foto: Shutterstock
Bīstams trends, kas nāvē var novest zīdaiņus! Kāpēc ASV aizliegts ar likumu, bet Latvijā zeļ un plaukst?
Esi vesels
2024. gada 23. aprīlis, 06:31

Bīstams trends, kas nāvē var novest zīdaiņus! Kāpēc ASV aizliegts ar likumu, bet Latvijā zeļ un plaukst?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

2010. gadā Laura Maksvela no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) zaudēja savu septiņas nedēļas veco dēlu Prestonu pēkšņās nāves sindroma dēļ. Zīdainis nomira nosmokot, jo miegā bija ievēlies polsterētā gultiņas apmalītē, no kuras nespēja izkļūt laukā. Pēcāk autopsijas ziņojumā medicīnas eksperts norādīja, ka ir skaidri redzams, kas izraisīja bērniņa nāvi – Prestona seja bija iesprūdusi starp gultas matraci un polsterēto apmali, kā rezultātā bērns nosmaka. 

Pirms dēla nāves Maksvelai nešķita, ka gultiņas apmales varētu būt kaut kas tik bīstams. Viņa tās bija izmantojusi arī savai meitai Emmai, kura ir pirmdzimtais bērns ģimenē. Pēc traģiskā negadījuma Laura sāka cīņu par to, lai šāda veida gultas aksesuāru tirdzniecība tiktu aizliegta ar likumu. 

2022. gada 16. maijā ASV prezidents Džo Baidens parakstīja 2021. gada Likumu par drošu miegu zīdaiņiem, kas nosaka, ka saskaņā ar Patēriņa preču drošības likumu "neatkarīgi no izgatavošanas datuma gultiņu buferi ir uzskatāmi par aizliegtu un bīstamu produktu".

Pie mums mārketings pilnā sparā

Latvijā no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma 2022. gadā nomira seši bērniņi. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadlīnijās ir noteikts, kā iekārot zīdainim drošu guļvietu, kas, cita starpā, arī ietver informāciju par bīstamajām gultas apmalītēm. Noteikts, ka bērna pirmajā dzīves gadā nedrīkst izmantot spilvenu, zīdainis jāgulda uz muguras uz stingra matrača, gultiņā nedrīkst atrasties lieki priekšmeti, tostarp apmales.

Tikmēr tirdzniecībā pieejams plašs spektrs ar krāsainām, vizuāli aicinošām gultas apmalēm, kas jaunos vecākus tā vien aicina nopirkt savam mazulītim “visu to labāko”. 

Ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava sociālajā vietnē “X” norāda, ka no 1990.-2016. gadam gultas apmalītes ir vainojamas 107 bērnu nāvē ASV.

“Pagājušajā gadā ASV aizliedza tirgot bērnu gultiņu mīkstās apmalītes, jo valstī veiktā statistika rāda, ka no 1990.-2016. gadam tās vainojamas 107 bērnu nāvē. Bet mums mārketings pilnā sparā. Cik maigi, saulaini, dabiski! Un kāpēc tu, sliktā māte, vēl neesi iegādājusies?” - ironiski vaicā ģimenes ārste. 

Diskusijā iesaistījušies viedokļa pretinieki, norādot, ka risks ir pārāk zems, statistika par “švaku” un vispār “apmales taču piesien, un manam bērnam patīk uz tām skatīties”. Tikmēr Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra miega speciāliste-pediatre Marta Celmiņa sarunā ar Jauns.lv atklāj – apmalīšu izmantošana ir vecāku biežākā kļūda. 

Bīstamas kā maziem, tā lielākiem bērniņiem

“Internets ir pilns, “Facebook” ļoti daudzi reklamē šīs apmales dažādās krāsās, dažādās komplektācijās, bet viena lieta, ko vecāki nereti neņem vērā – šīs apmales ir bīstamas!” - uzsver Marta Celmiņa. 

Speciāliste skaidro, ka bērniem, sevišķi pirmā dzīves gada laikā, smadzenes vēl attīstās, elpošanas centri un smadzenes nobriest. Zīdaiņi naktī aktīvi kustas, griežas, un tad var pierotēt pie šīs apmales un vairs nespēt izcelt savu galviņu no tās laukā.  
“Ja pieaugušais ieguļas ar seju spilvenā, kādā brīdī sāk pietrūkt skābeklis un smadzenes jūs pamodina, bet bērniem nereti smadzenes nespēj atpazīt šo briesmu signālu, un, pat, ja bērniņš pamostas, viņam var nepietikt spēka pašam izkļūt ārā no šīs apmales. Viņš šādā veidā var nosmakt. Ja bērniņš pieripo diezgan tuvu apmalei un nesmok, viņš tomēr ir ierobežotā telpā, tad viņš ieelpo skābekli, bet izelpo CO2, un ja viņš atrodas šādā telpā, kur nav iespējama gaisa apmaiņa, viņš sāk elpot pats savu gaisu un tas nozīmē, ka viņam nepietiek skābeklis,” paskaidro Dr. Celmiņa. 

