānis, jo patiesībā tas ir smuki, tikai ar nosacījumu, ja tas ir kopts. Kopts zemādas tauku slānis – tās jau ir masāžas. Un lai apakšā ir muskuļu odere, uz kā tam visam stāvēt.

Neveltu tam daudz laika, bet dušā, kamēr man matos ir maska vai balzams, vienu dienu izmasēju rokām peļu vēderiņu zonu, nākamo dienu kājām virsceļu zonu, iekšpusi un ārpusi... Vakuums izstrādā zemādas tauku slāni – pirmām kārtām novērš šķidruma aizturi. Kam ir tendence uz tūskainību, smuki padzenā celulītu, jo celulīts ir šūna, kurā iekšā un kurai apkārt ir limfostāze, ar sliktu vielu apmaiņu, un tā kļūs plānāka. Savukārt slaidajām un tievajām uzreiz iedarbosies uz ādas kvalitāti, uzlabos tās turgoru. Tāpēc vakuuma banciņa man ir obligāta.

Tālāk – sausā birstēšanās. Dāmas, nekas nav efektīvāks ķermeņa ādas atmirušās raga kārtas šūnu eksfoliācijai par sauso birsti! Reizi nedēļā vai divās, biežāk nav ieteicams un arī nevajag. Tā burvība ir tajā, ka tiek papildus apasiņota pati āda un uzlabojas tās kvalitāte.

Pretcelulīta krēmi strādā!

Par krēmiem. Vienmēr esmu lietojusi anticelulīta krēmus. Tikai nevajag domāt, ka krēms pats spēs tikt galā ar celulītu. Bet, visu laiku šuršinot asinsriti, tas uzlabo audu kvalitāti. Āda kļūst stingrāka. Regulāri lietots, pretcelulīta krēms darīs savu darbiņu (tikai, ja nav varikozās kāju vēnas; pat ja arī tās ir, var lietot uz vēdera, vidukļa, roku zonā). Uzlabos asinsriti, ādas vielmaiņu – attiecīgi saistaudu kvalitāti un ādas vingrumu.

Pati jau gadiem lietoju mūsu latviešu lepnumu “GMT Beauty”. Ļoti laba, augstvērtīga kosmētika. Pretcelulīta krēmi, vasarai putas, kas nemaz nesmērē drēbes un ātri iesūcas. Ir arī lieliska sporta līnija. Es lieku dubultā – no sporta līnijas stiprāku krēmu un tad vēl pa virsu putiņas. Iznīcināt celulītu gan šie krēmi nevar, to var uzturs un sports. Piemēram, ietīšanās man ir pilnīgi lieka ņemšanās. Jāsaprot anatomija un fizioloģija. Ir efektīvākas metodes. Kāpēc smērēt vannasistabu? Ja nu tikai no tā gūsti baudu…

Vēl manam ķermenim patīk vecie labie ruļļi. Atcerieties, bija un joprojām ir tādas “Figura Line” studijas ar limfodrenāžas ruļļiem? Man tāds rullis ir mājās, un man tas ļoti patīk! Limfodrenāžas procedūras ar zābakiem vai uz rokām arī ir foršas, bet rullis dara vienu papildu lietu – tāpat kā vakuuma procedūrām sākotnējais uzdevums nav novērst šķidruma aizturi – uzdevums ir uzlabot audu vielmaiņu un ādas asinsriti –, arī rullis ar savu rīvēšanu uzlabo asinsriti, ir ļoti vienkāršs un pieejams. Žēl, ka sievietes nav mācējušas izprast, cik šajā vienkāršajā rullī ir daudz labuma! Drenāža, zemādas tauku slāņa izstrādāšana. Protams, ir meistari, kas to dara ar rokām, bet tas ir daudz dārgāk, un meistars piekūst. Rullis nepiekūst! Izstrādā zemādas tauku slāni, lai tas kļūst viendabīgs, gluds un skaists. Es ļoti priecātos, ja šie ruļļi skaistumkopšanas salonos atdzimtu un sievietes tos novērtētu.

Svarīgi, lai izskatos nekrāsojusies

Tas tikai tā šķiet – ja esmu šajā jomā, tātad esmu perfekcioniste. Bet tāda pārspīlēta interese un attieksme pret šo visu man nekad nav bijusi. Nezinu, vai tagad kāds vairs atceras manu profesiju – es strādāju par stilisti, grimētāju. To visu darīju, bet pati nekrāsojos gandrīz nemaz. Lielākais – skropstu tuša. Atceros, atbrauca viens sadarbības partneris no Zviedrijas un brīnījās: kā, tu taču esi “make-up artist”, bet pati vispār nekrāsojies! Ja man pajautā par sejas krēmiem, arī var sanākt maza vilšanās, jo nav man tādu superfavorītu…

Ir sievietes, kas ar to aizraujas, es pret to izturos diezgan vienkārši, jo uz seju skatos ne no ādas puses, bet kā uz formu. Līdzīgi kā meikapu liekot, es nekrāsoju, netaisu uz sejas krāsas, bet taisu formas. Veidot kaut ko garāku, lielāku, plašāku, šaurāku, īsāku… Man ir pilnīgi skaidrs, ka āda nespēlē pirmo un galveno vijoli. Ja mēs spētu kā rentgens ieskatīties dziļāk, āda svarīguma sarakstā ātri atkāptos uz rindas galu. Jo viss ir atkarīgs no iekšpuses. No tās “iekšiņas”.

