foto: Shutterstock
Pētījumā konstatētas vēl vienas negaidītas smēķēšanas sekas
Esi vesels
2024. gada 25. marts, 14:00

Pētījumā konstatētas vēl vienas negaidītas smēķēšanas sekas

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Pētījumi liecina, ka smēķētājiem var būt vairāk vēdera tauku, īpaši viscerālo tauku, nekā tiem, kuri nesmēķē.

Viscerālie tauki ir tauki, kas ieskauj iekšējos orgānus vēdera rajonā, un tie ir saistīti ar lielāku sirds slimību, diabēta, insulta un demences risku.

Zinātnieki apgalvo, ka to var būt grūti pamanīt, jo cilvēkam var būt plakans vēders, bet tajā var būt neveselīgs viscerālo tauku daudzums, kas palielina nopietnu slimību risku.

Viņi piebilst, ka smēķētājiem nereti ir mazāks ķermeņa svars nekā nesmēķētājiem, taču viņiem ir arī vairāk vēdera viscerālo tauku.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā „Addiction”, konstatēts, ka gan smēķēšanas uzsākšana, gan smēķēšana visa mūža garumā var palielināt viscerālo tauku daudzumu.

Kopenhāgenas Universitātes pētījumu centra komanda pētīja datus, kas iegūti Eiropas pētījumos, kuros piedalījās 1,2 miljoni cilvēku, kuri sāka smēķēt, un vairāk nekā 450 000 smēķētāju, kuri smēķēja visu mūžu.

Viņi aplūkoja arī datus no ķermeņa tauku sadalījuma pētījuma, kurā piedalījās vairāk nekā 600 000 cilvēku, kā arī informāciju par viņu vidukļa un gurnu attiecību un vidukļa un gurnu apkārtmēru.

"Šis pētījums atklāja, ka, sākot smēķēt un smēķējot visa mūža garumā, var palielināties vēdera tauku daudzums, kā liecina vidukļa un gurnu attiecības mērījumi,” sacīja vadošais pētnieks Dr. Germāns Karaskilla. 

Viņš piebilda, ka smēķēšanas ietekme uz vēdera tauku veidošanos, šķiet, notiek neatkarīgi no citiem faktoriem, piemēram, sociālekonomiskā stāvokļa, alkohola lietošanas, uzmanības deficīta un hiperaktivitātes traucējumiem (ADHD).

"No sabiedrības veselības viedokļa šie atklājumi pastiprina to, cik svarīgi ir veikt plaša mēroga pasākumus, lai novērstu un samazinātu smēķēšanas izplatību iedzīvotāju vidū, jo tas var arī palīdzēt samazināt vēdera viscerālo tauku daudzumu un visas ar to saistītās hroniskās slimības,” piebilst vadošais pētnieks.