foto: Shutterstock
Tas viss atrodas tavā virtuves skapītī! Kā pagatavot zāles no garšaugiem, un kuri ir vērtīgākie?
Mājas aptieciņa
2024. gada 17. februāris, 07:15

Tas viss atrodas tavā virtuves skapītī! Kā pagatavot zāles no garšaugiem, un kuri ir vērtīgākie?

Jauns.lv

Amerikāņu ārstniecības augu speciāliste Keta Maijere, kam ir vairāk nekā 30 gadu ilga klīniskā prakse, apgalvo, ka zāles mēs varam viegli pagatavot savā virtuvē no garšaugiem, ko lietojam ēdiena gatavošanā. Lūk, šķipsna no viņas iecienītākajiem augiem un receptēm.

Viens no vislabāk glabātajiem noslēpumiem ir tāds, ka vairumā virtuvju ir viss nepieciešamais, lai izveidotu labu mājas aptieciņu. Pamatā ir vajadzīgas ierastās ēdiena gatavošanā lietotās garšvielas kā sāls, pipari, kanēlis, ingvers, timiāns un ķiploks.

Kad man nakts vidū zvana satraukti bērnu vecāki un jautā, ko iesākt, ja bērnam ir apsārtusi acs, es uzreiz jautāju, vai viņu garšvielu plauktiņā ir rozmarīns. Ja atbilde ir – jā, tad lūdzu paberzēt starp pirkstiem rozmarīna lapiņas. Ja ir sajūtama klasiskā rozmarīna smarža, tad tajā joprojām ir ēteriskās eļļas, pat tad, ja šis garšaugs ir glabāts vairākus gadus. Šīm gaistošajām eļļām piemīt liels spēks novērst karstumu (rozā – tas ir karsts) un infekcijas. Tad lieku satrauktajiem vecākiem pagatavot kompresi (komprese ir auduma gabaliņš, ko izmērcē augu uzlējumā un uzliek uz ādas) un saudzīgi to pārlikt bērna acīm.

Vairumā gadījumu zāļu pagatavošanai nepieciešami izvilkumi, kas vienkārši nozīmē augu ārstniecisko sastāvdaļu pārnešanu šķidrā veidolā. Tēja ir augu izvilkums ūdenī, tinktūra ir izvilkums alkoholā vai etiķī, un ārstniecības augu eļļa ir augu izvilkums eļļā.

Katram augam nepieciešams savs šķīdinātājs jeb šķidrais veidols, ko nosaka šā auga sastāvdaļas un enerģētika. Kad augs ir izmērcēts piemērotā šķīdinātājā un šķidrums ir nokāsts, pāri palikušo daļu sauc par čagu.

Viena būtiska piezīme zāļu pagatavošanas procesā – jebkuram līdzeklim, ko plānojat glabāt, pat tad, ja domājat to darīt tikai īsu brīdi, uzlīmējiet uz burciņas vai pudelītes informāciju par datumu, kurā tas ir pagatavots, augu, no kura gatavots izvilkums, izcelsmes vietu (vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība vai vieta, kur tas ir ievākts), šķidrumu, ar ko tas gatavots, un veidu.

Kurus garšaugus vērts izmēģināt

Lūk, daži no maniem iecienītākajiem un visbiežāk izmantotajiem augu valsts sabiedrotajiem. Visu, izņemot kanēli, var izaudzēt gandrīz jebkurā pasaules malā, pat puķpodā dzīvoklī uz palodzes vai uz terases. Ķiplokiem gan labāk patiktu augt dārzā, taču zinu cilvēkus, kam ir veiksmīgi izdevies tos izaudzēt arī pilsētā uz balkona.

Nākamā lapa: Kajēnas pipari

Tēmas