Ikdienā īpaši nekrāsojos, tikai tad, ja vajag kaut ko nofilmēt vai kaut kur aiziet. Piemēram, tonālais krēms manā maciņā ir parādījies vien pēdējos gados. Viss sākās ar skropstu tušu, pēc tam bija vaigu ēnas, tad tonālais krēms, nu jau arī acu ēnas un uzacu ēnas. Tagad es redzu – jā, jau ir jākrāsojas. Zināms vecums to pieprasa. Bet daru to ļoti rezervēti. Man svarīgi, lai izskatos nekrāsojusies, tāpēc tonālie krēmi man vajadzīgi plāni, un tagad tādu atradu “Chanel”. Ja vajag sedzošu, tad tas ir parastais “L’Oreal” zīmola “Too much” – starp citu, ļoti labas kvalitātes, kārtīgi sedzošs tonālais krēms.

Skropstu tuša – sāku ar “Max Factor” pirms ļoti daudziem gadiem. Strādāju šajā firmā pašos tās pirmsākumos Latvijā. Pēc tam pārgāju uz dārgākiem zīmoliem, un likās – vaaau, super! Tagad varu pateikt, ka neesmu gatava skropstu tušai tērēt tik lielu summu, esmu atkal atgriezusies pie savām “Max Factor” “2000 kalorijām” – tā ir 100% labākā skropstu tuša! Ilgi iet, nesmērējas, turas, labi krāso, ir efektīva.

Atzīšos, arī matiem man reizēm ir žēl naudas, bet, kad saņemos, tad vislabāk man nostrādā “Kerastase” šampūni, maskas un balzami. Kad tos nopērku, atšķirību matu kvalitātē var acīm redzami just! Mani mati ir balināti un pūkaini, ja līst lietus, es čirkojos. Mani tas apmierina, man nevajag matus pavisam gludus, bet man arī nav tendences uz ekokopjošo kosmētiku. Ja plauktā būs šampūns ar silikonu un bez, es paņemšu ar silikonu. Jo silikons man matus nogludinās, un tik ļauns arī tas nav, kā to mālē.

Matam, kas pats ir mirusi struktūra, no silikona vai parabēniem ne silts, ne auksts, bet reizi pa reizei var uztaisīt detoksu galvas ādai, attīrot to no kosmētikas sastāviem, tāpat kā skrubē seju vai ķermeni. Citronu sula ar gāzētu minerālūdeni – pēc matu mazgāšanas iesmērējam šo kombināciju galvas ādā, sanāk pīlings. Galvas āda lieliski attīrās.

Serumu fane

Ja runājam par sejas ādu, man uzreiz jāteic: mana sirdstēma ir vairāk domāt par to, kas ir zem ādas, bet pati ādas kvalitāte ir atkarīga no tā, kāds būs tās aizsarglipīdu slānis. Taukainai un sausai ādai ir pilnīgi atšķirīgs pH līmenis.

Esmu serumu fane. Krēms ir biezas struktūras, tā uzdevums ir atjaunot aizsarglipīdu slāni, veidojot plēvīti uz ādas virskārtas. Manā ādas kopšanas rutīnā noteikti ietilpst arī serums, kurā bioloģiski aktīvās vielas ir daudz lielākā koncentrācijā. Tas ātri iesūcas, bet ar to nekad nepietiek, jo tas neveido šo aizsargslāni. Serums plus krēms – tas ir tas, kā es daru un ko iesaku arī citiem. Serumu izvēlos “GMT Beauty”, jau vairākas reizes esmu to lietojusi. Sejas krēms man tagad ir “Dior”.

Taču es tiešām veidoju savu skaistumu vairāk no iekšpuses. Esmu gaļēdāja, un papildu kolagēns man tagad neprasās, bet vispār tā lietošanu ļoti atbalstu. Sevišķi, ja zināt, ka ne visu vajadzīgo uzņemat ar uzturu. Ieteiktu kolagēnu palietot kādu laiciņu – vismaz kādus četrus mēnešus, pusgadu. Saistaudiem tas ir svarīgi.

Mani uztura bagātinātāji? Pamatā tas ir D vitamīns. Man tā netrūkst, bet es tāpat to lietoju. Esmu palietojusi antioksidantus, diezgan ilgi lietoju. Skaistuma nolūkam, un iedegums tiešām izveidojās citāds. Esmu cilvēks, kas mīl sauli un sauļojas. Un, tā kā es sauļojos, ir tādas skaistumkopšanas procedūras, uz kurām nekad neiešu, piemēram, lāzeri. Es izvēlos sauli. Bet ar sauli ir tā – ir cilvēki, kuri var sauļoties, tas viņiem skaisti izskatās un ādai arī patīk. Es esmu no tiem. Un ir sievietes, kam nedz izskatās skaisti, nedz arī āda ir piemērota, lai sauļotos, – apdeg, un viss.

