foto: Shutterstock
Ārsti dalās ir trim retāk zināmām zarnu vēža pazīmēm, ko nedrīkst ignorēt
Dzīvības loterija
2024. gada 29. februāris, 06:28

Ārsti dalās ir trim retāk zināmām zarnu vēža pazīmēm, ko nedrīkst ignorēt

Jauns.lv

Zarnu veselību ieteicams pārbaudīt ikvienam, kuram ir kādas sūdzības par to darbību, sāpes vēderā, aizcietējumi vai pārāk bieža šķidra vēdera izeja, bieža vēdera pūšanās. Steidzama kolonoskopija nepieciešama, ja ir zarnu asiņošana, arī čūlainais kolīts, bet plānotas kolonoskopijas ir vērstas uz resnās zarnas audzēju, kā arī citu slimību iespējami agrīnu diagnostiku.

Zarnu vēzis ir ceturtais biežāk sastopamais vēža veids Apvienotajā Karalistē un trešā izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā – katru gadu ar to saslimt vairāk nekā 1000 iedzīvotāju. Tiek uzskatīts, ka vairāk nekā pusi no zarnu vēža gadījumiem (54 %) varētu novērst. 

Velingtonas slimnīcas kolorektālais ķirurgs Čārlzs Evanss uzsver: "Kolorektālais vēzis var izpausties ar mazāk izplatītiem simptomiem.”. Pēc Čārlza teiktā, trīs no tām ir pastāvīgs nogurums, neplānots svara zudums un ēstgribas trūkums. 

Pastāvīgs nogurums

Pastāvīga noguruma sajūta neatkarīgi no tā, cik daudz esat izgulējies, var liecināt par ļaundabīgiem procesiem organismā. 

"Nogurums var būt retāk sastopama kolorektālā vēža pazīme, jo īpaši, ja jūtaties pastāvīgi noguris pat pēc pietiekamas atpūtas," uzsver Čārlzs.

"Iepriekšējie pētījumi ir parādījuši, ka nogurums īpaši bieži ir mazāk izplatīts simptoms, piemēram, plaušu un resnās zarnas vēža gadījumā.”

Zarnu vēzis var izraisīt dzelzs trūkumu organismā, kā rezultātā rodas anēmija, ko raksturo zems sarkano asinsķermenīšu skaits. Ja jums ir anēmija, jūs, visticamāk, jutīsieties ļoti noguris. 

Neplānots svara zudums un ēstgribas trūkums

Ja jūs zaudējat svaru, nemainot diētu vai dzīvesveidu, un konstatējat, ka jūsu apetīte samazinās, ir vērts runāt ar ārstu.

"Šīs izmaiņas var būt saistītas ar traucējumiem gremošanas sistēmas darbībā, iespējams, resnās zarnas vēža dēļ," uzsver Čārlzs. Vairāk nekā viens no trim cilvēkiem ar zarnu vēzi ir zaudējis svaru, nemainot ēšanas paradumus. 

Citas zarnu vēža pazīmes: 

  • asinis izkārnījumos,
  • daudz gļotu izkārnījumos,
  • vēdera izejas pārmaiņas – šķidra vēdera izeja vai aizcietējums,
  • sāpes vēderā,
  • ķermeņa masas samazināšanās,
  • vājums, nespēks.

Taču neviens no šiem simptomiem nav specifisks tikai kolorektālā vēža gadījumā. Piemēram, asinis izkārnījumos var rasties hemoroīdu gadījumā, bet caureju var izraisīt resnās zarnas infekcija.