foto: Shutterstock
"Vīruss ir biedējošs, un es to negribu redzēt cilvēkos!" PVO pārstāvis aicina sagatavoties īpaši patogēnai putnu gripai
Esi vesels
2024. gada 22. aprīlis, 12:15

"Vīruss ir biedējošs, un es to negribu redzēt cilvēkos!" PVO pārstāvis aicina sagatavoties īpaši patogēnai putnu gripai

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Putnu gripa, kas izplatās ASV liellopu vidū, rada "milzīgas bažas", paziņoja Pasaules Veselības organizācijas galvenais zinātnieks, aicinot vairāk sekot līdzi vīrusam un sagatavoties tam.

Pagaidām nav pierādījumu, ka ļoti patogēnās H5N1 gripas vīruss varētu izplatīties no cilvēka uz cilvēku. Šis gripas celms pirmo reizi tika konstatēts putniem 1996. gadā, un tas galvenokārt ir apdraudējis saimniecībās audzētus un savvaļas putnus, taču pēdējos divos gados aizvien vairāk zīdītāju slimo ar šo vīrusu, kas liecina, ka vīruss meklē jaunus saimniekus un tuvojas cilvēkiem, vēsta CNN. 

"Lielākās bažas, protams, rada tas, ka, inficējot pīles un vistas, bet tagad arvien vairāk zīdītāju, šis vīruss attīstās un spēj inficēt cilvēkus, ceturtdien, 18. aprīlī, Ženēvā žurnālistiem sacīja Dr. Džeremijs Farārs, britu medicīnas pētnieks un PVO galvenais zinātnieks kopš 2023. gada.

"Mums ir jāpārliecinās, ka gadījumā, ja H5N1 patiešām nonāktu pie cilvēkiem ar risku pārnest vīrusu no cilvēka uz cilvēku, mēs būtu gatavi nekavējoties reaģēt, nodrošinot vienlīdzīgu piekļuvi vakcīnām, terapijai un diagnostikai."

Lai gan H5N1 neizplatās no cilvēka uz cilvēku, cilvēki var inficēties, ja tie ir pakļauti inficētu dzīvnieku iedarbībai. 
Saskaņā ar PVO datiem kopš 2003. gada 23 valstīs ir reģistrēti 889 cilvēku saslimšanas gadījumi un 463 nāves gadījumi, t. i., mirstība no šī vīrusa ir 52 %.

"Šis vīruss ir patiešām biedējošs. Es negribētu to redzēt cilvēkos," CNN sacīja Dr. Ričards Vebijs, PVO Gripas ekoloģijas pētījumu koordinācijas centra direktors.

Vebijs, kurš H5N1 vīrusu pēta jau 20 gadus norāda, ka pašlaik ar vīrusu inficējas daudz vairāk mazu zīdītāju, nekā mēs jebkad esam novērojuši pēdējo 20 gadu laikā. 

Vebijs sacīja, ka H5N1 vīruss pašlaik ir aktīvāks nekā jebkad agrāk, bet tas joprojām nav attīstījis galvenās mutācijas, par kurām zinātnieki ir noraizējušies un kuras varētu palīdzēt tam inficēt cilvēkus.