foto: Shutterstock
Ģimenes ārsts atklāj spēcīgu diētu, kas var samazināt vēža, demences un sirds slimību risku
Esi vesels
2024. gada 27. februāris, 06:36

Ģimenes ārsts atklāj spēcīgu diētu, kas var samazināt vēža, demences un sirds slimību risku

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ģimenes ārsts Bhavī Šahs skaidro, ka pretiekaisuma diēta var uzlabot dzīves kvalitāti un novērst veselības problēmas nākotnē. "Pretiekaisuma diēta ir spēcīga, dabiska diēta, kas neietver kaloriju skaitīšanu vai porciju ierobežošanu,” uzsver ārsts. 

Atšķirībā no daudzām izplatītām diētām pretiekaisuma diēta nenosaka, cik kalorijas jums jāēd vai kāds porciju lielums jāievēro. Tā vietā šī diēta koncentrējas uz veselīgāku pārtikas produktu lietošanu, kas satur daudz šķiedrvielu un antioksidantu.

"Iekaisums ir dabiska imūnā reakcija uz kaut ko nepareizu mūsu organismā, kā rezultātā rodas sāpes un pietūkums, kas brīdina mūs par traumu, vai klepus un šķaudīšana, kas norāda uz saaukstēšanos,” teic ārsts. „Iekaisumu var izraisīt arī stress, zems aktivitātes līmenis un daži pārtikas produkti,” viņš piebilst. 

Pēc Dr. Šaha teiktā, pretiekaisuma diēta var palīdzēt organismam novērst:

  • sirds un asinsvadu slimības
  • 2. tipa cukura diabētu
  • Alcheimera slimību
  • artrītu
  • krūts vēzi
  • zarnu vēzi

"Pretiekaisuma produkti satur antioksidantus, polifenolus un šķiedrvielas, kas dabiski cīnās pret iekaisumu. Šie pretiekaisuma savienojumi var arī novērst cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs,” saka Šahs. 

Bet no kādiem produktiem sastāv šī spēcīgā diēta? Dr. Šahs uzskaita dažus labākos produktus, kas mazina iekaisumu organismā: