foto: Shutterstock
6 iemesli, kāpēc pēdas rauj krampī
Esi vesels
2024. gada 21. aprīlis, 07:17

6 iemesli, kāpēc pēdas rauj krampī

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Stāsta ģimenes ārste Signe Novika.

Atūdeņošanās.  Cilvēks visu laiku zaudē šķidrumu – gan svīstot, gan izvadot to pa urīnceļiem. Tiklīdz šķidruma trūkst, vispirms to jūt ķermeņa perifērijā (pirkstos, pēdās, plaukstās), un organisms reaģē ar tirpšanu vai krampjiem.

Vitamīnu, mikroelementu un elektrolītu deficīts. Visbiežāk trūkst B grupas vitamīnu un magnija, bet arī kalcija un kālija var būt par maz. Šādās reizēs ir bezjēdzīgi pārbaudīt, cik daudz B grupas vitamīnu un magnija ir asinīs; šo vielu daudzums asinīs neliecina par to, cik daudz to ir muskuļu šķiedrās.

Pārslodze. Te runa nav par garu pastaigu vai iknedēļas sporta kluba apmeklējumu, bet gan par sevis iztukšošanu sporta zālē diendienā vai par nedēļām gariem pārgājieniem, piemēram, mērojot grūto Santjago ceļu, kas pēdējos gados ir tik populārs. Ja vēlies sākt sportot, pareizi būtu slodzi palielināt pakāpeniski un regulāri ļaut organismam atpūsties.

Pārāk cieši apavi. Laiviņu tipa kurpes stipri saspiež pirkstus, traucējot asinsriti, un tas var izraisīt arī nerva iekaisumu starp pirkstiem, tāpēc labāk izvēlies platus apavus, kuros pēdas jutīsies ērti.

Grūtniecība. Auglis no mammas paņem vitamīnus un mikroelementus, tāpēc mammai veidojas šo vielu deficīts, turklāt grūtniecei ir palielināta slodze uz kājām, kas rada venozās atteces traucējumus un var izraisīt krampjus.

Veselības problēmas. Ateroskleroze, venozā mazspēja, diabēta izraisīta polineiropātija (bojāti nervi un asinsvadi, izraisot zeķu tipa jušanas traucējumus), problēmas ar sēžas nervu (tas iet uz leju pa kāju, un tā saspiešana var radīt tirpšanas sajūtu), retos gadījumos kāju tirpšana un krampji var liecināt arī par multiplo sklerozi.

Kā sev palīdzēt?  

  • Tiklīdz pēdu sarauj krampī, uzmanīgi to pastiep un pamasē, pakustini uz augšu un leju. Svarīgi to nedarīt agresīvi.
  • Dzer daudz ūdens. Ja problēma nav liela, var palīdzēt arī minerālūdens, kas bagātināts ar elektrolītiem un mikroelementiem.
  • Izvērtē, vai tavi apavi nav pārāk cieši un vai tev nav pārmērīga fiziskā slodze.
  • Saviem pacientiem, kuri sūdzas par krampjiem, iesaku desmit dienas no rīta un vakarā lietot Mange B6 ampulas. Tiem, kam problēma ir ļoti izteikta, izrakstu arī miorelaksantus – preparātus, kas atslābina muskulatūru; parasti tie jālieto uz nakti.

Zināšanai

Kad tu vēlies pakustināt kādu muskuli, piemēram, pēdu, no smadzenēm caur neiromuskulāro sinapsi tiek dots signāls, ka muskulim ir jāsaraujas. Ja normāla impulsa pārvade nenotiek, veidojas muskuļa spazma un pēdu, pirkstus sarauj krampī.