foto: Shutterstock
Lēta alternatīva dārgām zālēm! Kas ir berberīns un ko tas dara ar svaru?
Esi vesels
2024. gada 1. aprīlis, 06:49

Lēta alternatīva dārgām zālēm! Kas ir berberīns un ko tas dara ar svaru?

"100 Labi padomi Par veselību"

Pateicoties jaunākajiem pētījumiem, kuros atklāts berberīna nozīmīgais efekts liekā svara zaudēšanā, šī dabīgā viela pēdējos gados piedzīvojusi popularitātes vilni. Vai tiešām berberīns ir lēta alternatīva dārgām zālēm, ar ko veiksmīgi zaudēt lieko svaru?

Kas ir berberīns?

Berberīns ir bioaktīvā viela, ko satur bārbeļu dzimtas augi. Āzijā un Amerikā sastopamas vairāk nekā 500 bārbeļu sugas, bet Eiropā un arī Latvijā vienīgā savvaļas suga ir parastā bārbele (Berberis vulgaris). Tai ir spilgti sarkanas un skābas, ar C vitamīnu bagātīgas, ēdamas odziņas. Taču berberīnu satur visas krūma daļas, tāpēc tas ir zināms ārstniecības augs.

Berberīns tika atklāts 1830. gadā, bet pirmoreiz to izdalīja no augiem tikai 1917. gadā. Taču seno tautu medicīnā, piemēram, ājurvēdā un ķīniešu tautas medicīnā, berberīnu saturošie ārstniecības augi plaši izmantoti jau tūkstošiem gadu galvenokārt kuņģa un zarnu trakta infekcijām un citām infekcijām, arī kā līdzeklis pret dažādām baktērijām, vīrusiem un sēnītēm.

Palīdz nomest liekos kilogramus?

Diez vai senajām tautām berberīna augi bija aktuāli kā līdzeklis pret aptaukošanos, un arī mūsdienu zinātnieki šo pielietojumu “uzķēruši” tikai pēdējā laikā.

2020. gada sistemātiskais pārskats, kurā aplūkoti 35 pētījumi no 2006. līdz 2019. gadam, liecina, ka “berberīns efektīvi novērš aptaukošanās attīstību, modulējot zarnu mikrobiotu, gēnu regulēšanu, zarnu caurlaidību un aknu glikoneoģenēzi”.

Vairumā pētījumu pozitīvā ietekme uz svaru tika novērota galvenokārt cilvēkiem, kuri lietoja berberīnu ilgāk par 8 nedēļām un devās, kas pārsniedz 1 gramu dienā. Piemēram, kādā pētījumā dalībniekiem ar aptaukošanos, kas lietoja 1,5 gramus berberīna katru dienu 24 nedēļas, būtiski samazinājās ĶMI un vidukļa apkārtmērs.

Neraugoties uz šiem daudzsološajiem rezultātiem, zinātnieku apstiprinošais galavārds berberīnam kā svara nomešanas līdzeklim tomēr nav atskanējis. Pētnieki atspēko šos atklājumus ar dažādiem argumentiem: pierādījumi nav pārliecinoši, pētījumi nav kvalitatīvi, vairums no tiem veikti Āzijas valstīs u. tml., norādot uz nepieciešamību pēc pamatīgākas izpētes.

Cik droša ir berberīna lietošana?

Pētījumos ir ziņots par dažām berberīna blakusparādībām, galvenokārt par kuņģa un zarnu trakta simptomiem kā slikta dūša, sāpes vēderā, vēdera uzpūšanās, aizcietējumi vai caureja. Šīs blaknes parasti ir vieglas un reti sastopamas.

Svarīgi, ka berberīns var negatīvi mijiedarboties ar medikamentiem, piemēram, ar ciklosporīnu (imūnsupresīvs līdzeklis). Tiem, kuri lieto jebkāda veida zāles, pirms berberīna lietošanas jākonsultējas ar ārstu.

Berberīna iedarbība ir saistīta ar kaitīgu bilirubīna uzkrāšanos zīdaiņiem, kas var izraisīt smadzeņu bojājumus. Tāpēc berberīns nav drošs zīdaiņiem, kā arī var būt nedrošs lietošanai grūtniecības vai zīdīšanas laikā, jo tas var ietekmēt bērnu.

Berberīns jālieto ēdienreizes laikā vai neilgi pēc tam, lai izmantotu ar ēšanu saistīto glikozes un lipīdu līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tādējādi berberīnam ir milzīga potenciāla terapeitiskā vērtība ar mazu iespējamo kaitējumu.