foto: Shutterstock
Kas notiek ar tavām smadzenēm, ja katru dienu veic fiziskas aktivitātes?
Esi vesels
2024. gada 20. aprīlis, 05:54

Kas notiek ar tavām smadzenēm, ja katru dienu veic fiziskas aktivitātes?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Konsultē psiholoģe, Riga Brain smadzeņu trenere Tetiana Orlenko.

Kustības dara smadzenes elastīgākas

Mērenas un regulāras fiziskas aktivitātes ik dienu ir nepieciešamas gan ķermenim, gan mentālajai veselībai. Kustības uzlabo miega kvalitāti un imunitāti, mazina stresu, kā arī paaugstina hormona endorfīna līmeni, tāpēc izkustoties cilvēks jūtas labāk, ir priecīgāks, mierīgāks un enerģiskāks.

Ja esi dusmīga, bēdīga vai satraukta, pakusties! Daudzi smadzeņu pētījumi atklāj, ka fiziskās aktivitātes veicina ne tikai ķermeņa, bet arī smadzeņu spēku, tāpēc smadzenes var salīdzināt ar muskuļiem, jo kustības padara tās elastīgākas un plastiskākas. “Kustību laikā palielinās smadzeņu aktivitāte, tas veicina jaunu neironu rašanos, atjauno bojātos un stiprina to savienojumus,” skaidro psiholoģe Tetiana Orlenko. Jaunu neironu rašanās un atjaunošana palīdz novērst demenci, Alcheimera un citas slimības, kas saistītas ar cilvēka smadzenēm.

Kāpēc jāapgūst jaunas kustības?

Kāda fiziskā aktivitāte smadzenēm patīk vislabāk? Jebkura! Tai jābūt atbilstošai tavai fiziskajai sagatavotībai un interesēm. “Kusties bez pārmērībām un, galvenais, ar prieku! Atrodi to, kas tev patīk, – dejo tautas dejas, nūjo vai vingro mājās. Darot to, kas patīk, ir lielāka iespējamība, ka vēlēsies to darīt vēlreiz.” Smadzenēm patīk regulāras rutīnas kustības, taču mēģini ik pa laikam apgūt kaut ko jaunu – sporta veidu, deju vai citu kustību praksi, jo tad tas būs treniņš ne tikai ķermeņa muskuļiem, bet arī galvai. “Apgūstot jaunas kustības, fokusējies, smadzenes iespringst, jo jāapgūst jauna koordinācija, jātrenē kustību atmiņa, un rodas jauni neironu savienojumi. Tas smadzenes padara tikai spēcīgākas.”

Motivācija ir atslēga

Ņem vērā, ka fiziskas aktivitātes nav tikai sportošana trenažieru zālē un darbošanās trenera vadībā, jo izkustēties, pastaipīties, pavingrot var arī mājās. Ja kustēties liedz sāpes, psiholoģe iesaka vērsties pie ģimenes ārsta pēc nosūtījuma pie fizioterapeita vai ergoterapeita, kas parādīs piemērotas kustības un vingrojumus.