foto: Shutterstock
Izrāviens menopauzes jomā: jaunas zāles varētu atbrīvot no visbiežākā simptoma
Esi vesels
2024. gada 2. aprīlis, 09:56

Izrāviens menopauzes jomā: jaunas zāles varētu atbrīvot no visbiežākā simptoma

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Eksperti apgalvo, ka jaunais medikaments mainīs situāciju sievietēm menopauzes periodā. 

"Veoza" ir nehormonāls medikaments, kas paredzēts karstuma viļņu un nakts svīšanas apturēšanai, vēsta "Independent". 

Speciālisti apgalvo, ka šīs ikdienas tabletes piedāvā sievietēm alternatīvu hormonu aizstājterapijai, lai novērstu nepatīkamos menopauzes simptomus.

Loreta Dignama, "Menopause Hub" klīniku dibinātāja Īrijā, sacīja, ka medikamenta apstiprinājums ir "ārkārtīgi pozitīvs notikums".

"Apvienotajā Karalistē veiktā pētījumā secināts, ka sievietes ik nedēļu izjūt 17 karstuma viļņus un 11 nakts svīšanu, un šis simptoms vien var nopietni ietekmēt miegu, garastāvokli, koncentrēšanos, darbu un personīgo dzīvi,” skaidro Loreta Dignama. 

"Es personīgi trīs gadu laikā izcietu līdz pat 39 karstuma viļņus dienā un vēl vairāk naktī. Es zinu, cik nomācoši šie simptomi var būt, tāpēc šis būs izšķirošs risinājums."

Menopauzes simptomi galvenokārt ir karstuma viļņi un svīšana naktīs, ko izraisa zems estrogēnu līmenis, ietekmējot to smadzeņu daļu, kas regulē ķermeņa temperatūru.

Nu tiek piedāvāta iespēja sievietēm, kuras dažādu medicīnisku iemeslu dēļ nevar lietot hormonu aizstājējterapiju, vai tām, kuru organisms neuzsūc hormonus.

Menopauzes centrs norādīja, ka klīniskajos pētījumos Eiropā tika konstatēts, ka pēc viena mēneša ārstēšanas dalībniekiem vidēji par 53 % samazinājās vidēji smagu līdz smagu ikdienas karstuma viļņu skaits.