foto: Agnese Zeltiņa
Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā uzvar stāsti par karu Ukrainā
Filmas "Svētītie" prezentācija.
Kultūra
2022. gada 23. septembris, 11:02

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā uzvar stāsti par karu Ukrainā

Jauns.lv / LETA

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad pasniegtas četras balvas, no kurām divas saņēma filmu projekti par karu Ukrainā, informēja foruma pārstāve Zane Dzene.

Televīzijas kanāla "Current Time TV" balvu 2000 ASV dolāru apmērā saņēma Ukrainas un Lielbritānijas kopīgais projekts "Nemanāmie cilvēki" ("Little People"), kura režisors ir Ivans Sautkins, bet varoņi - vairāki Ukrainas iedzīvotāji, kuri kara apstākļos nolēmuši palīdzēt valsts armijai. Organizācijas "BB Post House" balvu, kas ļaus izmantot tās pakalpojumus 3000 eiro apmērā, saņēma Ukrainas un Latvijas kopprojekts "Svētītie" ("The Blessed Ones"), kura veidotāji ir studija "VFS Films" un režisors Andrijs Lisetskis un kas portretē karu, kura traģiskās aprises ļauj apjaust četru mākslinieku darbi.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma balvu režisoram saņēma Mia Halme (Somija), kura prezentēja projektu "LGL - Lieliskās govju lēdijas" ("FLC - Fabulous Cow Ladies") par trīs govīm un trīs viņu saimniecēm. Foruma balvu producentam savukārt saņēma Oleksandra Kravčenko (Ukraina), kura iepazīstināja ar projektu "Dzelzs cilvēks (Kādu dienu es vēlos tevi redzēt laimīgu)" ("Iron Man (One Day I Wish to See You Happ)") - personīgu stāstu par filmas režisori un viņas vīru.

Nacionālā Kino centra rīkotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad notika no 5. līdz 11.septembrim, un tā laikā kinoteātrī "K. Suns" tika demonstrēta filmu programma. Divas filmas no programmas izrādīja arī Jēkabpilī, Rēzeknē, Smiltenē un Talsos. Gan klātienē, gan tiešsaistē dokumentālā kino veidotāji piedalījās apmācībās un filmu projektu tirgū, kura noslēgumā četriem filmu projektiem tika pasniegtas minētās balvas.

Programmā īpašs uzsvars bija likts uz Ukrainu - no astoņām programmā iekļautajām filmām četras bija saistītas ar Ukrainu. Filmu atlasē tika izvēlēti arī vairāki darbi, kuri iepriekšējos gados tika prezentēti forumā kā projekti. Programmu atklāja šogad tapusī Ukrainas un Slovākijas kinematogrāfu kopīgi veidotā un Ihora Ivanko režisētā filma "Trauslā atmiņa". Filma projekta stadijā tika prezentēta 2019.gada forumā, un šogad izpelnījās vislielāko skatītāju interesi, norādīja foruma pārstāve.

Šogad Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentēja 18 filmu projektus, kuru veidošanā iesaistītas filmu studijas no 10 valstīm, to skaitā ir četri projekti, kuru īstenošanā piedalīsies Latvijas kinematogrāfisti.

Pasniedzēju komandu vadīja dokumentālā kino konsultanti no Dānijas Mikaels Opstrups un Tue Stēns Millers. Kopā ar viņiem strādāja režisori Emma Deivi no Lielbritānijas, Laila Pakalniņa no Latvijas, Romāns Bondarčuks no Ukrainas, producente Dagne Vildžunaite no Lietuvas un montāžas režisors Fils Džandalijs no Zviedrijas.

Foruma laikā notika organizācijas "Creative Europe Media Desk" Latvijas nodaļas rīkota diskusija par mentālo veselību dokumentālo filmu industrijas jomā, kuru vadīja prakses "Film In Mind" terapeite no Lielbritānijas Rebeka Deja un kurā piedalījās režisors Bondarčuks, Odesas starptautiskā kino festivāla izpilddirektore Anna Mačuha, režisors un scenārists Sautkins no Ukrainas, kā arī producents Uldis Cekulis no Latvijas. Sarunas ierakstu iespējams noklausīties "Creative Europe Media Desk Latvia" "Facebook" lapā.

Forumu rīko Nacionālais Kino centrs un atbalsta Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.