foto: Evija Trifanova/LETA
Labai veselībai ar pūpolu pērienu vien būs par maz
Pūpoli un sīpolu mizas Rīgas Centrāltirgū.
Esi vesels
2024. gada 24. marts, 09:21

Labai veselībai ar pūpolu pērienu vien būs par maz

Jauns.lv

Tuvojas Pūpolsvētdiena, un ne vienā vien ģimenē mājinieki tiks pērti ar pūpoliem un apbērti ar stipras veselības vēlējumiem. Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) atgādina – daudz efektīvāk tomēr būs laikus rūpēties par sevi, neielaist dažādas kaites un ievērot veselīgu dzīvesveidu!

Īpaši aktuāli tas kļūst pavasarī, kad cilvēka organisms ir novājināts pēc ziemas un vīrusu sezonas. Šis ir īstais laiks, kad sagatavoties vasarai, ne tikai nometot liekos kilogramus, bet arī vairāk parūpēties par savu veselību, lai vēlāk nevajadzētu ieguldīt lielus līdzekļus tās atgūšanā. 

Jāstiprina sabiedrības veselības pratība

Pavasaris ir veselības izturības pārbaudījumu laiks, jo garās un tumšās ziemas periodā ir izsīkušas vērtīgo uzturvielu rezerves un cilvēkus biežāk nekā citās sezonās piemeklē sagurums un spēku izsīkums, tāpēc arī nereti saasinās hroniskas kaites un uzliesmo pēkšņas problēmas. Kā rāda BALTA statistika, pavasarī salīdzinājumā ar citiem mēnešiem pieprasījums pēc ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem pieaug par 22–24%, savukārt nepieciešamība pēc dažādu medikamentu iegādes – par 16–17%.

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Dr. Roberts Fūrmanis uzsver – profilaksei un dzīvesveidam ir milzīga nozīme sabiedrības veselības uzlabošanā. Ārsta novērojumi liecina, ka ambulatorie pakalpojumi Latvijā ne vienmēr ir viegli un ātri pieejami, tāpēc netrūkst cilvēku, kuri palīdzību meklē pie neatliekamās palīdzības mediķiem pat situācijās, kad tas nebūtu jādara, piemēram, ar vieglu gastrītu. Taču ir arī patiešām smagi gadījumi, kad cilvēks ir cieties līdz pēdējam brīdim. Viņš arī uzsver, ka pavasaris ir sezonālu slimību un dažādu vīrusu uzliesmojuma laiks, tāpēc arī Latvijas iedzīvotāji biežāk meklē ārstu palīdzību. Tāpat daudzi gada sākumā ir apņēmušies sakārtot veselību. 

Svarīgi ne vien ārstēties, bet arī nemaz nesaslimt!

Dr. Roberts Fūrmanis atklāj – visbiežāk pie ārsta vēršas vidēja vecuma cilvēki, taču kopumā arī jaunieši kļūst vājāki un nespējīgāki izvērtēt savu veselības stāvokli. Tāpēc liela nozīme ir veselības pratības veidošanai un profilaksei.

“Lai cilvēks dzīvotu, viņam ir vajadzīgas trīs lietas – gaiss, ūdens un ēdiens. Tātad ir nepieciešama kvalitatīva pārtika un regulāras, sabalansētas ēdienreizes, pietiekams šķidruma daudzums, fiziskās aktivitātes – vismaz 30 minūtes dienā, vēlams, svaigā gaisā, – un pilnvērtīgs miegs. Diemžēl daudziem ir greizi gulētiešanas rituāli, piemēram, pirms miega pārēdoties vai lietojot mobilo telefonu, kas mākslīgi “uzskrūvē” un neļauj atslābināties.

Cilvēks, kurš nevar iemigt vai pa nakti bieži mostas, no rīta pieceļas neizgulējies neatkarīgi no gultā pavadīto stundu skaita. Daudzi cieš no trauksmes, taču trauksme nerodas vienā dienā. Ja neļaujam smadzenēm atpūsties, sakrājusies spriedze negatīvi ietekmē arī visus pārējos orgānus. Vēl viens veselības ienaidnieks ir alkohols, kas pat nelielās devās ietekmē gremošanas sistēmu, aknas, nieres, sirdi, smadzenes, hormonālo balansu. Un noteikti vajadzētu regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes, lai laikus atklātu nopietnas saslimšanas,” saka ārsts. 

Dr. Roberts Fūrmanis atgādina – ar pilnvērtīgu uzturu veselam cilvēkam uztura bagātinātāji nebūs nepieciešami. Tāpat viņš aicina regulāri izmantot valsts apmaksātos profilakses pasākumus – dažādus skrīningus, mamogrāfiju utt., turklāt tas attiecas ne tikai uz sievietēm, bet arī uz vīriešiem. Pavasaris tam ir īstais laiks, jo līdz ar jauna gada veselības aprūpes iestādēm ir piešķirtas jaunas kvotas, tāpēc līdz vasarai iespēju tikt pie vajadzīgā ārsta ir vairāk.

BALTA atgādina – arī prieks un smaids ir labi “dakteri”, tāpēc Pūpolsvētdienā ir vērts nodoties tautas ticējumu un tradīciju priekiem, lai gūtu pozitīvu enerģiju!

  • Mājinieki jāper ar pūpolu zariem, lai vairotu veselību un labklājību. Senāk ar pūpoliem pēra ne tikai cilvēkus, bet arī mājdzīvniekus, lai tie būtu veseli un izturīgi.
  • Pūpolsvētdienas rītā jānoskalo seja strautā, jo tad visu gaidu netrūks skaistuma un nenāks miegs.
  • Pūpolsvētdienas rītā, ar pūpolu slotiņām perot mājiniekus, var izteikt šādus vēlējumus: “Apaļš kā pūpols! Veselība iekšā, slimība ārā!”; “Pūpolīt, pūpolīt, apaļš kā pūpols, sarkans kā ābols, vesels kā ūdens, bagāts kā zeme!”; “Apaļš kā pūpols, lunkans kā žagars, skaists kā lecoša saulīte! Slimība ārā, veselība iekšā!”