foto: Shutterstock
Kad galvassāpes prasa nekavējoties vērsties pie neatliekamās palīdzības? 
Esi vesels
2024. gada 23. janvāris, 10:24

Kad galvassāpes prasa nekavējoties vērsties pie neatliekamās palīdzības? 

Jauns.lv

No stresa un miega trūkuma līdz pat pārāk lielam kafijas daudzumam - ikdienā galvassāpes var izraisīt daudzi faktori. Taču dažkārt galvas sāpju cēlonis var būt daudz nopietnāks, brīdina farmaceite.

Galvassāpes kā simptoms nav specifisks, jo ir iespējami ļoti daudzi iemesli, kāpēc šādas sāpes rodas. Galvassāpes iedala primārās un sekundārās. Visizplatītākās primārās galvassāpes ir saspringuma sāpes un migrēna. Savukārt sekundārās galvassāpes rodas pēc galvas traumām, pēc alkohola, kofeīna lietošanas, hormonu svārstību rezultātā, samazināta skābekļa dēļ, piemēram, ceļojot ar lidmašīnu, nirstot, paaugstināta vai pazemināta arteriāla asinsspiediena rezultātā, bakteriālas infekcijas dēļ, vīrusa infekcijas dēļ, deguna blakusdobuma iekaisuma un auss iekaisuma dēļ vai psihisku traucējumu dēļ, piemēram, depresijas, trauksmes un daudzu citu iemeslu dēļ.

Lai gan parasti par galvassāpēm īpaši neuztraucamies, iedzeram kādu pretsāpju līdzekli, un tās pāriet, tās var liecināt arī par vairākiem dzīvībai potenciāli bīstamiem stāvokļiem. Tā vietā, lai paļautos vienīgi uz pretsāpju tabletēm, sirdzējam būtu jāizvērtē, vai viņiem ir kādi papildu simptomi, cik stipras ir sāpes un vai nesenā pagātnē nav gūtas galvas traumas. 

Tomēr, ja pamanāt, ka galvassāpes nepārtraukti atgriežas un pretsāpju līdzekļi nepalīdz, galvassāpes pastiprinās, vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta. 

Pie ārsta noteikti jādodas arī tad, ja galvassāpes pavada kāds no turpmāk minētajiem simptomiem:

  • vemšana
  • sāpes gaismas vai trokšņa iedarbībā
  • pulsējošas sāpes galvas priekšpusē vai sānos
  • sāpes žoklī ēšanas laikā
  • neskaidra vai dubulta redze
  • roku vai kāju nejutīgums vai vājums
  • ja galvassāpes ir pēkšņas vai stipras un radušās pēc galvas traumas, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība

"Stipras galvassāpes kopā ar žokļa sāpēm ēšanas laikā, neskaidru vai dubulto redzi vai citiem simptomiem, piemēram, roku vai kāju nejutīgumu vai vājumu, tiek uzskatītas par neatliekamu medicīnisku problēmu, un jums steidzami jāvēršas pie ārsta,” skaidro farmaceite Abass Kananī. 

Sāpes ir  svarīgas izdzīvošanai, jo brīdina, ka ķermenī kaut kas nav kārtībā. Ja galvassāpes traucē un tām nevar noteikt iemeslu, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai noskaidrotu, vai galvassāpes nav par kādu citu slimību brīdinošs simptoms. Bez ievērības nevajadzētu atstāt arī miega traucējumus, trauksmi, drūmās domas, kā arī ieteicams atrast laiku hobijam un fiziskām nodarbēm.

Tēmas