Pret rūsu sevī

Ūdens dzeršana – tam pat nav jātic, ir pilnīgi skaidrs, ka vajag! Vismaz pusotrs litrs dienā jāizdzer. Īpaši uz vecumu. Ar ūdens nedzeršanu tu it kā ieslēdz tādu purvu sevī, bet skaistumam un veselībai ir svarīgi, lai iekšā ir tīrs strauts. Visam tevī visu laiku ir jākustas. Un, tiklīdz nepietiekami dzer ūdeni, vielu apmaiņa sāk stagnēt. Asinis kļūst biezākas, nekvalitatīvi izvadās vielu apmaiņas galaprodukti. Arī starpšūnu telpa struktūrā kļūst biezāka, tur veidojas procesi, kas tālāk izraisa iekaisumus. Organisma novecošanās patiesībā arī ir iekaisums. Medicīnā to sauc par gļēvu iekaisumu – tas neuzrādās kā draudīga problēma veselībai, bet process pamazām notiek. Kā nemanāma rūsēšana.

Novecošana jau nav tikai ķermeniska, tā ir arī galvā. Ēdu treknās zivis, avokado. Smadzenēm vajag labos taukus! Riekstus gan es neēdu, jo tie ir bīstami – riekstos ir nenormāli daudz kaloriju, un tos nekad nevar apēst tikai piecus... Bet vispār esmu visēdāja, dzīves baudītāja un ik pa laikam atļaujos arī picas un burgerus. Tikai uzmanīgi.

Tikai ne filleri un diegi!

Mana attieksme pret plastisko ķirurģiju? Pati neko neesmu darījusi. Par laimi, es saprotu, kuros punktos un kā vajag uzspiest, kā masēt un kāpēc. Kas jādara, lai turētu seju, tā skaisti novecojot.

Vai nedarīšu? Visticamāk, nedarīšu, bet radikāli noliedzošus vārdus arī neteikšu. Jo, piemēram, ne visām var ar masāžu pacelt plakstiņus. Manās masāžas grupās piedalās sievietes, kam ir tādi rezultāti! Pat man neticas, ka tā var pacelt plakstiņus! Kaut gan zinu, kāpēc tie ceļas. Mēs strādājam dziļi, līdz pat galvaskausa līmenim. Bet ir, kam necelsies. Un tad, ja izskats neapmierina, ir jāiet uz operāciju.

Jūs varat ieplānot plastiku kaut kad dzīvē, tikai nevajag sabojāt seju ar filleriem un diegiem! Es skatos kā skaistumkopšanas speciāliste, ārstniecības persona, un neesmu tikai par dabīgām metodēm, ja redzu, ka “te nebūs”, pati ieteikšu iešpricēt botulīnu. Taču par filleriem es teiktu: septiņreiz nomērīt un tikai tad nogriezt. Jā, ir sejas, kam arī tas fillers ļoti labi palīdzēs – iedos apjomu. Tādas sejas mūsu platuma grādos ir retāk, bet ir. Tās vairāk var raksturot kā kalsnas un šauras, kam novecojot fillera iedotais apjoms vizuāli var nākt par labu. Bet ne kā modes lieta, ko visi dara. (Un vispār – tas vairs NAV modē!)

Modē ir tieši dziļās fasciālās sejas masāžas. Pareizais ceļš ir tieši tāds: vispirms dziļās masāžas, ar organismam fizioloģiski draudzīgām metodēm, jo tā tu ieslēdz patiesu atjaunošanos un dziļu anti-age savai sejas estētikai un veselībai, tad novērtē rezultātu un skaties, vai gribi vēl kaut ko. Tikai tad ej tālāk – piešpricēt vai uz plastiku. Pats galvenais, ka pēc šādas shēmas visi nākamie, jau radikālākie soļi – invazīvā kosmetoloģija vai ķirurģija – prasīs minimālu iejaukšanos, lai būtu labs rezultāts.

Es pati, jāatzīstas, vairs nekur neeju. Pīlingu sejai varu uztaisīt pati. Zem lāzera negulšos. Kas vēl? Vakuummasāžu arī veicu pati. Un modelējošo masāžu tāpat neviens nevar izdarīt labāk par mani.

Ir sievietes, kam procedūru apmeklējumi ir nepieciešami, jo tā viņas par sevi rūpējas un arī uzlabo garastāvokli. Man ir citādi. Pirmām kārtām man reti ir slikts garastāvoklis – es varu būt tikai dusmīga uz kaut ko par kaut ko. Garastāvokļa svārstību man nav. Man ļoti svarīga ir vide ap mani. Laimīga esmu mājās. Strādāju mājās, man te ir ģimene, suņi, kaķi… Miers, dārzs. Mans labais garastāvoklis un možums nāk no vides, kurā atrodos. Un tā man tagad ir tieši tāda, kādu man vajag.