foto: Shutterstock
Kā samazināt insulta risku jebkurā vecumā? 
Esi vesels
2024. gada 6. februāris, 06:58

Kā samazināt insulta risku jebkurā vecumā? 

Jauns.lv

Saskaņā ar nesen veiktā pētījuma datiem līdz 2050. gadam no insulta mirušo cilvēku skaits pasaulē varētu palielināties par 50 %.

Iedzīvotāju skaita pieaugums un novecošanās nozīmē, ka no insulta mirušo cilvēku skaits pieaugs no 6,6 miljoniem gadā 2020. gadā līdz 9,7 miljoniem 2050. gadā, norāda Pasaules Insulta organizācijas un „Lancet” Neiroloģijas komisijas Insulta sadarbības grupa.

Insultu ne vienmēr ir iespējams novērst, jo daži riska faktori nav maināmi. Pie tiem pieder vecums - visvairāk insultu piedzīvo 60 un 70 gadus veci cilvēki, lai gan potenciāli var ciest ikviens -, kā arī ģenētika, ģimenes vēsture un etniskā izcelsme (insulta risks parasti ir augstāks Dienvidāzijas, Āfrikas vai Karību jūras reģiona iedzīvotāju kopienās). Ar insultu var būt saistītas arī dažas citas veselības problēmas.

Tomēr, ņemot vērā statistiku, ir lietas, ko mēs varam darīt, lai samazinātu risku, jo īpaši attiecībā uz augsta asinsspiediena, 2. tipa diabēta un augsta holesterīna līmeņa, kas ir galvenie riska faktori, profilaksi un kontroli.
 
"Insults iestājas tad, kad tiek bloķēta vai samazināta asins piegāde smadzenēm," skaidro Londonas ģimenes ārsta prakses ārste Dr. Angela Rai.

"Ir divi galvenie insulta veidi. Išēmiskais insults, kad smadzenēs tiek bloķēta asins plūsma [parasti tromba dēļ] un smadzenes nesaņem pietiekami daudz skābekļa, un šūnas iet bojā, un hemorāģiskais insults, kad smadzenēs notiek asiņošana. Lielākā daļa insultu parasti ir išēmiski, un tie ir saistīti ar noteiktiem riska faktoriem," piebilst ārste.

Paturot to prātā, šeit ir aprakstīts, kā samazināt insulta risku jebkurā vecumā:

Nākamā lapa: 20 un 30 gadu vecumā

Tēmas