foto: Shutterstock
Ar revolucionāru asins testu var precīzi prognozēt Alcheimera slimības risku vairākus gadus pirms simptomu parādīšanās
Esi vesels
2024. gada 24. janvāris, 07:52

Ar revolucionāru asins testu var precīzi prognozēt Alcheimera slimības risku vairākus gadus pirms simptomu parādīšanās

Jauns.lv

Pētnieki apgalvo, ka jauns, revolucionārs asins analīzes tests varētu ar "augstu precizitāti" prognozēt, vai jums var attīstīties Alcheimera slimība, pat pirms parādās simptomi.

Tas darbojas, pārbaudot p-tau217 līmeni asinīs - olbaltumvielas, kas ir galvenais Alcheimera slimības laikā smadzenēs notiekošo bioloģisko izmaiņu marķieris. Slimību raksturo divu vielu - beta amiloīda un tau - uzkrāšanās smadzenēs, kas saplūst un veido sīkas struktūras, ko sauc par plāksnītēm un plankumiem.

Taču žurnālā „JAMA Neurology” publicētajā pētījumā norādīts uz p-tau217, kura līmenis asinīs cilvēkiem ar šo slimību palielinās vienlaicīgi.

Zinātnieki apgalvo, ka tas varētu būt galvenais faktors, lai agrīni atklātu Alcheimera slimību, un tas varētu mainīt diagnostiku cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar šo slimību.

Dr. Nikolasa Eštona vadībā Gēteborgas Universitātes pētnieki, izmantojot p-tau217 testu, varēja iedalīt 786 cilvēkus "iespējamos", "vidēji iespējamos" un "maz ticamos" Alcheimera slimības slimniekos. Viņi atklāja, ka p-tau217 līmenis asinīs atspoguļo smadzeņu skenēšanā un jostasvietas punkcijās novēroto amiloīda un tau proteīnu līmeni.

Dr. Ričards Ouklijs, Alcheimera biedrības pētniecības un inovāciju direktora vietnieks uzsver: "Šis pētījums ir ļoti atzinīgi vērtējams solis pareizajā virzienā, jo tas liecina, ka asins analīzes var būt tikpat precīzas kā invazīvāki un dārgāki testi, lai noteiktu, vai kāda cilvēka smadzenēs ir Alcheimera slimības pazīmes. Turklāt tas liecina, ka šo testu rezultāti varētu būt pietiekami skaidri, lai dažiem cilvēkiem ar Alcheimera slimību nevajadzētu veikt turpmākus papildu izmeklējumus, kas nākotnē varētu ievērojami paātrināt diagnostikas procesu."