foto: Olga Kononenko/ Unsplash
Tikai 34% darba devēju atbalsta savus darbiniekus, kas slimo ar vēzi
Latvijā katrs 3. smagi slimais darbinieks baidās par nopietnu saslimšanu teikt darba devējam.
Dzīvības loterija
2024. gada 5. februāris, 10:45

Tikai 34% darba devēju atbalsta savus darbiniekus, kas slimo ar vēzi

Jauns.lv

Pasaules vēža dienā, 4. februārī, Latvija pārņēmusi starptautisko #StrādājotArVēzi iniciatīvu. Tās ir mērķis ir veicināt darba devēju atbalstu saviem darbiniekiem ar vēža diagnozi un citām smagām saslimšanām, kā arī mazināt aizspriedumus un nedrošību.

“Raugoties uz datiem, uzņēmumu vadītāji iespējams pat nenojauš, cik neapskaužamā situācijā ir kāds no viņa darbiniekiem. Tikai 34% no tiem, kam nācies gūt šādu saslimšanas pieredzi, ir saņēmuši sava darba devēja atbalstu,” stāsta Latvijas iniciatīvas vēstnese Lelde Rassa-Apsīte, uzsverot, ka gandrīz visi, kas atbalstu tomēr saņēmuši, izjutuši tā pozitīvo ietekmi. 

Tāpat viņa norāda, ka “Latvijā katrs 3. smagi slimais darbinieks baidās par nopietnu saslimšanu teikt darba devējam, un 35% par savu nopietno saslimšanu nav informējuši, tāpēc uzņēmums “Publicis Groupe Latvia” iesaistījies iniciatīvā #StrādājotArVēzi, lai izskaustu vēža izraisīto stigmu un nedrošību darba vidē.

Globālā iniciatīva tika aizsākta aizvadītajā gadā Davosas pilsētā, un tā jau guvusi ļoti plašu atbalstu ārzemēs – tai pievienojušies vairāk nekā 1300 uzņēmumu, tai skaitā tādi giganti kā Google, Meta, Microsoft, McDonalds, Unilever, Warner Brothers, Marriott un virkne citu. Šogad tā sāks savu ceļu arī Latvijā.

#StrādājotArVēzi iniciatīva piedāvā 5 atbalsta virzienus, kas izstrādāti saskaņā ar globālo Working With Cancer Pledge apņemšanos.

Pirmkārt, var atbalstīt saslimušos darbiniekus, lai viņi varētu ļauties pēc iespējas efektīvākai ārstēšanai, piemēram, izmaksāt naudas prēmijas, paplašināt apdrošināšanā pieejamo pakalpojumu klāstu, piešķirt papildu brīvdienas, pielāgot darba laiku un vietu.

Otrkārt, veicināt komunikāciju uzņēmumā, lai darbinieks grūtas ārstēšanās laikā justos pieņemts un sadzirdēts: rīkot Veselības Dienas, aicināt uz sarunu psihologus, rīkot diskusijas, apmācīt vadītājus.

Trešais virziens ir kopienas izveide. Var aicināt kolēģus, kas gājuši cauri identiskai pieredzei, pastāstīt par to, kļūt par mentoru, vai, ja tas nav iespējams – piesaistīt mentoru no malas.

Ceturtais virziens ir koučings (izaugsmes veicināšana). Profesionāls koučs palīdzēs darbiniekiem salāgot atbilstošu darba slodzi ar ārstēšanas procesu un tā izraisītajiem sarežģījumiem, un sniegs ne vien emocionālu, bet arī praktisku atbalstu.

Visbeidzot, var palīdzēt aktualizēt iniciatīvu – ikviens darba devējs aicināts dalīties ar stāstu par savu darbinieku atbalstu. Tas informētu gan sadarbības partnerus, gan sabiedrību kopumā, normalizējot šādu atbalstu darba vidē. Var arī finansiāli palīdzēt pacientu atbalsta biedrībām un organizācijām. “Īstenojot šo iniciatīvu, mēs sadarbojamies ar veselības centriem, krīzes centru speciālistiem, pacientu atbalstu biedrībām un apdrošinātājiem, lai atbalstītu mūsu grupas uzņēmumu darbiniekus ar smagām saslimšanām,” atklāj L. Rassa-Apsīte.

Iniciatīvas svarīgumu izceļ arī biedrības “Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe: “Mēs esam piedalījušies iniciatīvas tapšanā un ļoti atbalstām to. Tiem, kas iet cauri grūtajam vēža ārstēšanas procesam, ir svarīgi saglabāt savu darbu, attiecības un cilvēciskās vērtības, un darba devējam ir jāatbalsta savi darbinieki. Diemžēl mums arī bieži ir nācies dzirdēt, ka slimība tiek slēpta gan no tuviniekiem, gan darba biedriem un kolēģiem. Vēzis ir viltīgs. Ir vairāk iespēju to uzvarēt, ja sabiedrībā tiek mazināta stigma un bailes, kā arī sniegts atbilstošs atbalsts un izpratne. Vēzis ir hroniska slimība. Nedrīkstam izlikties, ka tā neeksistē. Par to ir jārunā un jādomā.”