foto: SIA Ozermedia
Kā noturēties pie Jaungada apņemšanās
Kā noturēties pie Jaungada apņemšanos.
Mājas aptieciņa
2024. gada 19. janvāris, 09:26

Kā noturēties pie Jaungada apņemšanās

Sadarbības projekts

Janvāris un jauns gads man allaž saistās ar jaunām iecerēm un plāniem. Šogad apņēmos vairāk sportot un rūpēties par veselību. Jau gada trešās dienas vakarā biju sporta zālē un ar sevi sarunāju, ka turpmāk vismaz divas reizes nedēļā pēc darba iešu sportot.

Pagāja precīzi divas nedēļas, un es jau sāku apšaubīt, vai spēšu turēt sev doto solījumu un turpināt apņemšanos regulāri sportot, jo – vienkārši nav spēka.

Kad pirmdienā, 15. janvārī, par to pasūdzējos kolēģei, kura ar sportu ir uz “tu” jau gadiem ilgi un neizlaiž nevienu treniņu, viņa tik nosmēja, ka mani, visticamāk, emocionāli ietekmējusi gada depresīvākā diena, par kādu mēdz dēvēt janvāra trešo pirmdienu.

Tomēr tad viņa pavisam nopietni pajautāja, kādas uzturvielas papildus uzņemu, kopš esmu atsākusi sportot. Vai, piemēram, omega-3 taukskābes uzņemu katru dienu? “Protams, nē!” atteicu. “Kāds tam sakars ar manu jaunā gada apņemšanos?” Uz to kolēģe man nolasīja veselu lekciju, ka omega-3 taukskābes ir primāri nepieciešamas, lai spēcinātu organismu. Par šo taukskābju potenciāli labvēlīgo ietekmi, palielinot organisma izturību, samazinot muskuļu sāpes un slimību un traumu risku, liecina vairāki pētījumi, un omega-3 taukskābju lomai sportā pētnieki pievērš arvien lielāku uzmanību.

Kā zināms, augstas intensitātes treniņi ietekmē imūnsistēmu, padarot sportotājus īpaši neaizsargātus pret slimībām un infekcijām. Tāpēc, palielinot regulāru fizisko slodzi, pastiprināti jālieto arī vitamīni un organismam nepieciešamās uzturvielas. Kolēģe atklāja, ka viņa, rūpējoties par veselību, regulāri lieto krila eļļu, jo tā labāk uzsūcas nekā  zivju eļļa, turklāt krila eļļas labvēlīgā ietekme uz sportisko sniegumu jau ir zinātniski pierādīta.

Zvanīju ģimenes ārstei, lai pasūdzētos par lielo nogurumu, pēc ilgāka pārtraukuma atsākot regulāras fiziskās aktivitātes, un jautāju, kādas uzturvielas papildus vajadzētu uzņemt. Arī mana daktere teica, ka man obligāti (!) jāsāk lietot omega-3 taukskābes un vislabāk tās būtu uzņemt ar krila eļļu, jo vēl bez omega-3 (EPS, DHS taukskābēm) tajā ir arī holīns jeb B4 vitamīns un antioksidants astaksantīns.

Viņa paskaidroja, ka holīns ir būtiska uzturviela, kas nepieciešama daudzām ķermeņa funkcijām, tostarp nervu, aknu un muskuļu darbībai. Cilvēka organisms pats nespēj saražot holīnu pietiekamā daudzumā, un šī vitamīna trūkumu organismā saista ar nogurumu, muskuļu disfunkciju, pasliktinātu smadzeņu darbību un atmiņu, kā arī smagos gadījumos ar nieru nekrozi un taukaino aknu slimību. Pētījumos novērots, ka holīna ietekmē samazinās aknu taukainība jeb steatoze, pazeminās cukura un “sliktā” holesterīna līmenis asinīs.

Savukārt astaksantīns spēj veicināt organisma aizsargspējas, kā arī darbojas kā pretnovecošanas līdzeklis ne tikai ādai, bet arī smadzenēm (uzlabo koncentrēšanās spējas un atmiņu).