Ārste piebilst, ka gultas apmalītes ir bīstamas arī lielākiem bērniem, jo viņi uz šīm maliņām mēdz pakāpties un pārvelties pāri gultai. Tas, savukārt, ir milzīgs traumatisma risks. 
Daktere piebilst, ka statistikas dati rāda, ka no 1990. līdz 2020. gadam zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms ir samazinājies vairāk nekā trīs reizes, taču nāve nejaušas nosmakšanas vai nožņaugšanās dēļ ir pieaugusi vairāk nekā astoņas reizes. 

Bērnam nav jājūtas kā dzemdē

Vēl viens liels mīts ir bērniņa gulēšanas poza, uzsver Dr. Marta Celmiņa. “Ļoti daudzi vecāki saka, ka dzemdību namos joprojām rekomendē bērniņu guldīt uz sāniem, bet patiesībā guldināšana uz muguras jau sen ir labākā rekomendācija. Uz sāniem guldināšana nav nepieciešama, izņēmums ir tikai priekšlaikus dzimuši bērniņi vai bērni ar konkrētām veselības problēmām.

Pilnīgi veselu bērnu nav nepieciešams guldināt uz sāniem. Šeit varam runāt arī par ligzdiņām, jo tās iesaka lietot, lai bērniņš justos, kā dzemdē, bet bērniņam nav jājūtas, kā dzemdē!”
Ārste paskaidro, ka bērniņi paši dabīgi spēj noturēt savas rokas un kājas, viņi arī daudz kustās miegā, un tas ir pilnīgi normāli, un tas viss ir nepieciešams attīstībai: “Zīdaiņi nav jāierobežo un nav jāliek ligzdiņās, lai simulētu dzemdi, tas ir kaut kāds izdomājums. Protams, te atkal jāuzsver izņēmuma gadījumi, ja bērniņam ir kādas smagas veselības problēmas,” teic Dr. Celmiņa. 

ASV apmalītes aizliegtas, vai vajadzētu aizliegt arī Latvijā? 

Jautāta, vai atbalstītu aizliegumu tirgot šāda veida zīdaiņu gultas apmalītes, daktere norāda, ka tas būtu ļoti nepieciešams. 
“Šīs apmales ir klaji pretrunā ar bērnu drošību. Pagaidām Latvijā tas ir ieteikuma statuss, kurā daudzi neieklausās. Manuprāt, tam vajadzētu būt ļoti stingri regulētam. Es uzskatu, ka tas būtu ļoti nepieciešams. Un, ja tas tiktu aizliegts ar likumu, vecāki būtu spiesti ieklausīties,” norāda Marta Celmiņa. 

Kā iekārtot drošu guļvietu zīdainim? 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas portālā "Vesela Pasaule" apkopoti svarīgākie ieteikumi, iekārtojot mazulīša guļvietu:

  • Guliet ar bērniņu vienā istabā vismaz līdz sešu mēnešu vecumam.
  • Bērniņam vajadzētu gulēt savā gultiņā. Ja tomēr guļat vienā gultā, ievērojiet noteikumus drošai gulēšanai kopā ar bērnu.
  • Gultiņas matracim jābūt stingram, taisnam un mitrumizturīgam, tas jāievieto drošības standartiem atbilstošā gultiņā. Palagam cieši jāpieguļ matracim – tas nedrīkst pie kustībām saburzīties un uzrauties, jo tad pastāv risks nosprostot bērna elpceļus.
  • Attālumam starp redelēm nevajadzētu pārsniegt 8–9 cm.
  • Gultiņā nedrīkst atrasties lietas, kas palielina risku nosprostot elpceļus: spilveni, autiņi, papildus segas, mīkstās rotaļlietas, jebkas ar lentītēm, mīkstās apmales.
  • Gulēšanai neizvēlieties drēbes ar aukliņām (tās var sapiņķerēties, satīties ap kaklu).
  • Lieciet bērniņu gulēt uz muguras gan naktī, gan diendusas laikā.
  • Varat izmantot speciālu, bērniem paredzētu guļammaisu. Ja izmantojat segu, tā mazulim jāuzklāj līdz krūtīm (lai deguns un mute ir brīvi), turklāt bērna kājas lieciet tuvāk gultas kājgalim.
  • Uzmanieties, lai bērns guļot nebūtu pārāk biezi saģērbts un nepārkarstu!
  • Nelieciet bērnu gulēt uz nedrošām, mīkstām virsmām, piemēram, dīvānā, klubkrēslā, uz spilvena vai mīkstas segas.
  • Mājā, kurā ir mazulis, nedrīkst smēķēt, guļamistabai jābūt labi vēdinātai un to nevajag pārkarsēt.
  • Atstājot bērnu ar kādu citu, pārliecinieties, ka arī viņš zina šos principus!