foto: Shutterstock
Apsēstība ar ūdeni ir aizgājusi par tālu! Cik daudz ūdens dienā ir jāizdzer patiesībā? 
Esi vesels
2024. gada 18. marts, 10:17

Apsēstība ar ūdeni ir aizgājusi par tālu! Cik daudz ūdens dienā ir jāizdzer patiesībā? 

Jauns.lv

Neatkarīgi no tā, vai ciešat no sausas ādas vai jūs pārņēmis ikdienas nogurums, noteikti bieži dzirdēts ieteikums ir dzert vairāk ūdens. Taču eksperti apgalvo, ka mūsu apsēstība var novest pie tā, ka izdzeram vairāk ūdens, nekā mūsu organismam ir nepieciešams. 

Mēs nemitīgi tiekam pārliecināti, ka, jo vairāk ūdens katru dienu izdzersim, jo labāku darbu veselības labā būsim paveikuši. Ūdens varot atrisināt gan sausas ādas problēmas, gan novērst vēža veidošanos. Bet, vai tiešām? 

Daudzviet tiek norādīts, ka pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu izdzert aptuveni 2 litrus ūdens, šajā daudzumā neieskaitot tēju, kafiju vai citur dzērienus. Tomēr šis „noteikums” nav pamatots ar zinātniskiem atklājumiem. Ne Lielbritānijas, ne Eiropas Savienības vadlīnijas nenosaka, ka cilvēkam, vajadzētu izdzert tik daudz ūdens, vēsta BBC. 

Kāpēc ir tik daudz neskaidras informācijas par to, cik daudz ūdens dzert? Visticamāk, tas ir saistīts ar divu vadlīniju nepareizu interpretāciju - abas izdotas pirms vairākiem gadu desmitiem.

ASV Nacionālās pētniecības padomes Pārtikas un uztura padome 1945. gadā ieteica pieaugušajiem uzņemt vienu mililitru šķidruma uz katru apēsto ēdiena kaloriju, kas atbilst diviem litriem sievietēm, kuras uzturā uzņem 2000 kaloriju, un divarpus litriem vīriešiem, kuri apēd 2500 kaloriju. 

Savukārt 1974. gadā izdotajā grāmatā "Uzturs labai veselībai", kuras līdzautori bija uztura speciālisti Mārgareta Viljamsa un Frederiks Steirs, tika ieteikts, ka vidēji pieaugušajam cilvēkam dienā vajadzētu izdzert sešas līdz astoņas glāzes ūdens. Taču autori rakstīja, ka tas var ietvert arī augļus un dārzeņus, bezalkoholiskos dzērienus un dzērienus, kas satur kofeīnu, pat alu.

Cik daudz ūdens dienā vajadzētu izdzert patiesībā? 

Jaunākie pētījumi liecina, ka dienā izdzert astoņas glāzes ūdens jeb aptuveni divus litrus ir vairāk, nekā mūsu organismam nepieciešams. Dienā vajadzētu izdzert no 1,5 līdz 1,8 litriem ūdens.

Tā vietā, lai ievērotu 8x8 noteikumu - katru dienu izdzert astoņas glāzes ūdens - mums vajadzētu pielāgot ūdens patēriņu atkarībā no temperatūras un aktivitātes līmeņa. Eksperti norāda, ka cilvēkiem, kuri dzīvo karstā un mitrā vidē un lielā augstumā, kā arī sportistiem, grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, ir jādzer vairāk ūdens nekā citiem.

Hidratācijas nozīme

Ūdens, protams, ir svarīgs. Tas veido aptuveni divas trešdaļas mūsu ķermeņa svara, pārnēsā barības vielas un atkritumproduktus pa mūsu ķermeni, regulē mūsu temperatūru, darbojas kā smērviela un amortizators locītavās un ir svarīgs lielākajā daļā ķīmisko reakciju, kas notiek mūsu organismā.

Mēs pastāvīgi zaudējam ūdeni svīstot, urinējot un elpojot. Lai izvairītos no dehidratācijas, ļoti svarīgi ir nodrošināt pietiekamu ūdens daudzumu. Dehidratācijas simptomi kļūst pamanāmi, kad mēs zaudējam 1-2 % no ķermeņa ūdens daudzuma, un mūsu stāvoklis turpina pasliktināties, līdz mēs atkal papildinām šķidruma daudzumu. Retos gadījumos šāda dehidratācija var beigties letāli.

Gadiem ilgi nepamatoti apgalvojumi par 8x8 noteikumu ir likuši mums domāt, ka slāpju sajūta nozīmē, ka mēs jau esam bīstami dehidrēti. Taču eksperti lielākoties ir vienisprātis, ka mums nav nepieciešams vairāk šķidruma nekā tas daudzums, ko organisms signalizē, kad tas signalizē.

Tēmas