Ģimenes ārste pastāstīja, ka krila eļļas struktūra ir fosfolipīdu formā, bet zivju eļļai tā ir triglicerīdu formā, tā ir smagāka un prasa vairāk enerģijas, lai organisms to pārstrādātu. Klīniski pierādīts, ka, pateicoties fosfolipīdiem, EPS un DHS taukskābes organismā iedarbojas pat par 98 procentiem efektīvāk nekā zivju eļļā esošās taukskābes. Tas nozīmē, ka krila eļļā esošās omega-3 taukskābes var efektīvāk sasniegt mērķorgānus, nodrošinot lielākus ieguvumus veselībai.

Ģimenes ārste īpaši uzsvēra, ka pasaulē ir veikti aptuveni 400 pētījumu par krila eļļas iedarbību uz cilvēka organismu. Jaunākais publicētais pētījums par sirds veselību atklāj, ka krila eļļa samazina triglicerīdu līmeni asinīs un palielina omega-3 indeksa līmeni. Pētījumā secināts, ka krila eļļai kombinācijā ar dzīvesveida izmaiņām (diēta un fiziskās aktivitātes) varētu būt labs potenciāls ievērojami samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Ir veikti vairāki pētījumi arī par krila eļļas labvēlīgo ietekmi uz ādu – spēju saglabāt mitrumu un elastību, palīdzot ādai izskatīties gludākai un tvirtākai un aizkavējot novecošanas procesus. Savukārt Kanādā veikts pētījums apstiprina krila eļļas pozitīvo ietekmi uz premenstruālā sindroma simptomiem, piemēram, svara pieaugumu, depresiju un vēdera sāpēm.

Papētot internetā pieejamo informāciju par krila eļļu, pamanīju, ka pie mums, Latvijā, ir pieejama krila eļļa LYL Krill Oil Superba BOOST™, kas ir omega-3 koncentrāts ar Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) apstiprinātiem četriem veselības ieguvumiem – aknām, sirdij, smadzenēm un redzei. Pierādīts, ka LYL Krill Oil Superba BOOST™ omega-3 fosfolipīdi satur dabā iedarbīgākās EPA un DHA taukskābes, fosfolipīdus, augsti koncentrētu holīnu un astaksantīnu, kas ir spēcīgākais dabā atrodamais antioksidants.

foto: SIA Ozermedia
Augstas iedarbības Krila eļļa.

Internetā izpētīju, ka šīs krila eļļas ražotājs Aker Biomarine™ ir pasaulē lielākais krila nozvejas uzņēmums un pastāvīgi veic pētījumus par krila eļļas iedarbību uz sportistiem. Pētījumos pierādīts, ka krila eļļa pozitīvi iespaido aizsardzību pret dažādām saslimšanām treniņu laikā, ietekmē ātru atgūšanos pēc sacensībām un spēju atgriezties pie augstas slodzes treniņiem, kā arī rūpējas par locītavām, lai tās spētu izturēt lielu fizisko slodzi.

Manai kolēģei izrādījusies taisnība – lai varētu realizēt savu jaunā gada apņemšanos, man primāri nepieciešama krila eļļa. Tāpēc devos uz aptieku un jautāju pēc tās, sakot, ka jau esmu izpētījusi visus krila eļļas pozitīvos ieguvumus. Farmaceite vēl tikai piebilda, ka, pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, LYL Krill Oil Superba BOOST™ ir bez specifiskās zivju smaržas un pēcgaršas, kā arī neizraisa atraugas, kas raksturīgas zivju eļļas uztura bagātinātājiem.

Es savu atslēgu, kas ļaus saņemties un pildīt jaunā gada apņemšanos, esmu atradusi. Un ticu, ka ar to izdosies atslēgt visas durvis, kas ved uz rūpēm par veselību. Lai izdodas jums arī!

Janvārī LYL Krill Oil Superba BOOST™ pieejama aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz -30%.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia"

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.